Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Sa upp sig som säljare – nu lever Kima sin dröm

Publicerad

För tre år sedan livnärde sig montéryttaren Kima Frenning, 26, som säljare i Helsingborg. 

Då reste hon till Australien för att få "omväxling i vardagen". 

Nu har hon bott där i tre år – och anses vara en av landets bästa inom sin sport. 

– Jag trivdes så bra så jag åkte hem och sa upp mig, säger hon. 

Man kan minst sagt säga att det har gått snabbt för Kima Frenning. 

För tre år sedan fattade hon beslutet att lämna livet i Sverige för att åka på en längre semester i Australien. 

Hon jobbade då som säljare i Helsingborg och tanken var egentligen bara att få lite omväxling i vardagen. 

– Jag hade tänkt åka ner i tre månader. Men jag trivdes så bra, så jag åkte hem och sa upp mig. Sedan åkte jag ner igen. 

"Väldigt tacksamt att få chansen" 

Sedan dess har hon levt på att köra monté- och travlopp, samtidigt som hon jobbar som skötare hos sin tränare.  

– Tanken var egentligen att se hur det fungerar här och kanske sköta om lite hästar... Men när jag sedan fick åka hem och rida lite lopp var det skitkul. Nu när jag får köra så här mycket lopp är det jäkligt roligt faktiskt, säger hon.  

Hon menar själv att hon lever sitt drömliv – och bara den här säsongen har hon utöver sitt jobb som hästskötare tjänat in 700 000 svenska kronor till sin krets. På bara cirka tre månader, eftersom säsongen i Australien börjar i september. 

– Vi tjänar rätt så bra på att köra lopp här nere. Dels får vi 65 dollar i uppsiktningsavgift och dels får vi fem procent av prissumman. Jag tjänar mer på att köra än vad jag gör på mitt vanliga lopp. Det har gått väldigt bra. Min chef är också jätteduktig och ligger topp tre på tränarlistan i år. Så det är väldigt tacksamt att få chansen att köra för honom, säger hon och tillägger: 

– Sedan har jag även fått chansen att köra lopp för våra bästa tränare här nere. Så det har ju hjälpt. De får ju en att kanske se bättre ut än vad man egentligen är, säger hon och skrattar.

"Långtifrån några skithästar" 

Hennes status i Australien är hög. Hon har vunnit montéligan två år i rad och  placerar sig även högt på listan över ungdomskuskar. 

Den här säsongen har hon redan vunnit 17 (!) lopp. 

– Just nu går det superbra, jag vet inte riktigt vad som har hänt... Jag kom ner och tänkte att jag skulle rida lite montélopp då och då. Sedan köpte jag och min pojkvän en häst tillsammans för att jag skulle få köra runt lite och ha kul med den. Nu har jag fått köra både för min chef och för min andra tränare. Den här säsongen har varit min bästa säsong så här långt, det har varit jättekul. 

Hur är travsporten i Australien jämfört med i Sverige? 

– Fortfarande en liten bit efter. När jag kom ner var det många som frågade vad jag skulle ner dit och göra: "De tävlar ju bara kameler", var sådant man fick höra. Men vi har travare som går bra tider här nere också. Så det är långtifrån några skithästar, men inte lika bra som hemma än så länge. 

"Fler tjejer som får chansen i Australien" 

I samband med den uppmärksammade #metoo-kampanjen förra året startade kvinnorna inom hästsporten uppropet #visparkarbakut, där flera vittnesmål berättade om sexuella trakasserier inom trav-, galopp och ridsporten. 

Kima Frenning upplever att kulturen är betydligt bättre i Australien. 

– Det har pratats en del om det rent generellt. Men inte inom travet alls faktiskt. Det är inte riktigt samma kultur här nere som det är hemma. Det känns hemskt att säga, men man har ju hört så mycket om hur det kan vara hos stortränare och så vidare… Det är inte alls så här, säger hon. 

Du upplever att det är lättare att vara tjej inom travsporten i Australien än i Sverige? 

– Jag tycker faktiskt det. Jag upplever också att det är fler tjejer som får chansen att köra lopp. Det är betydligt fler faktiskt. Många tränare här nere har en teori om att hästar springer bättre för tjejer. Vissa tränare jag kör för sätter enbart upp tjejer. Jag tycker vi får mycket större chans här nere. 

Och några planer på att flytta tillbaka har hon inte. I alla fall inte som det ser ut nu.   

– Inte alls för tillfället. Jag var i Sverige över jul i två veckor och hann längta tillbaka bara under den korta tiden. Så det känns verkligen som att jag har hittat rätt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag