Robert Berghs miljonsmäll efter flytten från Åby

Robert Bergh.
Foto: Lena Emmoth / TR Media / Lena Emmoth
Jon Walter Pedersen.
Foto: Malin Albinsson / TR Media

Robert Bergh flyttar från Åbytravet tillbaka till Sundsvall. 

Nu behöver stjärntränaren lösa ut Åby med miljonbelopp.

– Det är upp till Robert hur han vill göra, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

I snart sju år har Robert Bergh drivit sin tränarrörelse med basen i Hajom strax utanför Göteborg. Men nu flyttar stjärntränaren tillbaka till sin gamla gård i Sundsvall. Något som kan bli kännbart ekonomiskt.

Expressens Matts Olsson skriver i sin krönika under torsdagen att Robert Bergh måste lösa ut Åby med elva miljoner för att kunna sälja gården i Hajom. 

Bergh bekräftar att uppgifterna till viss del stämmer, men vill inte kommentera summan det rör sig om.

– Det gör det på ett sätt men det är inget krångligt, vi har ett aktiebolag tillsammans.

Aktiebolaget som Bergh hänvisar till är Vojlocken AB där han äger 30% och Åbytravet resterande 70. En ekonomisk uppgörelse som även Trottosport skrivit om tidigare. Travsajten skrev 2016 att nio miljoner lånats i Nordea med Åby som borgenär och att 25 miljoner lånats ut via Åby. 

Enligt Bergh löser man det ekonomiska genom att avveckla bolaget efter en eventuell försäljning.

– Bolaget avvecklas när vi är klar med den här processen. Det är inget konstigt utan bara en process som ska lösas. Det är inget märkvärdigt men inget jag vill prata om, säger tränaren.

Det är upp till Robert hur han vill göra

Tillförordnad VD & Sportchef på Åbytravet Jon Walter Pedersen vill inte heller gå in på vilka belopp det rör sig om men menar också att det inte är någon stor sak.

– Jag kan inte vara officiell med vilka siffror det rör sig om. Men det är ingen hemlighet att vi hjälpte till ekonomiskt med ett lån när Robert flyttade till Åby. Robert äger gården själv och vi har ett gemensamt driftbolag där vi äger en majoritet av aktierna. Vid en eventuell försäljning så löser han in det lånet, säger Pedersen.

Vad som händer med gården är i dagsläget oklart.

– Det är upp till Robert hur han vill göra men vi är väldigt måna om att det ska fortsätta finnas travhästar där. Han kommer ha gården som en filial fram till hösten sen om han säljer eller hyr ut efter det lägger v i inte oss i, men vi vill såklart ha en hästverksamhet på en så fin anläggning nära Åby.

Extrainsatt årsstämma

Åbytravet har i dag en extrainsatt årsstämma för att besluta hur man går vidare i det man kallar ”Höglanda och Asserdal-projektet”. 

Ett projekt som Olsson menar kan innebära att man behöver sälja de andelar man äger i Åby hotell och Padelhallen för att ha råd att finansiera.

– Det vi har sagt är att vi inte ska låna pengar för det här projektet. Vi har pengar i kassan för att kunna starta upp det så det är inte avhängt på att sälja andelar i hotell eller padelhall just nu. Det kan vara en del i det men beslutet just nu är att vi inte ska finansiera det med lånade pengar, säger sportchefen.

”Vi har kontakt”

Travtränaren Oscar Berglund har nämnts som en ”ersättare” till Bergh på Åbytravet. Sportchefen bekräftar att det finns kontakt.

– Det stämmer att jag och Oscar Berglund har kontakt, han har ju lite band till Göteborg och har tittat på en möjlighet att hitta någon anläggning här i närheten. Och om det nya projektet skulle det finnas en möjlighet för en ny tränare att ha sin verksamhet där också.