Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Redéns stjärnsto är kullens drottning

Foto: Malin Albinsson / Malin Albinsson

Regnet föll.

Men Daniel Redéns stjärnsto höll.

Diana Zet är kullens drottning.

AXEVALLA.

Strax före defileringen till Stochampionatet började det typiskt nog att ösregna.

Det kom knappt en droppe under trippeltravet på Axevalla men lagom till huvudloppet öppnade himlen sig. Och det var ingen liten skur som kom.

Regnet påverkade inte Diana Zet, som tog ny storseger. I fjol vann hon det största loppet för de treåriga stona, Oaks efter tidig ledning.

Tidigare under säsongen blev det seger från spets i Drottning Silvias Pokal.

Det blev repris i Stochampionatet.

■■ Loppet i sig blev odramatisk fram till 300 kvar.

■■ Diana Zet anförde med Ganga Bea utvändigt. Tempot var lågt och det var inte lätt för de övriga hästarna att förbättra sig under slutvarvet.

■■ In på upploppet kopplade Ganga Bae greppet.

– Diana Zet vinglade till i sista sväng och hon kunde hoppat om vi haft otur. Hon kan vara lite ofokuserad men det är en väldigt fin märr. Och Daniel Redén vet exakt hur hon fungerar och oftast är Diana Zet bättre i finalen än i försöken, sa Örjan Kihlström.

När Kihlström drog tussarna in på upploppet på Diana Zet blev det gav bra effekt och hon kontrade till sig segern och vann till sist enkelt.

  

Redéns andrahäst i loppet Award Kronos spurtade bra och knep bronspengen.

Det var Kihlströms sjunde triumf i Stochampionatet och team Redén/Kihlström fick revansch efter fjolårets favoritnederlag, då Conrads Rödluva ledde men fick ge sig i spurten mot Activated och Racing Brodda.

 

Stefan ”Tarzan” Melander dominerade försöken till Stochampionatet. Fem av de tolv finalisterna står i hans stall och fyra av dessa är dessutom egna uppfödningar. Det har endast mäster Stig H Johansson mäktat med tidigare, men ingen av Stig H:s hästar fick med sig något av priskakan 2005.

Det fick två av Melanders hästar. Ganga Bae var urtapper som tvåa efter ett lopp utvändigt ledaren hela loppet. Residual Thrust blev fyra efter en resa i andra par utvändigt.