Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rickard Olsson: ”Jag var skakad efteråt”

Foto: MATHIAS OTTERBERG / FOLKSPEL
Foto: CECILIA LILJETON / IBL

Programledaren Rickard Olsson-Essés sommar har varit händelserik – med bland annat giftermål och nytt namn.

Och i och med nya uppdraget för ATG, där han är med i webb-tv-satsningen Travsommar, lär den fortsatta vara det.

I alla fall om det fortsätter som i första avsnittet – där han får lära sig hur avel går till. 

– Jag var skakad efteråt, säger Rickard Olsson-Essé. 

I april lämnade Rickard Olsson-Essé, 53, bingolotto. Det nya uppdraget är ett samarbete med ATG och heter Travsommar med Rickard Olsson. Satsningen går ut på att Rickard Olsson-Essé, som han numera heter, ska lära sig allt som går att lära sig om travsporten. Det kommer nytt avsnitt varje fredag på ATG play och det kommer komma totalt nio avsnitt.

– Det är inte ett särskilt stort steg från folkspel till sportspel i den bemärkelsen. Men jag är mer intresserad av själva sporten och jag har varit på plats under Elitloppet och även som konferencier på Olympiatravet. Jag har alltid varit fascinerad av hästar. Det var ett lätt beslut att hoppa på det här, säger Rickard Olsson-Essé.

”Readly Express en gently lover”

I första avsnittet besöker Rickard Olsson-Essé gården Menhammar Stuter och får vara med när stjärnhästen Readly Express ska tappas på spermier. En minst sagt speciell stund.

– Det var... en helt otrolig upplevelse, faktiskt. Innan så visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Jag var skakad efteråt. Så mycket kraft och muskler i rörelse. Samtidigt var processen fin, på något sätt. Readly Express är en gently lover, ha ha.

Vad är huvudsyftet med programmet?

– Jag har spelat litegrann på trav förut, men jag tycker att det är så invecklat och det är lätt att känna sig dum. För att verkligen sätta sig in i sporten så måste man nästan ha en fadder som berättar. Jag tror att det här programmet kan vara just det, en fadder.

Vilka är dina mäktigaste upplevelser från inspelningen?

– Det är många häftiga upplevelser som jag har haft turen att få ta del av. Men det var mäktigt att träffa Stig H Johansson. Det var lite som att träffa travets Björn Borg. Stig är en väldigt intressant person och jag gillade verkligen hur han lyser upp när han ser sina hästar. Man såg tydligt att han älskar hästar mer än människor, säger han och fortsätter:

– Jag red första gången när jag var 45 år. När man får kontakt med hästen så är det är en helt magisk känsla. Jag har börjat förstå varför människor är så fascinerade av travsport.

I ett kommande avsnitt kommer tittaren även få se Rickard Olsson-Essé träffa Jörgen Westholm där han får testa att köra ett kallblod.

– Alltså, wow. Det var så häftigt. Adrenalinet och rädslan var lika hög. Jag har fått en större respekt för kuskarna som kör. De är verkligen elitidrottare.

En annan sak som Rickard Olsson-Essé har fått upp ögonen för är hur det är att vara expert.

– Jag träffade Mikael Nybrink och diskuterade om hur det var att vara expert i en sport där alla är experter. Det måste vara otroligt svårt och det var ett väldigt intressant samtal.

Livesände sitt bröllop på Facebook

Utöver den nya satsningen med ATG:s produktionsbolag Kanal 75 så har Rickard OIsson-Essé nyligen gift sig med sin kärlek, Giselle Essé Hyvönen, numera Essé-Olsson. Bröllopet ägde rum på Bank Hotel i Stockholm den 12 juni. 

– Det känns så otroligt bra. Precis lika bra som det ska kännas. Det var en lugn ceremoni med mycket känslor. Vi bjöd in de närmaste av våra vänner och vi livesände det på Facebook. Det var så otroligt mycket kärlek som strömmade in. Det var väldigt stort.

Hur ser sommaren som nygift ut för dig? 

– Vi har fullt upp hela sommaren. Vi ska bygga om huset och måla om. Så det blir inte att ligga på latsidan.