Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robert Bergh: ”Måste vårda det bästa vi har”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Snart två veckor har gått sedan årets elitloppshelg.

En fest som i år inte fick samma positiva känsla som brukligt.

Elitloppets stora snackis lämnade en fadd eftersmak över vår sports största helg för året.

Tyvärr är jag inte förvånad. 

Redan innan elitloppshelgen sa jag åt Solvallas sportchef Anders Malmrot att de inte kunde låta Solvallas ordinarie startpersonal bära ansvaret i ett internationellt lopp.

De håller helt enkelt inte måttet. Av någon märklig anledning tycks man allt som oftast drabbas av tunnelseende och inte se vad som händer.

I det första elitloppsförsöket hände just det när de missade att Björn Goop med Dreammoko galopperade innan starten. Då saknades både den timing och kunskap som krävs för att bedöma en häst som ansluten 100 meter innan start.

Att sedan ytterligare ett misstag, när bilen drog iväg med infällda vingar som i en giltig start, fullbordade kaoset var signifikativt.

■■ Jag har fått en hel del böter på Solvalla och det lär väl inte bli färre av den varan efter den här krönikan...

■■ Men domarna på Solvalla vill gärna själva stå i centrum. Och domare som vill det är ett problem för alla idrotter.

Just starten och anslutningen till bilen är faktiskt extra svår på Solvalla.

Där är farten dåligt inställd samtidigt som doseringen av de yttersta spåren är felaktig. Även våra egna journalister kan därför klaga över nonchalans. Men den som sett oss kuskar tävla på andra banor eller internationellt vet att det inte är sant.

En annorlunda upplevelse tyckte jag årets elitloppshelg blev. Helt enkelt saknades känslan som brukar vara.

Något som gällde allt från lopp till stämningen. Runt 6 000 färre i publiken under söndagen mot i fjol. Jag känner många trogna besökare som i år valde att stanna hemma. Prisökningarna är säkert en del, exempelvis för min nuvarande huvudsponsor Lotus har priset för att sitta i restaurangen nära tredubblats sedan vi inledde vårt samarbete.

Även en trist attityd hos ordningsvakterna bidrog till en hårdare kultur som tog ned stämningen. Jag står naturligtvis inte bakom dåligt uppträdande från publiken men tidigare år har en mer tillåtande attityd bidragit till folkfesten.

■■ Solvalla bär ett tungt ansvar att vårda det bästa vi har inom travet.

Nu till lördagens V75-omgång:

V75-1: Mycket jämnt på strecken men jag tror att 1 Minnestads El Paso har toppchans, chansspik?

V75-2: Min 3 Nobel Amok blir favorit men jag garderar efter snytingen senast då risk finns för hård körning igen. Rysaren är 7 Höwings Star.

V75-3: Ett lurigt kallblodslopp men jag har hittat ett bra lås på 5 Brenne Brakar, 7 B.W.Sture och 12 Art Nökkve.

V75-4: Jätteöppet med ston och lärlingar. Tipset till min 3 Mellby Elegant som står rätt inne i loppet sett till kapaciteten.

V75-5: 1 Chapuy är snabb men även hetsig så det finns risk att någon slår av honom sista biten, han leder säkert länge. 10 Victory Topline värst emot men jag tycker det mer luktar skräll.

V75-6: 10 Readly Express är tillbaka och blir stor favorit trots bakspår. Tror ändå det löser sig och är ett spikbud. 8 Heavy Sound har fått sämsta läget men är värst emot för den som vill gardera.

V75-7: Favoriten 8 Volnik du Kras verkar inte kunna bli trött så han är ett spikbud trots spåret. Skrälletaren tar med 1 Sambuca Knight och 4 Västerbo Grosbois.