Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så lever ”Harpo” i dag efter olyckan

Jan ”Harpo” Svensson.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Harpos Billythekid med Tova Bengtsson och Harpo Svensson på Åby 2017.
Foto: MA / TR Media/KANAL 75/MVA FOTO

Jan ”Harpo” Svensson har inte tappat kärleken till hästarna.

Den ikoniske musikern delar numera återigen sitt liv mellan travgården hemma i Halmstad och de stora musikscenerna.

– Jag kan leva mitt liv med hästarna och vara ute och tävla med dem och sedan kan jag åka och stå på en scen i Tyskland för 20 000 pers, och så kommer jag hem och sätter mig på traktorn. Det är skönt, säger ”Harpo” till Aftonbladet.

Jan ”Harpo” Svensson är en av landets mest uppskattade och framgångsrika artister och låtskrivare.

71-åringen slog igenom redan som 23-åring med världshiten ”Moviestar” och har på senare år levt ett undanskymt liv på sin gård utanför Halmstad.

I stället har han ägnat sig mycket åt en av sina stora passioner: travsporten.

– Jag är inte speciellt nostalgisk, jag är inte en sån människa. Jag går vidare hela tiden. Sen har jag mina hästar, segertavlorna är lika viktiga som skivorna. Moviestar har försörjt alla mina hästar, och byggt upp den här gården. Det är ganska fantastiskt. Det är helt otroligt, berättade ”Harpo” när han deltog i SVT-programmet ”Hitlåtens historia” 2017.

I en intervju med Aftonbladet efter sin medverkan i TV4-programmet ”Så mycket bättre” berättar han att han tröttnade på uppmärksamheten på 1970-talet. I stället har han levt sitt liv med hästarna, men har nu dragit i gång sin musikverksamhet igen – i Tyskland.

– Ett medvetet val, för jag kan leva mitt liv med hästarna och vara ute och tävla med dem och sedan kan jag åka och stå på en scen i Tyskland för 20 000 pers, och så kommer jag hem och sätter mig på traktorn. Det är skönt. Det var väldigt intensivt på 70-talet, det var det, säger han till Aftonbladet.

”Jag ser inte på ena ögat”

En svår olycka med en av sina hästar 1980 gjorde också att ”Harpo” höll på att förlora livet, då han fick pannan insparkad av en häst när han tränade honom i sulkyn.

– Jag ser inte på ena ögat och har inget luktsinne, men förutom det går det ingen nöd på mig i dag, säger ”Harpo” till tidningen.

Men fortfarande har ”Harpo” stark kontakt med travsporten.

Han står själv som tränare till den tvåårige valacken Harpo Juggernaut och har nu två aktiva uppfödningar: Harpos Shakespeare och Harpos New Yorker, som bägge står i träning hos Roger Malmqvist.

Äger hästarna med hustrun

De tre hästarna äger han också ihop med hustrun Carina.

För Aftonbladet berättar ”Harpo” de dragit ner på verksamheten senaste åren.

– Vi har styckat av gården nu så den är fem hektar, den var större förr, så vi har trappat ned sista åren. Jag har haft femton hästar och fött upp dem och tränat dem till travhästar, men nu har jag inte riktigt lika många hästar. Jag har också haft får, och fött upp en 60 lamm om året ungefär, säger han.

Den mest framgångsrika av Jan ”Harpo” Svenssons uppfödningar är valacken Harpos Rockland, som drog in drygt en miljon kronor under sin aktiva tävlingskarriär innan han avled tidigare i år, 14 år gammal.