Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robert har förmedlat topphästar i trettio år

Robert Lindström är en av travsportens främsta entreprenör.
Foto: Privat
Lindström besiktigar hästar på Kriterieauktionen.
Foto: Anna Persson / TR Media

Robert Lindström är en av travsportens främsta entreprenörer. 

Ändå föredrar 61-åringen från Boden att hålla sig i bakgrunden. 

I trettio år har han förmedlat topphästar och nu ligger han bakom nya succéer.

– Jag har inga behov egentligen av att stå på barrikaderna, säger hästagenten. 

Hur fungerar affärsvärlden bakom kulisserna på travsportens elit? 

Fråga Robert Lindström. Han vet. Och med egna företaget World Trot har han i snart trettio år rest världen runt för att hitta och förmedla de bästa hästarna till sina kunder. 

I hans nätverk finns alltifrån topptränare som Roger Walmann och Reijo Liljendahl till storhästägare som SRF Stable – men han brinner även för det lilla inom travsporten. 

– De som jag köper hästar åt i USA lägger hundratusentals kronor på hästarna. Sen finns det de som kämpar varje dag med att träna sina hästar på kvällarna vid sidan av sitt ordinarie jobb. Att hjälpa dem att köpa hästar är minst lika roligt som att hitta miljonhästen. 

”Roligt att kunna leva på det”

Robert Lindström växte upp på en gård utanför Boden och redan som 11-åring fick han ta hand om sitt första fölsto. Hans intresse för den perfekta travhästen började tidigt och han la fler timmar på att läsa stamböcker än han gjorde på läxläsningen. Men innan han satsade helhjärtat på travsporten jobbade han under en period på Försvarsmakten. 

– Jag hade ändå kvar hästintresset och började redan då köpa lite hästar. Jag har alltid gillat att göra affärer så jag började köpa och sälja hästar. Jag köpte in ettåringar som vi körde in, grundtränade och sålde vidare. Det gick mycket bra, verksamheten växte så jag och min hustru Margareta startade företaget tillsammans medan jag hade kvar min anställning. 

Så småningom kunde han lämna sitt tidigare arbete för att satsa på karriären som hingstagent och hästförmedlare vilket är företagets huvudsakliga verksamhet. 

– Det är fantastiskt att få träffa alla intressanta människor som man gör i det här jobbet. Om man säger att man kan ”living the dream” så måste jag säga att jag gör det. Även om det bitvis varit tuffa tider för att få det att gå ihop så känns det just nu fantastisk roligt att kunna leva på det. 

Många resor till auktioner

År 1988 var han för första gången på en auktion i USA och där ropade han in sina första hästar, men inte åt sig själv. 

– Jag hade inte ekonomi till att göra det själv helt enkelt. Jag tog uppdrag åt sådana som jag lärt känna. Vi hade väl några hästar själva och några delägda. Men jag lärde känna både tränare och hästägare och de litade på mig så köpte jag hästar till andra i första hand. 

Att lära känna nya människor och diskutera travsport är något som Robert Lindström passande nog brinner för. Den gnistan tändes tidigt hemma i Boden. 

– Jag lärde mig mycket av två gamla tränare här uppe från Norrland. Gustav Hallén och Stig Lindmark, två riktiga hästkarlar. Sen när jag jobbade i Stockholm under perioder på försvaret så lärde jag känna de tränare som var stora på Solvalla. På senare tid har jag jobbat mycket med Petri Salmela. Ända sedan han började som tränare i Boden så har han varit en riktigt god vän och någon som jag bollat mycket idéer med. 

Coronapandemin har minst sagt försvårat den sociala biten, och det saknar han. 

– Det är det som är jobbigast just nu när man inte får det här umgänget där man kan träffas och diskutera saker. Det är det som gett mig mycket under de här travresorna. Då diskuterar man med alltifrån tränare till hästägare och uppfödare om travpolitik, hur hästar ska se ut och vilka blodslinjer som är bra. 

Ett vanligt år har han resor inbokade i stort sett hela hösten. 

– Då är jag borta tre av fyra veckor varje månad. Då är det väldigt mycket resor. Annars reser jag fem till sju gånger om året till USA och några gånger ut i Europa. Sen åker jag ut till stuterier och uppfödare runtom i Sverige.

”Jobbar gärna i bakgrunden”

Det är ingen slump att Robert Lindströms namn inte skapat särskilt stora rubriker trots att han ropat in guldkorn som Hambletonianvinnaren Perfect Spirit på auktioner. 

– Jag jobbar gärna i bakgrunden. Jag har inga behov egentligen av att stå på barrikaderna. Jag gläds med hästägare och tränare när hästarna jag valt ut och förmedlat tävlar bra, det räcker för mig.

Men hur går det då till när den framgångsrika hästförmedlaren ska hitta nya stjärnor? 

Han berättar att det finns lite olika sätt att gå tillväga. 

– Det kan vara en kund som vill ha tag i en viss typ av häst och då går vi igenom vilka krav och vilken plånbok de har. Det börjar med att jag väljer ut en grupp hästar som passar in i kravbilden, i det läget främst på stam. Sen åker jag och besiktar hästarna exteriört och de som då passerar nålsögat försöker jag då ropa in till så bra pris för kunden som möjligt.

– Många gånger har jag sett hästarna både som föl och någon gång som unghäst på den gård eller farm de står på innan själva auktionen. Så jag tittar på de vid ett antal tillfällen och inför auktioner även på videos för att se hur de rör sig. Sen ser jag till att hästen röntgas och veterinärbesiktigas.

Ibland är hans arbete avklarat här. Då överlämnar han bara över sitt insamlade material till kunden som bett honom att scouta hästar. Men sedan finns de även de som önskar att han ropar in hästen på själva auktionen. I de fallen ser han också till att hästen levereras till sitt nya hem om budgivningen slutar lyckligt. 

”Blev betydligt dyrare” 

Han berättar att Perfect Spirit var en häst de från början inte tänkt ropa in för SRF Stable och Lennart Ågrens räkning. Men tur var det för nu har han tjänat 10 miljoner och är en efterfrågad avelshingst. 

Robert Lindström fann Googoo Gaagaa-sonen Captain Corey under en auktion i Lexington hösten 2019. Hästen som tränas av Åke Svanstedt i USA satte banrekord i sitt livs fösta start och blev en riktig snackis under tvååringssäsongen. 

– Det var ett köp som inte gick som det skulle. Jag hade en kund som skulle köpa den men som hoppade av i precis sista sekund. Jag hade inte förberett några alternativa köpare men jag tyckte om hästen så mycket att jag ropade in den själv. Den blev betydligt dyrare än jag hoppats. Jag gick över alla gränser men tillslut fick vi ihop ett konsortium som äger hästen nu, säger Robert Lindström och berättar om förhoppningarna inför 2021: 

– Han är bara tre år i år och tävlade jättebra ifjol som tvååring. Nu ska han förhoppningsvis vara med i de stora loppen i USA i år där Hambletonian är russinet i kakan. Det var en rolig affär på det sätt som den gjordes och just nu ser det ut som det kan bli en av de bästa jag gjort. 

Googoo Gaagaa är en avelshingst som blivit en viktig del i Robert Lindströms verksamhet, så att han föll för Captain Corey var inte särskilt överraskande. 

– Jag hörde talas om Googoo Gaagaa när han började tävla i USA som tvååring. Sen började jag kolla upp honom som treåring. Jag såg vilken otrolig kapacitet hästen hade. Jag tog kontakt med ägaren Richard Hans och lyckades efter en god stunds övertalning att importera fryst sperma. Vi började i den ändan och sommaren 2019 lyckades jag till slut köpa honom. Richard är lite speciell och en udda figur, men mellan oss klickade det. Det som berörde Richard och avgjorde att jag fick köpa honom var det intresse och uppskattning svenska uppfödare visade för Googoo.

”Fanns inte i mina vildaste fantasier”

I USA och delstaten Maryland var inte avelshingstens tjänster särskilt uppskattade, men i Sverige föll allt på plats. Framför allt hästens söner, femåringarna Bythebook (vinnare av Uppfödningslöpningen 2018), Hail Mary (vinnare Svenskt Travderby 2020) och Power (vinnare Europaderbyt 2020) ses som travsportens nästa stora stjärnor.

Googoo Gaagaa står uppstallad på Stuteri Broline i Svenljunga där Robert Lindströms nära vän Tommy Norén är stuterichef. Till våren får han sällskap av sonen Power som Lindström köpt in sig i avelsrättigheterna på, men först ska stjärnhästen ut i årets upplaga av Prix d'Amérique.

Just nu har 61-åringen från Boden bara angenäma problem. 

– Broline är ett toppenställe med underbar personal så det känns tryggt. Det enda som varit jobbigt är att vi fått säga nej till flera som önskat betäcka med Googoo Gaagaa i och med att det finns en maxbegränsning hur många ston en hingst får ta. Det fanns inte i mina vildaste fantasier att intresset blev så här stort.

Vart sagan slutar när det gäller Googoo Gaagaas avkommor, det återstår att se, just nu har den bara börjat.  

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på att bevaka travsport.

TRE FRÅGOR

Vad tror du kommer att bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren?


– Ja, den var svår. Jag är besviken och orolig just nu. ATG är undantaget. De har ett uppdrag som de sköter bra. Besviken är jag på Svensk Travsport (ST) som inte sköter sitt uppdrag särskilt bra. Då menar jag inte hur de hanterar skandaler och hur de kommunicerar sina beslut utan i stället mer övergripande och viktigare frågor för sportens utveckling. ST ägs av travbanorna och deras huvuduppgift är att generera intäkter som på olika sätt ska fördelas till sportens aktiva. Att skapa en hållbar långsiktig plan för hela landet är nödvändigt, tyvärr verkar vi inte ha de visionärerna i ST.


– Orolig är jag för Skatteverkets ifrågasättande om rätten till momsavdrag för hästbolag. Sker de förändringarna så kommer det att slå hårt mot amatörtränare och mindre hästägarebolag, två grupper som är otroligt viktiga för sporten. Hoppas på att ST och sportens intresseorganisationer kan göra ett bra lobbyarbete och få stopp på stolligheterna.


Vilken häst har betytt mest för dig? 


– Definitivt Googoo Gaagaa. Förhoppningsvis, och som det ser ut, så kommer han att vara betydelsefull för svensk travsport och att jag får vara med och medverka till det gör mig både glad och stolt.


Vilket är det finaste minnet du har på en travbana? 


– Faktiskt inte när någon av mina egna hästar tävlat. 2007 var jag i Lexington för hästauktioner och samtidigt tävlades det på travbanan Red Mile, den dagen vann Roger Walmann-tränade Giant Diablo på nytt världsrekord 1.08.5, Johan Untersteiner, då lärling hos Roger, körde. Det var många svenskar och andra skandinaver på plats och att uppleva det kollektiv glädjeruset tillsammans var en otrolig känsla. Att se Donato Hanover, då 3 år gammal, 20 minuter senare tangera den tiden var ännu otroligare. Ett annat speciellt minne var när min första egna uppfödning Hoot Bowl 1984 vann lopp på Torpgärdans Travbana (nuvarande Bodentravet), också en sån där härlig känsla som ligger kvar efter så många år och ändå känns nära.