Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robert Bergh uppsökte Daniel Redéns gård: ”Inget konstigt”

Robert Bergh uppsökte Daniel Redéns gård oinbjuden.
Foto: Malin Albinsson / TR Media
Daniel Redéns gård som Robert Bergh tog sig till på lördagsmorgonen. Redéns sandbana ligger inne på ägorna men det går att passera dit vid sidan av staketen
Foto: STALL TZ
Daniel Redén hemma på Furuby Gård.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Daniel Redén
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Bild

Robert Bergh och Daniel Redén är två av Sveriges mest framgångsrika travtränare, konkurrenter – och huvudpersoner i den uppmärksammade flytten av stjärnhästen Hail Mary.

Nu har Svensk Travsport fått uppgifter om att Bergh uppsökt Redéns gård förra helgen oinbjuden.

Redén vill inte kommentera händelsen. 

Bergh bekräftar för Expressen att han undersökt den omtalade sandbanan men tycker inte att det är några konstigheter.

I dag körs V75 på Östersund. Som så ofta med en lång rad hästar från Robert Berghs stall. I storloppet Jämtlands Grand Prix har Daniel Redén Mister Hercules, en av favoriterna.

Konkurrenterna i det största loppet har också haft meningsskiljaktigheter utanför banan. 

Bland annat har Robert Bergh kritiserat Daniel Redén för dennes agerande i samband med att Propulsion upptäcktes vara nervsnittad från tiden i USA.

”Många frågor saknar svar”. skrev Robert Bergh i sin travkrönika i Expressen 2020 och kallade det ”svenska travets största skandal genom tiderna”. Nyligen fyllde Bergh på med i en annan Expressen-krönika: ”Propulsion har varit dyr för travsporten. Inte bara i anseende”.

Robert Bergh besökte Redéns gård

Den senaste tiden har konkurrensen mellan Bergh och Redén accelererat när stjärnhästen Hail Mary i vintras, av sina ägare, flyttades från Bergh som upptäckt och tränat upp hästen – till Redén som nu tog den vidare till en andraplats i Elitloppet och 2,5 miljoner på ett bräde.

Nu har Svensk Travsport fått uppgifter om att Bergh, veckan efter Elitloppet, har uppsökt Redéns gård utanför Enköping. Bergh har själv sin verksamhet i Sundsvall och i Marks kommun i Västra Götaland.

Enligt uppgift ska Bergh ha passerat in till banan en bit åt sidan från det staket och den stora Stall Zet-skylt som utgör huvudentrén, och rört sig omkring på Redéns omtalade sandbana.

Svensk Travsport ska ha fått kännedom om uppgifterna.

Men sportchefen Robert Karlsson säger:

– Nej du… Det där känner jag inte till. Du får prata med Mattias Falkbåge om det här. Prova med honom.

Utredningschefen Mattias Falkbåge vill inte kommentera.

Enligt uppgift till Expressen ska det finnas kameraövervakningsbilder, uppgifter som också ska ha nått Svensk travsport.

Expressen når Bergh inför V75-tävlingarna. Han bekräftar att han varit på platsen.

– Jag klev ur bilen och sparkade och tog på det där materialet som han använder. Det var ett annat material än när jag körde där. Men banan ligger bredvid en landsväg. Så det är inget konstigt, säger Robert Bergh.

Den speciella sandbanan, där många av Daniel Redéns stjärnor tränats upp, ligger på ägorna tillhörande Redéns gård. Det finns staket runt delar av gården, men det går också att passera in på ägorna utan gå förbi staket.

Robert Bergh uppfattar det själv inte som att han varit inne på gården.

– Vi åkte förbi på vägen och så gick vi ut och ställde oss där. Det är en jäkla skillnad på banan och gården.

”Ville visa vart jag hade bott någonstans”

Bergh jobbade på gården för många år sedan när den var i annan ägo och säger att han nu ville visa sitt sällskap hur det såg ut.

– Jag har åkt på en massa gårdar i Frankrike som jag har varit nyfiken på men den här gången ville jag bara visa vart jag hade bott någonstans när jag var ung.

Bergh menar att det är en kultur inom travet, ”det är en allemansrätt, man är nyfiken”. Han vill också framhäva att han låter ”ett 50-tal amatörer och tränare” besöka hans gård varje år.

Har du varit kontakt med Daniel Redén om den här händelsen?

– Ja, men precis. Det var en som ringde mig i går som sa att jag hade varit med på kamera. Jag har inte varit inne på hans gård eller strukit runt nattetid. Vi åkte bara förbi där för en vecka sedan.

Hur är din och Daniels relation?

– Vi är väl inga som ringer varandra och skämtar med varandra. Vi har aldrig haft någon kontakt med varandra, så där.

Daniel Redén låter hälsa, när Expressen söker kontakt med honom om Berghs besök på sandbanan och uppgifterna om kamerabilderna, att han inte vill kommentera.