Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robert Bergh: "Det måste få ett slut"

Banveterinären Anders Bergqvists beteende gynnar inte Åby och den svenska travsporten.

Nu gäller det att vi aktiva står upp för sporten vi älskar och visar att vi verkligen är bäst i världen på det vi gör - både när det gäller tävlande och djurhållning.

Jag hade helst sluppit ta upp det här, men nu är det som det är. Åbys banveterinär Anders Bergqvist har bestämt sig för att starta ett krig mot den svenska travsporten och det är dags att vi andra sätter ned foten. Den senaste tiden har en rad kuskar och tränare blivit polisanmälda av Bergqvist för olika förseelser som skett på Åby, så även jag själv.

Men det är inte mitt enskilda fall utan princip- frågan som stör mig. Allt från felaktiga drivningar till sårskador på hästar som råkat slå ihop sina ben under lopp har anmälts. Händelser som normalt sett hanteras på ett bra sätt av Svensk Travsports reglemente.

■■ Men Bergqvist verkar inte anse att det räcker med böter och avstängningar - han vill att fallen prövas i en rättslig instans.

■■ Nu tvingas ST rätta sig efter honom och Mölndalspolisen likaså då de måste ta emot hans anmälningar och utreda dem.

Varför han valt den vägen vet han bara själv. När journalister frågar vad som pågår hänvisar han bara till polisen och tycker att alla ska nöja sig med det.

Men det gör vi inte.

"De andra ser upp till oss"

Det enda han gör är att skada sporten - och man kan ju fråga sig varför han bestämt sig för att gå den här vägen nu. Han har ju trots allt jobbat som banveterinär i över tio år och varit med på travets resa från en sport till att utvecklas till något ännu större.

Jag tycker att vi är väldigt professionella och ansvarstagande - och alla andra travländer i världen ser upp till vår utveckling när det gäller både tävlande och djurhållning.

Men på den punkten verkar inte Bergqvist hålla med mig och det är väldigt tråkigt för det blir en ohållbar situation för alla aktiva.

Om det inte räcker att följa reglementet, vad gör man då?

■■ Den här soppan måste få ett slut snart.

■■ Vi som håller på med den här sporten mår inte bra när vi riskerar att bli polisanmälda när vi håller på med vårt jobb.

Mina tankar om morgondagens V75-omgång:

V75-1: Det är en svårtydd formkurva på 4 Emmett Brown, men han står för ungdomligheten i loppet och får tipset. Gardera med 1 Trust Launcher, 2 Fridericus och 9 Divisionist så är det heltäckt.

V75-2: Favoriten 9 Isor Håleryd gjorde ett fint lopp efter galopp sist. Samma läge igen och jag tycker han ska garderas. 11 Malkin och 12 Qahar Q.C. bör med.

V75-3: 3 Treasure Kronos är favorit och jag tror också hon vinner. Ett bra spikförslag.

V75-4: Ston och lärlingslopp är alltid bra för utdelningen. Favoriten 8 Lovely Sky är tuff och gör alltid bra lopp men har svåraste läget. Tidiga streck är 3 Olivia Trot och 10 Kirin de Zeun men ta med så många ni har råd med.

V75-5: Förutsättningarna är bra för favoriten 1 Kalle Kalas, men jag tycker att 6 Edge Boko har minst lika bra kapacitet. Det lönar sig att dubbla systemet?

V75-6: 2 Spring Erom har hemmamatch och är laddad för det här. Perfekta förutsättningar. Heltäckt med 1 Solvato, 8 Ed You och 10 Mellby Viking.

V75-7: Favoriten 1 Bravo Navarone var toppad när han vann sist men har varit ifrån tävlande i sex veckor och bör garderas. 2 Pajas Face, 7 Mr Hot Shot, 8 Spitcam Jubb och 9 Officer C.D..