Elitloppet, årets största händelse i trav-Sverige, lockar varje år uppemot 30 000 besökare. Foto: Niklas Larsson
Elitloppet, årets största händelse i trav-Sverige, lockar varje år uppemot 30 000 besökare. Foto: Niklas Larsson

Så spelar du på trav – guide för en nybörjare

Första steget för att spela på trav eller galopp är att gå in på atg.se, eller besöka en andelsbutik.

Du kan på hemsidan öppna ett konto, se loppen live, spela och göra system med dina vänner.

Nedan följer en lathund med det viktigaste du behöver veta för att börja spela på trav.

Hur spelar man V75?

V75 är det största så kallade streckspelet - det omsätter helt enkelt mest pengar. Det körs vanligtvis på lördagar, men ibland är det även extra V75-omgångar och erbjuder vinst på 7, 6 och 5 rätt.

Prispoolen fördelas mellan de som har sju, sex och fem rätt. 40 % av potten går till sjuorna, 20 % till sexorna och 40 % till femmorna.

Det går att spela på atg.se och hos ombud, men det fungerar på samma sätt - du fyller i en kupong som du lämnar in.

Liknande spelformer

V86 fungerar på ungefär samma sätt som V75, men det är åtta lopp i stället för sju, och det erbjuds vinst på 8, 7 och 6 rätt. Radpriset är lägre - nämligen 25 öre.

Det finns även andra liknande spelformer, så som V65, V64, V5, V4 och V3.

Dagens Dubbel går ut på att hitta vinnaren i två lopp – normalt de två sista loppen i dagens största spelform (V75, V86 eller V64). Sedan multipliceras de två hästarnas DD-odds.

Du kan också välja att spela en Harry Boy – speciellt om du inte är speciellt insatt i travet.

I stället för att välja hästarna själv låter du då Harry Boy ta ut dem åt dig – eller så har du några idéer och låter Harry Boy fylla på hästar i resterande lopp.

Vinnarspel, tvilling, plats och trio

I varje lopp går det att spela på vinnare, plats, trio och tvilling.

Vinnare går helt enkelt ut på att hitta vinnande hästen i loppet – och oddset sätts med en så kallad totolisator. De hästar som är mest spelade får således lägst odds, och tvärtom.

Trio och Tvilling går ut på att hitta de tre första, respektive de två första i loppet.

När det kommer till platsspel gäller det att tippa en häst som är bland de tre främsta i loppet.

Så fyller du i din kupong

Att spela på de olika spelformerna kan skilja sig lite grann, men i stort så gör du på samma sätt oavsett spelform.

1. Dra ett lodrätt streck över numret för varje häst du har valt i respektive avdelning. Du kan spela på allt, från en häst till alla hästar i ett lopp – men ju fler du spelar på, desto dyrare blir det. Radpriset, alltså priset för varje häst man spelar på kan variera, men är som sagt 50 öre på V75.

2. Fyll i antalet hästar du har valt i varje avdelning i dessa rutor.

3. Multiplicera antalet hästar i varje avdelning med varandra och skriv resultatet här. Det ger dig antal rader du spelat på. Priset på ditt spel får du med andra ord genom att ta antal rader gånger 0,5, eftersom varje rad kostar 50 öre. Det tillkommer även en inlämningsavgift hos ombuden.

4. Här kan du välja reserver. Du får välja två reserver i varje avdelning, och om en av hästarna du spelat på skulle bli struken så är det reserven som träder in. Markera vilken häst som ska gå in som första reserv genom att strecka antingen ”L” eller ”H” under rutan. Om du markerar ”H” så är det reserven med det högsta numret som går in som första reserv, markerar du ”L” så är det reserven med det lägsta numret som går in som första reserv. Väljer du inte att välja reserver så är det loppets turordning som träder in. Turordningen står längst ned i programmet för respektive lopp. Se mer om detta i vår program-guide.

5. Om spelomgången verkar uppenbar och du känner dig säker på att de hästar du spelat på kommer att vinna, så kan du välja att spela på samma rad flera gånger. Detta kallas att spela en så kallad flerbong. Det kostar naturligtvis mer, men din eventuella vinst multipliceras med det antal gånger du väljer att lämna in ditt system.

 

Av: SportExpressen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag