I 2012 års upplaga av Harper Hanovers så skrällde det till - då Åke Lindbloms Winning Love vann loppet. Foto: Kanal 75
I 2012 års upplaga av Harper Hanovers så skrällde det till - då Åke Lindbloms Winning Love vann loppet. Foto: Kanal 75

Så heta är topploppen under Elitloppshelgen

Publicerad

I helgen gästar 91 utlandstränade hästar Solvalla.

Travpubliken bjuds på topplopp och SportExpressen har tagit pulsen på Solvallas sportchef, Markus Myron.

Vad säger han om flera av de mest intressanta loppen?

- Det är alltid hög klass under den här helgen sen kan man ha åsikter om specifika lopp, säger han till SportExpressen.

Under lördagens tävlingar gästas Solvalla av 37 utlandstränade - varav 13 stycken har kvalat in via V75 och Diamantstoet. Under söndagen är siffran 54, med Elitkampen i spetsen med tio stycken icke svensktränade. Totalt alltså 91 stycken vilket är 28 % av de startande hästarna under lördag och söndag.

-
 Jag tycker att det är jättekul, det här ska vara en internationell helg.

Elitloppet

SportExpressens kommentar: Ett jämnt, starkt startfält. Här har Myron verkligen prickat rätt, otroligt spännande upplaga.

Markus Myrons kommentar: Det fältet är jag supernöjd med, men det är ingen överraskning, det är något vi har jobbat länge med.

Elitkampen - Jim Fricks lopp

SportExpressens kommentar: Trekejsarslag med Månprinsen A.M., Tekno Odin och Lannem Silje. Något annat än toppbetyg går inte att hitta. Extra kul då det traditionellt varit en klar favorit i loppet. Nu är det verkligen öppet.

Markus Myrons kommentar: Jag är oerhört nöjd att det här mötet blir av, att de anmält den här trion dit. Att fixstjärnorna fick bra lägen gör loppet enormt intressant. Jag är helt övertygad om att kallblodsentusiasterna tycker att det är ett fantastiskt lopp. Utöver Elitloppet är nog Elitkampen det loppet jag är mest nöjd med.

Harper Hanovers lopp

SportExpressens kommentar: En besvikelse. Självklart är klassen bra, men en spännande gäst saknas. En av de sämre upplagorna på senare år.

Markus Myrons kommentar: Det är väl så att man saknar något franskt inslag, någon riktigt stark fransos hade varit skoj att se. Däremot har vi franskfödde Aghinetti som blir oerhört spännande att se. Samtliga hästar från 40 meters tillägg är kanonhästar. Jag är helt övertygad om att det blir ett riktigt bra lopp.

Sweden Cup

SportExpressens kommentar: Lite tunt. Det finns ingen Owens Club, Mosaique Face eller Local Conch, till exempel.

Markus Myrons kommentar: Jag tycker att det ser ut att kunna bli ett spännande lopp. Reven d'Amour var nära att knipa en plats i Elitloppet och Going For Gold Zaz har fått en nytändning hos Robert Bergh.

Fyraåringseliten - Tommy Hannés lopp

SportExpressens kommentar: En fransk kulltopp, en tysk kulltopp, en finsk kulltopp, en svensk kulltopp, en italiensk kulltopp och flera USA-födda stjärnor. Strålande.

Markus Myrons kommentar: Det som värmer väldigt mycket är att Al Dente, som började sin karriär hos Tommy Hanné, går ut i hans minneslopp. Det tycker jag är väldigt kul. I övrigt är det bra klass, Daley Lovin var superbra senast och även om jag inte har exakt koll på vilka lopp Booster Winner har vunnit inser jag att det måste vara en oerhört bra häst.

Taittinger Internationell Kuskmatch

SportExpressens kommentar: Låg klass på hästarna, men desto trevligare med kuskarna. Bidrag från Sverige, Finland, Danmark, Norge, Tyskland, USA och Frankrike. När Europas segerrikaste kusk, Heinz Wewering, spelar en biroll i mångas ögon - ja, då är det hyfsad laguppställning!

Markus Myrons kommentar: Jag gillar till att börja med kärnan: Sveriges segerrikaste (Olle Goop); Nordens segerrikaste (Jorma Kontio); Europas segerrikaste (Heinz Wewering); världens segerrikaste (Dave Palone) och därtill har vi Sveriges segerrikaste kvinna (Kajsa Frick). Dessutom tror jag att många uppskattar att se Jimmy W Takter köra lopp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag