Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så agerar travbanan – efter Fiores drivning

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD / TR BILD
Foto: MA / MVA Foto

Lärlingen Christian Fiore kritiserades hårt för sin drivning under söndagens tävlingar på Tingsryd.  
Nu meddelar hans hemmabana, Halmstad att de har tittat närmare på incidenten och noggrant sett över händelse.
”Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser”, skriver de i ett pressmeddelande. 

Christian Fiores drivning i och med segern med hästen Taiga Woodland i GS75-lopp på Tingsryd i söndags har väckt stora reaktioner. 

I samband med vinsten så drev nämligen kusken hårt och regelvidrigt på sin häst under upploppet. Flera travprofiler reagerade starkt i sociala medier. Många tyckte att hans straff för drivningen, fyra veckors avstängning och 600 kronor i böter var för lite. 

Nu meddelar hans hemmabana, Halmstadtravet, hur de ser på situationen. 

Vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan . De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST (Svensk Travsport) centralt”, skriver de i ett pressmeddelande.

100 miljoner kronor i jackpott på lördag – spela V75 med SportExpressens experter

Expressens jackpottsystem

Jonas Noreens Stora V75-system

Julia Björklunds V75-system

Svenskt Travsport och Halmstadtravet oense 

Vidare tar de upp ytterligare punkter på åtaganden sedan söndagens tävlingar. De berättar att de har varit i kontakt med Ulf Hörnberg, Tillförordnad vd Svensk Travsport, under tisdagen. 

Halmstadtravet tillåts inte agera med egna åtgärder mot Christian Fiore som har licens på banan. 

Tidigare i år portade Halmstadtravet  kvartetten Alessandro Gocciadoro, Pietro Gubellini, Gaetano Di Nardo och Gennaro Riccio, som stod för de regelvidriga drivningarna i Neapel.

Men något liknande nu kommer inte att ske.  

”Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning”.

”Förslag att Christan kör utan körspö”

Travbanan berättar även att de varit i kontakt med Christian Fiore och hans arbetsgivare tillika partner Laura Myllyma, i frågan om vad som skulle kunna göras för att visa att agerandet på Tingsryd inte är okej. 

”Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras (Christian Fiore och Laura Myllyma) förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.” står det i pressmeddelandet signerat Halmstads vd Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint. 

”Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställt om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar”, avslutas pressmeddelandet