Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robert Bergh: Svårt att inte ta illa vid sig

Ukrainas president Volodymyr Zelensky.
Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA

Vi har laddat rejält för en ny säsong på travbanorna.

Men ibland känns det sportsliga bara så litet.

Stallet har kört på bra i vinter såväl nere i Frankrike som här hemma. På gårdarna i Hajom och Sundsvall har det främst handlat om träning för att förbereda hästarna inför årets tävlingssäsong på hemmaplan.

Vi ligger lite efter tidplanen på grund av vädret, men eftersom det är glest i startlistorna just nu misstänker jag att det inte bara gäller oss.

De senaste veckorna har vi kunnat träna på riktigt bra och nu är det inte långt borta innan jag räknar med att allt fler från stallet kan ses på tävlingsbanan.

Vi har tappat en del hästar inför den här säsongen och visst kan det därför bli svårt att matcha tidigare års siffror. Samtidigt är känslan positiv för det material vi har i stallet.

David har överraskat Goliat förut.

  

Innan säsongen drar i gång på riktigt tar jag chansen att åka över till Florida.

Där ska jag bland annat testa en egen tvååring som jag har hos Åke Svanstedt.

  

Nytt för i år är det nya drivningsreglementet och efter ett par månader måste jag säga att jag tycker övergången funkat riktigt bra.

Det ser vårdat och fint ut i loppen och såväl kuskar som domare håller rätt nivå.

Att det funkat så bra beror naturligtvis att det var ordentligt förberett och att tydligheten fanns från början. Ett samspel som saknats vid tidigare regeländringar.

En bonus med regeln är att den verkar preventivt i sig. 

Eftersom regelbrott lättare upptäcks när fler kör vårdat blir det lättare att inte göra bort sig.

  

En annan positiv nyhet inför våren är upplägget för årets unghästauktioner.

Som jag tidigare önskat kommer det gå att delta såväl digitalt som fysiskt. Jag tycker det är mycket bra eftersom det är två olika typer av kundgrupper som därmed får sina behov tillgodosedda.

  

Det är svårt att inte ta illa vid sig när kriget drabbar Europa. Det är en situation som är jobbig att ta in och jag förundras över hur vardagen för människor kan förändras över en natt.

Då känns naturligtvis de sportsliga utmaningar som präglar vår vardag inom travsporten små.

Jag har försökt följa med så mycket som det bara är möjligt och imponeras av den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Ett modernt ledarskap som jag kommer fortsätta hylla.

Vi har beslutat att skänka 5 000 kronor för varje V75-seger stallet tar till krigets offer. Liksom vi gjorde på Åbys travgala nyligen.

Alla som kan bör ge sitt bidrag när något sådant här inträffar.