Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regelmissen kostade vännerna 12 miljoner

Christer SjöströmFoto: Privat
Foto: Lars Jakobsson / © Lars Jakobsson/Kanal 75

Blir du ensam med sju rätt på spelformen Grand Slam 75 utlovas du 15 miljoner kronor. 

I söndags lyckades Christer Sjöström och hans spelvänner med den bedriften. 

Utdelningen: ”Bara” tre miljoner kronor – på grund av en regelmiss hos spelbolaget ATG. 

– Det känns lite snöpligt, säger Christer Sjöström, 53, som låg bakom systemet. 

Travspelet Grand Slam 75 avgörs nästan varje söndag – och marknadsförs ofta med faktumet att en ensam vinnare tar hem femton miljoner kronor. 

Det stämmer dock inte. Inte helt. Det fick Christer Sjöström, 53, och hans vänner erfara under söndagen. 

Anledningen: Det blev dött lopp, det vill säga två hästar utropades till vinnare, i den andra GS75-avdelningen. 

Spelgängets system var nämligen ett filsystem, det vill säga ett större reducerat system. 

De två vinnande hästarna var därför streckade på två olika kuponger, vilket innebar att det blev två vinnande system i stället för ett. Gänget blev med andra ord ensam vinnare på två system. 

Kruxet: Enligt ATG:s regelverk spelar det ingen roll att systemen tillhörde samma vinnare – vilket innebär att Christer och hans vänner får nöja sig med runt tre miljoner kronor i utdelning. 

”Vi skulle kunna driva att vi ska ha 30 miljoner” 

Hade de bara haft med en av hästarna skulle utdelningen blivit femton miljoner kronor. 

– Man är väldigt glad att man vinner tre miljoner, men det känns lite snöpligt. Hoppet är väl inte helt ute, men ATG har ju ganska svårt att erkänna fel och rätta sig. De hade ju bara kunnat erkänna att de gjort fel, att de inte hade tänkt på dött lopp. Exempelvis hade man kunnat förstora upp det där målfotot och låta en häst vinna. Då är vi ju ensamma vinnare. Trots två sjuor är vi ju ensamma vinnare, men på var sin kupong, säger Christer Sjöström. 

Vidare menar Christer Sjöström att det även går att argumentera för att utdelningen skulle kunna ha varit 30 miljoner kronor. 

– Det lägger lite sordin på stämningen. Det kan man säga. Det är en jävla skillnad på tre miljoner och femton miljoner på sju rätt. Vi är ju ensamma på två kuponger, vi skulle kunna driva att vi ska ha 30 miljoner. Men vi är glada om vi får femton miljoner, det är en jäkla skillnad. Det är fem gånger mer pengar. Vilket är en hel del. För oss i alla fall, för ATG är det väl inte så mycket, säger han. 

”Vissa är skitförbannade”

Totalt var de cirka 40 personer som fick dela på vinsten. 

Hur har reaktionerna från gänget varit? 

– Vissa är skitförbannade och tycker ATG är dumma i huvudet. Vissa tycker att tre miljoner i alla fall är bra. Samtidigt som andra vill driva det här vidare. Det är alla nivåer kan man säga, säger Christer Sjöström. 

Marcus Wahlman är totochef på ATG, han kommenterar följande i ett pressmeddelande: 

– Det står klart och tydligt i reglerna att Grand Slam delas ut om det kan härledas till en kupong med sju rätt. I det här fallet var det två kuponger, då spelar det ingen roll att de kommer från samma fil. För spelaren är det höjden av otur att inte få Grand Slam-vinsten med tanke på att hästarna lika gärna kunde ha suttit på samma kupong. Jag tror inte att det här var syftet när man skrev regelverket, men jag kan inte ändra det i efterhand, säger Marcus Wahlman.