Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringsutredning öppnar för ATG-försäljning

Håkan Hallstedt har gjort regeringens utredning. Foto: Fotograf Per Sandberg / ©PERSANDBERG.SE / Lotteriinspektionen.se
Ardalan Shekarabi ska ta emot utredningen under fredagen. Foto: Jens L'Estrade

På fredag presenteras regeringens spelutredning "Omreglering av spelmarknaden".

Men redan nu kan travsajten Trottosport berätta att regeringens utredare kommer förslå att staten ska släppa den statliga kontrollen i ATG.

På fredag presenteras regeringens utredning "Omreglering av spelmarknaden" och utredaren Håkan Hallstedt kommer att lämna över den till civilministern Ardalan Shekarabi.

Redan nu så pekar uppgifter till travsajten Trottosport mot att regeringens utredare kommer förslå att staten ska släppa den statliga kontrollen i ATG – vilket i sin tur att det är fritt fram att sälja bolaget för ägaren.

ATG ägs i dagsläget av Svensk Travsport och Svensk Galopp och enligt egen utsago går 1,7 miljarder kronor årligen tillbaka till hästsporten.

"Då skulle vi äga ATG 'på riktigt'"

Svensk Travsport har under en längre tid jobbat för en licensmarknad – men Johan Lindberg, Generalsekreterare för Svensk Travsport, vill inte kommentera en eventuell försäljning alls innan spelutredningen är presenterad. Men han menar att ST länge jobbat för en omreglerad marknad.

– På en omreglerad marknad skulle vi, alltså Svensk Travsport och Svensk Galopp, för första gången äga ATG "på riktigt". Det som vi har i dag är en unik konstruktion – med ett privatägt bolag med statlig kontroll i styrelsen som har ett monopol man inte vill ha. Det finns ingenting som är i närheten av det, säger Johan Lindberg,

Upplägget som Svensk Travsport, Svensk Galopp och ATG jobbat mot är en så kallad licensmarknad. Där utländska spelbolag får köpa en licens om de vill arrangera spel på trav.

– Vi har jobbat i många år för att ATG ska kunna agera på lika villkor som de utländska bolagen, säger Johan Lindberg.

ATG vill inte kommentera läcka

Enligt trottosport kommer Håkan Hallstedts utredning föreslå att skatten på en omreglerad marknad att vara 18 % av nettoomsättningen, jämfört med som det är i dag – 35 %.

När det gäller sportspel är spelbolag som Unibet, Bet365 och Svenska Spel störst i Sverige idag. Med en omreglerad marknad skulle de i praktiken kunna arrangera spel på travsport och ATG skulle i sin tur kunna arrangera spel på sportspel.

ATG pekar på den utredning de själva gjorde, tillsammans med Svensk Travsport och Svensk Galopp, men vill inte kommentera de nya uppgifterna om regeringens utredning.

– Jag vill inte kommentera några uppgifter, säger Patrik Brissman, informationschef på ATG.

– Den utredning som vi gjorde beskrev just en framtida licensmarknad där ATG ägs av Svensk Travsport och Svensk Galopp, där andra aktörer får arrangera spel på hästar i Sverige.