Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riordan: ”Aetos är obesegrad på Åby”

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media

Aetos Kronos är redan klar för Elitloppet. 

Men först väntar Paralympiatravets final med 1,5 miljoner kronor i förstapris. 

– Han gillar Åby och är obesegrad där, säger tränaren Jerry Riordan. 

Femåriga Aetos Kronos har redan en gedigen meritlista. Efter en vinter i Frankrike var han tillbaka på hemmabanan Halmstad när hand den 24 april tog en biljett till Paralympiatravet. 

Han vann deltävlingen trots spår tolv, galopp mitt i loppet och en resa utvändigt under större delen av distansen. Det räckte inte bara till en inbjudan till Åbys storlopp – utan även en elitloppsbiljett. 

Och tränaren Jerry Riordan hälsar att alla är bra med stjärnhästen. 

– Han springer runt som vanligt och leker med en pinne i munnen i sin hage. Hans skötare Heli (Tarrimaa) springer efter och säger åt honom att sluta. Hon måste duscha honom hela tiden, så allt är som det ska, säger Jerry Riordan och skrattar. 

Hoppas på bra tempo 

Det finns många starka hästar i startfältet till Paralympiatravets final som körs på lördag med 1,5 miljoner kronor i förstapris. Riordan känner sig dock inte slagen på förhand. 

– Delia du Pommereux är ju med. Vi hade hennes rygg i Prix de France och då lämnade hon oss. När hon drar så är hon verkligen snabb men vi hoppas att han har blivit snabbare än så sen dess. Han gillar Åby och är obesegrad där. Han är en väldigt väldigt bra häst men det är ett bra lopp också. De är många bra hästar med, säger Jerry Riordan och fortsätter: 

– Vi får se hur loppet utvecklas, jag tror inte att det är någon häst som ensam kommer att dominera i loppet. Jag hoppas bara på bra tempo och att det inte blir några mellantider på 1.18. Han kommer alltid tillslut. 

Efter lördagens uppgift blir det fullt fokus på Elitloppet. 

– Han kommer att stanna hemma i Halmstad till dess. 

”Bästa hästen i loppet”

En annan klasshäst i Riordans stall är Gareth Boko. Hästen debuterade för Halmstadtränaren i fredags och travade 1.09,9 över 1640 meter autostart. 

Men trots prestationen ligger han lågt och tänker matcha hästen försiktigt. 

– Tiden var så klart jättebra. Han var den bästa hästen i loppet. Hästen besitter stor klass. Tae Kwon Deo är en bra häst men var nog inte 100-procentig. Så bortsett från honom var Gareth den bästa hästen. 

Jerry Riordan tillägger: 

– Han såg jättefin ut, det var en fin kväll i Kalmar, men att vara med i lopp mot hästar som typ möter Face Time Bourbon är en helt annan story.