Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så får det inte vara – gör om och gör rätt

Foto: TOM JÖNEHAG TR Media

Ett tioårigt kallblod spred glädje över Bergsåker i går.

Fylking gjorde sina anhängare överlyckliga då han plockade ut sin första V75-seger.

En 55-årig amatör från Tandsbyn utanför Östersund var tveklöst den gladaste vinnaren av alla på Bergsåker i går. Nämligen Kin Backman. Hennes kallblod Fylking (V75-4), som hon fött upp och tränat själv hela livet, ordnade första rikstoto-segern i livet.

Efter att ha visat bra form i flera starter som trea var det nu dags för en fullträff. På barfotabalans avgjorde han loppet via en stark avslutning sista 700 metrarna. I sulkyn satt unga Gävle-proffset Oskar Kylin-Blom.

Fylking var ett så kallat stallskrik som höll. Oddset blygsamma 4,29.

– Det här är väldigt stort för mig, sade en tagen Kin Backman och fortsatte:

– Jag har ju fött upp honom själv och haft honom hela vägen. Han är väldigt snäll att jobba med för att vara hingst och jag är otroligt tacksam över honom.

Du var väldigt uppåt när jag intervjuade dig tidigare i veckan? 

– Ja, jag visste ju att hästen var bra i i ordning. Men det är alltid så nervöst när det blir allvar, man börjar se spöken.

Om skorycket var den avgörande faktorn får vi aldrig veta. Men faktum är att Fylking nog aldrig har sett bättre ut än vad han gör för dagen.

Tioåringens seger var dessutom Kin Backmans första i V75-sammanhang. Och då har hon ägnat större delen av sitt liv med travhästar.

– Det här är definitivt den roligaste segern jag varit med om. Han är klar för final i Dubbelcupen på Romme under påskhelgen och jag får försöka bibehålla formen fram till dess.

Kin Backman har gedigen bakgrund och har i yngre år bland att jobbat som hästskötare åt kända tränare som Lars Grew, Jim Frick och självaste Stig H Johansson. Det är minsann inga dåliga läromästare!

■ ■ ■

Omgångens sömnpiller blev V75-6 där Coogan fick bestämma i rena kallblodstempot första varvet.

Och givetvis vann.

Robert Bergh brukar vara framgångsrik på sin gamla hemmabana och inget undantag denna gång. Han ledde runt om med Payet (V75-1) och kunde sedan räkna in en dubbelseger två lopp senare. Betting Ace vann för Erik Adielsson som därmed snuvande ledande stallkamraten Digital Dominance när luckan kom i sista sväng.

– Kul med en dubbelseger såklart, men jag hade hellre sett att ordningsföljden varit den omvända, att jag vunnit loppet. Men han var lite speciell i dag och ville hoppa över skoggur i banan, jag valde därför att dra för fullt sista 700, förklarade Robert Bergh sitt taktikval.

Gårdagens V75-omsättning landade på 124,8 miljoner kronor. ATG är ett företag som tjänar och en annan krona på grund av Corona-viruset...

■ ■ ■

Det finns ett otyg jag stör mig på. Senaste veckan har det anmälts hästar i stort sett varje dag från grannländerna till loppen. Med resultatet att då det närmar sig start blir strukna då landsgränserna är stängda. 

Och därmed försvinner det startmöjligheter för ett antal svenska hästar som inte får plats i loppen från början. 

Exempelvis på Halmstad (måndag) och Åby (onsdag) innehåller startlistan danska hästar som lär bli strukna. Inför att det inte är tillåtet att anmäla från utlandet så länge gränserna är stängda.

Så här ska det inte få vara. Gör OM och gör RÄTT!