Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reijo om brytningen: "Vill jag inte gå in på"

PRATAR INTE LÄNGRE. I februari valde Reijo Liljendahl (till höger) att avbryta sitt samarbete med Stig H Johansson (till vänster). Anledningen till att han slutade har han aldrig avslöjat och han har tidigare sagt att de inte längre har någon kontakt. Foto: Kanal 75

När han slutade hos Stig H Johansson hade han ingen aning om vad han skulle göra med sitt liv.

Nu - drygt tre månader senare - verkar det som att det mesta har löst sig för Reijo Liljendahl.

- Det har helt klart gått över förväntan. Hästarna har gått bra och vi har haft tur, men någonting har väl jag gjort rätt också, säger Liljendahl, som har Formula One till start i årets upplaga av Elitloppet.

FAKTA

TRE TANKAR OM ELITLOPPET

REIJO LILJENDAHL OM...

...vilket elitloppsminne betyder mest för dig?

- Det är helt klart segern med The Onion som betytt mest för mig. Jag skötte ju hästen och hade hand om honom dagligen så det känns som att jag hade en stor del i den segern.

...hur känns det att stå där som vinnare?

- Det är få förunnat att få uppleva den känslan. Det är en fantastisk känsla som inte går att beskriva. Man vinner inte Elitloppet på beställning, man ska ha både tur och en bra häst.

...vem tror du vinner årets elitlopp?

- Formula One. Han har aldrig förlorat i ledningen och jag är inte främmande för att han ska kunna göra en bra prestation bakifrån också. Det är så klart lite skämtsamt svarat, men jag hoppas naturligtvis att han vinner.

Under alla år som Stig H Johansson dominerade travsporten, så fanns alltid Reijo Liljendahl vid hans sida.

De vann alla storlopp - bland annat Elitloppet sex gånger - och duon sågs som oskiljaktiga.

Men i februari kom beskedet som överraskade hela trav-Sverige: Reijo Liljendahl slutar hos Stig H Johansson med omedelbar verkan.

"Sportsliga biten som gäller"

- Jag vet inte vad jag ska säga egentligen. Det är väl helt enkelt så att... det bara blev så. Och det var egentligen inget jag hade planerat. När jag slutade visste jag inte vad jag skulle göra dagen efter, berättar Liljendahl.

Det är tydligt att han inte gillar att prata om vad som hänt mellan honom och Stig H.

- Det vill jag inte gå in på nu. Jag brukar alltid säga: Jag tittar aldrig bakåt, jag tittar framåt. Och det med Stig H är inget jag vill gå in på. Det är den sportsliga biten som gäller för mig och jag förstår inte varför det andra ska vara så intressant.

Då tycker han att det är betydligt mer givande att snacka om Formula One. Stig H Johanssons före detta stjärna som ägarna valde att flytta till Liljendahl när denne körde i gång sin tränarverksamhet den 1 april.

"En komplett individ"

Nu är hästen ett av de stora Sverigehoppen i Elitloppet - och för första gången är Liljendahl inte i bakgrunden i försnacket, utan i centrum.

- Det är en komplett individ vi pratar om. Han är startsnabb och lättplacerad i loppen och han har ett bra rörelsemönster och ett bra tävlingspsyke. Jag tycker att det är en komplett topphäst, säger Liljendahl.

Vad tror du om era möjligheter i Elitloppet?

- Jag kan inte värdera chanserna. Det är så många olika faktorer som spelar in. Först ska han kvala in till finalen och sen så ska han ha tur med lottningen. Det kommer inte att bli lätt.

Hur känns det att ha tagit steget och öppnat en egen tränarverksamhet. Är det något du alltid har längtat efter?

- Näe, det har jag väl inte gjort. Jag visste som sagt inte ens vad jag skulle göra när jag sa upp mig hos Stig H.

Har 22 hästar i träning

Liljendahl insåg dock relativt snabbt att det är inom travet han har sin framtid.

- Jag undersökte helt enkelt vägar att försörja min familj. Då fick jag reda på att det fanns en möjlighet att få en tränarlicens och på den vägen är det.

Sammanlagt flyttade Formula Ones ägare över 16 hästar till Liljendahl, som i dagsläget har 22 hästar i träning på sin gård i Julmyra utanför Uppsala.

Men han har storslagna planer för framtiden.

- Planerna finns att vi ska bygga ett stall för tävlingshästarna och då blir det definitivt en ökning av antalet hästar i träning. Det är ett måste för att jag ska kunna överleva som tränare.

"Aldrig förlorat i ledning"

Hur tycker du att det fungerat inledningsvis?

- Det har helt klart gått över förväntan. Hästarna har gått bra och vi har haft tur, men någonting har väl jag gjort rätt också.

Och när det återigen blir tal om Elitloppet och vem som vinner årets upplaga säger Liljendahl:

- Formula One. Han har aldrig förlorat i ledningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!