Så spelar du framgångsrikt på V75

Travnet har intervjuat en framgångsrik storspelare som vill vara anonym, men han har under många år framgångsrikt spelat på både hästar och sportspel. I travnets spelskola delar han med sig av sina tankar kring vad som krävs för att bli en framgångsrik spelare. Storspelaren har under många år spelat framgångsrikt på trav, men har på senare år valt att inrikta sig på sportspel, det gick helt enkelt för bra på travet. Hänger du på travnets spelskola får du veta mer.

Spela framgångsrikt på V75

 Storspelaren rekommenderar två spelformer för dig som är sugen på att bli framgångsrik på trav. Det är Head To Head och V75. Det finns andra bra spelformer där Dagens Dubbel är ytterligare en. Den kommer vi dock inte att gå in på djupare i denna artikel.

 - Vid spel på Dagens Dubbel skulle jag kunna skriva under på det som Marcus Lindgren säger i Travnets Spelskola, säger storspelaren.

 Innan vi går in på hur du framgångsrikt spelar på V75 vill Storspelaren poängtera några viktiga punkter.


Spela alltid reducerade system

 Precis som tidigare experter rekommenderat i spelskolan så förespråkar storspelaren att man spelar med utskrivna system för att maximera sina system.

 - Anledningen till att du spelar reducerade system är att alla hästarna i loppet har olika vinstchanser och du vill inte betala lika mycket för alla hästarna.

 - Du vill även reducera bort rader som kollektivet betalar för mycket för.

 Skatteavdraget är ett stort hot mot framgång på spel och drabbar även de stora spelen med jätteomsättning, såsom V75.

 Femrättsjackpotar är något du ska sky som elden. (Under sommaren 2009 så inträffade sju jackpot-omgångar på rad, dessa jackpotomgångar då 40 procent av vinstpotten fryses går väldigt lite pengar tillbaka till spelarkollektivet).

 - Det stora skatteavdraget är ett handikapp, speciellt för de mindre fem- och sexrätts potterna. Spelar du stora system så måste du akta dig för alltför enkla omgångar, även om det kan vara svårt att bedöma på förhand så är det viktigt att resonera kring alltför enkla omgångar. De gånger som jackpot pengarna fryser inne på femrättspotten så går bara 39 procent tillbaka till spelarna. (35% spelavdrag, och 40 + 20 procent på sju- och sexrättspotten.)


Så här angriper du en V75 omgång

 Storspelaren berättar hur han tänker när han ger sig i kast med en V75 omgång.

Först tittar jag horisontellt i strecklistan

 - Först tittar jag horisontellt i strecklistan. Det vill säga, framåt onsdagskvällen när strecken börjar sätta sig och det är spelat för någon miljon. Vilka hästar blir favoriterna och hur starka är de.

Vilka favoriter kan vältas?

 - Som tumregel vill du ha minst fyra favoriter som ser svaga ut och är möjliga att välta.

 Kanske finns en startsnabb häst innanför som gärna svarar ledningen, vips är den favoriten sårbar. Den kan ha ett dåligt läge, det kan föreligga galopprisk eller så har spelarna helt enkelt överskattat hästen.

Därefter tittar jag vertikalt i strecklistan

 - Därefter går jag in och studerar strecklistan vertikalt. Hur långt ner i ranken måste jag gå för att hitta vinnaren. Speciellt på Norrlandsbanorna kan det vara väldigt ihåliga lopp där det kanske bara är fem-sex hästar som har chans. Det du letar efter om du spelar stora system är minst ett par jämna lopp där nästan alla hästarna har vinstchans om de har tur med positionerna.

Var får kollektivet slut på streck?

 - Du spelar mot ett kollektiv som måste gå på flera favoriter som spikar på sina system. Och de har kanske bara råd att ta fem, sex eller sju streck i lopp där det egentligen skulle krävas en helgardering.

Vilka favoriter tror jag på?

 - Helt favoritbefriade omgångar inträffar i snitt två gånger om året. Så statistiskt vet jag att minst 1 favorit vinner i 50 av 52 omgångar på ett år. Därför är det ett bra krav är att kräva att 1-3 av de tre favoriter jag tror mest på ska vinna.

1 av 5 felstreckade

 - Därefter använder jag ett utgångskrav där minst en av fem felstreckade hästar måste vinna, de är oftast streckade på under 25 procent.

 - Felstreckade hästar är ”hästar med spelvärde” helt enkelt sådana som jag bedömer har en större vinstchans i förhållande till den vinstchans som deras streckprocent speglar.

Tippar jag bra tål jag mer

 - Ju fler av mina favoriter och utgångshästar som vinner desto fler lågt rankade hästar tål systemen.

Även en dålig favorit kan få plats på lappen

 - Även svaga streckfavoriter kan få plats på systemet, men de kanske rankas ner som C till E hästar. Skulle du lyckas få in en eller ett par rejäla skrällar så går du miste om stora pengar om du feltaxerat en favorit.

Har du råd kan du gå emot det sannolika

 - Det finns faktiska sanningar, som att det sällan skräller i Gulddivisionen. Det är sådant som spelarna vet om och frågan är om du har tid och råd att vänta på en Garros. (Vann guld 2006 till 159.50 gånger pengarna och rensade bort 99 procent av alla kuponger), För när det väl skräller i Guld så kommer det att ge väldigt bra betalt. Trots att det vann två favoriter och tre tredjehandsfavoriter den gången så gav V75 drygt 460.000 kronor.


Erik Ersson/Travnet.se