Rickard Hansson: Nu kan travfesten börja

Publicerad

Travfesten kan börja. Spåren är lottade.

Vinnaren av spårlottningen?

B.B.S.Sugarlight, säger många. Vincennes, säger jag.

Sagohästen B.B.S.Sugarlight är en av favoriterna till att vinna Elitloppet. Oddsen steg inte efter att han lottats till spår ett bakom bilen. Kan det bli bättre? Ja, jag vill nog påstå det.

Om jag slagit i huvudet?

Nej. Med Bret Boko och Magic Tonight lite lagom utvändigt om sig behöver nog Peter Untersteiner ge järnet, som han själv skulle ha uttryckt det.

* * *

Faktum är att hästen accelererade - i katapultfart - först efter cirka 70 meter i Olympiatravet, från spår sex. Det är lite svårare, trots att det handlar om 1 609 meter, från spår ett.

Det är inte fullständigt givet att han håller upp ledningen och vid full laddning finns alltid risken för galopp. Förvisso inte spår ett i fjol, men han galopperade i V75-finalen då.

De går vidare

Vilka går vidare från hans försök då? Jo, felfri reder han förstås ut det.

Maven, från ett mycket lämpligt spår, gör honom sällskap och skulle Magic Tonight kunna hitta ned till plankan lär det gå vägen. Och så blir det franskt! Med liten fördel Voltigeur de Myrt. Hästen som inte verkar kunna få bra spår i Norden.

Han är ruggigt bra. Glöm inte det.

* * *

Vincennes är som sagt vinnaren av lottningen i mitt tycke. I hennes heat kommer troligtvis Kolgjini, Tillman - kanske också Geir Vegard Gundersen och Matthieu Abrivard - se till att det går undan från början.

Hur ofta hittar Örjan en klockren position i stora lopp?

Just det, typ varje gång. Vincennes missar inte final.

Han är inte helt pålitlig

Nog för att Mosaique Face var enormt bra i lördags.

I min bok, som förvisso inte är korrekturläst av någon, är han inte helt pålitlig.

Philippe Daugeard - bakom Univers de Pan - är i alla fall pålitlig. Han sitter fast. Vi får hoppas för hans skull att ryggen håller bra.

Expressens krönikör, Stefan Melander, lär gotta sig om Kolgjini sätter färg på loppet, så visst tar Nuncio en finalplats.

Det här heatet känns lite mer ovisst. Dessutom känns det lite sämre.

Men lugn, Markus Myron, Elitloppsgeneral, det snacket kör vi i medierna med varje år.

Stående inslag.

Fast: hade inte det varit bättre att byta plats på Support Justice och B.B.S.Sugarlight?

* * *

Jag står fast vid att vinnaren av Elitloppet är fransktränad.

Trots att spårlottningen var lite, sisodär, för det gänget. En fördel med att Univers de Pan fick spår ett är att han knappast förtar sig i försöket. I en eventuell final lär det bli spår sju, typ.

Då sitter han nog inte fast. Det blir franskt. I år igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag