Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så lever stjärnhästen i dag efter kaosåret

Propulsion efter Elitloppssegern 2020.
Foto: LENA EMMOTH / TR Media
Propulsion.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD / TR Media / © Lars Jakobsso
Johan Arneng.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD / TR MEDIA

Efter att det uppdagats att Propulsion tävlat nervsnittad flyttades han till USA.

Det då stjärnhästen inte längre hade tillåtelse att verka inom svensk avel.

Men några av hans avkommor har redan gjort sina första starter i Sverige.

– Det finns mycket talang och fart i dem, säger Johan Arneng, avelsansvarig för Stall Zet. 

Turerna kring Propulsion har varit många sedan segerglädjen i Elitloppet byttes ut mot förtvivlan då uppgifter framkom om att hästen tävlat nervsnittad. Ett ingrepp som inte är tillåtet i Sverige. Förra hösten presenterades en utredning av Svensk Travsport där uppgifterna också bekräftades. 

Med det dröjde ända till för två veckor sedan innan STAD, Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd, kom med sin dom i skandalhärvan. Nämnden dömde stjärntränaren för det strikta tränaransvaret men friade honom från ytterligare påföljder.

Men vad gör Propulsion i dag? 

– Han mår jättebra. För tillfället är han på ett ställe i USA där man fryser sperma. Avelssäsongen är över där borta och det är den här hemma också. Efter säsongen tar vi de hingstarna som vi behöver frysa på och fortsätter tappa på sperma. Det gör de på ett ställe i USA i Maryland så han är där och har det jättebra. Allt är väl med honom, säger Johan Arneng, avelsansvarig för Stall Zet.

Flyttat ston till Irland för att betäckas 

Propulsion flyttade till USA då han inte längre är godkänd att verka i svensk avel (avkommorna skulle i så fall hamna i stambokens klass II). Däremot är hans första kull, födda 2019, och således tilltänka innan nervsnittningsskandalen godkända. 

Redan nu har tre tvååriga avkommor tränade av Svante Båth gjort sina första starter. Johan Arneng har stora förhoppningar på hästarna efter Propulsion. 

– Det låter väldigt bra på många håll. Vi har väldigt många i egen träning och vi tror mycket på att det ska bli bra. Indikationerna är bra. Sen är det alltid så med tvååringar och första kullen, det skulle vara dumt om jag stod och sa att det inte kändes bra men det är hästar som rejäla. Det är mycket massa i dem och de är relativt stora. Det känns bra. Det finns mycket talang och fart i dem. Sen återstår det att se men vi har en väldigt bra känsla. 

Propulsion står under avelssäsongen i New Jersey på Deo Volante Farms och tanken är att det ska se ut så även nästa år. Stall Zet har även på grund av Propulsion flyttat exporterat några fölston till Irland, det för att kunna använda hingsten på hästar de vill tävla i Sverige. 

– Det är bara Sverige som sagt att han inte får användas i avel. Om du betäcker ett sto i ett annat land och registrerar stoet i det landet så kan du ta tillbaka stoet sen så att stoet får föla i Sverige. Då har den fulla rättigheter här. De stona som är betäckta i Danmark till exempel som är danskregistrerade och dräktiga med Propulsion kan få sina föl registrerade i Sverige. Men du får inte göra det (betäcka) i Sverige. 

Stora framgångar för Stall Zet

Stall Zets uppfödningar som står under Brixton Medical AB har haft ett framgångsrikt år. Don Fanucci Zet efter egna hingsten Hard Livin vann Elitloppet och Francesco Zet efter Father Patrick vann Kriteriet. 

– Det är mitt jobb att dels ta hand om hingstarna men också stona och betäcka de med dels våra egna hingstar eller om jag hittar bra korsningar på andra som jag vill använda. Så det är klart att när våra egna uppfödningar går så bra som de gör så är det ett bevis för att man gjort något rätt, säger Johan Areng och fortsätter:

– Nu har vi många som gått bra, men tänker man D-kullen så är det Don Fanucci Zet och Diana Zet som är superhästar. Och nu är det Francesco Zet. Det är inte så många uppfödningar vi haft i varje kull. Vi pratar om sju-nio stycken. Nu börjar det bli lite mer men det är inte så att vi står med 50-70 stycken.