Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Readly Express ägare: ”Inget mer att bevisa”

Foto: TR Media
Foto: Tr Bild

Han är uppväxt i Sundbyberg, ett stenkast från Solvalla. 

Och i dag – söndag, har Rolf Andersson, sin första häst i Elitloppet, Readly Express.

Superhästen gör sitt sista framträdande och nu ska de bara njuta. 

– Vi tycker inte att han har mer att bevisa, säger han.  

Rolf Andersson har levt många år med hoppet om en riktig stjärnhäst, den hästen som majoriteten av alla travälskare drömmer om. 

Så kom den dagen han fick nys om en liten häst efter Ready Cash som Timo Nurmos ville att han skulle se. Han tog med sig kompanjonen Runar Sandberg och hustrun Kirsi – och bestämde sig för att köpa hästen för 460 000 kronor. 

På söndag kan nu hans Readly Express kröna sin magnifika karriär, innehållande segrar i Kriteriet, Derbyt och Prix d'Amerique, med en seger i Elitloppet. 

Men oavsett vad så har det varit en resa få förunnat. 

”Klasskompisarna sprang på Solvalla”

Varför blev det travsport?

– Mitt travintresse började i slutet av sextiotalet när jag gick på gymnasiet Lötskolan i Sundbyberg. Många av mina klasskompisar hade kontakter och sprang på Solvalla. 

Var du en av de som hängde i Nordins stallar?

– Nej, det var enbart publikplatsen som gällde. Där hängde vi alltid på tävlingsdagar.

Första travhästen köptes in på Kriterieauktionen i oktober 1973. Det var också den hästen som väckte hästägarintresset hos Rolf Andersson. 

Även om det inte blev några större framgångar.

– Nej, det vart som med sjuttiofem procent av de hästarna vi haft. Men det var ett nöje och en inkörsport. Det var även där som vi träffade Runar Sandberg som var vår första tränare. Det är ju också därför som vi kör i hans dress nu. 

Tipset av Timo Nurmos

Men innan Readly fick Rolf Andersson uppleva några smakprov vad som komma skulle. Bland annat vann han Kriteriet 2012 som ägare till Chelsea Boko. 

När det kommer till hästar som har försörjt sig räknar han upp bland annat Minister Sund, Beyond Heaven och Nice and Noble. 

– Timo Nurmos hade fått information om att Readly hade kommit hem till Andreas Carlsson i Svärdbro. Han ville då att vi skulle åka över och titta på honom. Det gjorde vi, det var jag, min hustru och Runar Sandberg som var över för att titta på honom. Vi föll direkt och ville så klart köpa honom. 

Prislappen blev drygt 460 000 kronor. Efter att köpet blivit klart så åkte Readly Express till Timo Nurmos unghästtränare i Uleåborg Finland. Där kördes han in och tränades upp innan han kom hem till Sverige igen. 

Kommer du ihåg när du började inse att Readly Express var något utöver det vanliga?

– Absolut. Det är så att som hästägare vill man gärna se hästarna starta. Det gick ju väldigt bra på våren och vi funderade på om vi inte skulle gå ut i E3 med honom. Då sa Timo att vi inte skulle göra det på sitt lugna tysta sätt. 

”Då går vi ut i Elitloppet!” 

Han fortsätter: 

– Då sa han att det är mycket pengar att köra om i hös och att vi skulle stå över E3. När sedan Readly övertygande i kriteriekvalen så förstod vi vad som var på gång. Då berättade Timo att det här kommer att bli väldigt bra speciellt i Frankrike. Banorna, distansen och tempot skulle passa honom. 

Då bestämdes det även att Readly Express inte skulle ut på sprintdistans. 

– Vi skulle inte vässa honom, han är efter Ready Cash och kan bli lite het. Han klargjorde med att kort distans väntar vi med ett par år – och så går vi ut i Elitloppet! 

Så det var en tidig plan att strunta i sprintdistans?

– Jajamän. Det ingick i Timos uppträning av hästen. Han skulle gå med skor och det skulle inte gå för fort. De sista växklarna skulle dras till Elitloppet om några år. 

Triumfen i Frankrike 

Timo Nurmos har haft en tydlig plan från dag ett och resultat har blivit stor framgångar. Rolf Andersson minns tillbaka till karriärens, hittills störst triumf, Prix d'Amerique. 

– Det är otroligt när man hör Patrics (Skoglund) referat på tv och hör den här kontringen. Det jubel som kom. Det vrålet som var när de kom in på upploppet. 

– Det var 30 000 fransmän som överröstade allt och vi svenskar på restaurangen blev helt tysta. Sen kontrade Readly och när svenskarna insåg vad som höll på att hända. Då översteg vrålet från 5000 svenskar den stora mängden fransmän som några sekunder tidigare hade jublat. 

Att ta honom till avel tidigt, har det varit en tydlig strategi från början?

– Ja, det har det. Det var egentligen Lars Dahlgren som arbetade på Travronden som skrev att vi i Sverige är lite knepiga när det gäller avelsverksamhet.

– Det för att vi väntar med att premiera våra bästa hästar först när de är åtta eller nio år i bästa fall. Sen tar det tre år att utvärdera om de lyckas i aveln. Så det vore intressant om våra bättre svenska hästar anslöt tidigare till aveln och åtminstone lämnade några mindre kullar. 

”Har inte mer att bevisa”

Men att det skulle vara bättre rent affärsmässigt att låta Readly Express gå till avel tidigt, än att fortsätta att tävla vill inte Rolf påstå.

– Jag tror inte att vi räknar lika mycket på pengarna. De finns de som tycker att man tjänar mycket mer pengar på avel. Sen finns det en annan kategori som säger att han har oerhört mycket pengar att hämta de närmsta åren på tävlingsbanan. Det beror lite på hur man vänder kappan efter vinden. 

Han fortsätter: 

–Vi tycker inte att han har mer att bevisa. När han har vunnit de här loppen så vill vi att han ska få sluta på topp. Att ha en häst som är trasig mentalt eller sliten sina sista tävlingsår, det kände vi inte för. 

Eget lopp på Solvalla

Genom karriären har Timo Nurmos styrt apparaten kring stjärnhästen med precision, något som imponerar Rolf. 

– Timo är oerhört skicklig. Han måste ha en inbyggd feeling. Sedan han insåg att det här var något extra ordinärt så har den tidsplan och det han satt ut stämt till hundraprocent. 

– Han har haft hästen i toppform vid alla viktiga tillfällen. Sen att det har blivit lite andraplatser har berott på att han inte har varit toppad vid de tillfällena. 

Den 19 juni körs Prix Readly Express på Solvalla, ett lopp med 400 000 kronor i första pris för 4-åriga svenskfödda hästar. 

– Vi hoppas att det här loppet vi sponsrat blir något återkommande åren framöver... 

”Stämt till hundraprocent”

Men först ska Elitloppet avgöras. 

Rolf Andersson är mycket förväntansfull inför Readlys sista prövning, men hade önskat bättre förutsättningar: 

– Med det här sjunde spåret och den konkurrensen som är i år med fyra Redén-hästar, så känns det väl inte helt bra.

– Men han har egentligen inte mer att bevisa. Stämmer det inte med dagsform eller startspår på söndag så kan vi ingenting göra. 

Att det är en årets upplaga har målats upp som en duell mellan Readly Express och Propulsion, har Rolf inget emot.

– Det är fantastiskt och det är väl det som i bästa fall kan göra att vi kan få tillbaka lite folk till travbanorna. Men det är klart att det är tufft att vara på topp samtidigt som Propulsion är där. 

– Det är bara att hoppas på bra väder och att det blir bra startspår för de här två. Men det brukar också kunna vara så att när två strider så vinner den tredje eller fjärde. 

Men än så länge är det ingen som darrar i Readly Express ringhörna. 

– Förberedelserna har stämt till hundra procent hittills.

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travet de närmsta fem åren tror du?

– Vi måste vidmakthålla och helst utöka bredden. Helst både när det gäller uppfödare, hästägare, hästskötare, tränare, tävlingsbanor och kvalitet på dem. Att vi kan vidmakthålla bredden inom alla kategorier. För har vi inte uppfödare så har vi inte hästar och så vidare. Allt går i varandra därför måste det finnas en bredd.

Vilken häst har betytt mest för dig genom karriären?

– Det är Readly Express så klart, säger han och skrattar.

Finaste minnet på en travbana?

– Ett minne som inte har med oss att göra, det är när vi stod på E-läktaren och ropad EGOBOY-OJ-OJ-EGOBOY-OJ-OJ. Det var helt sanslöst. Dessa ord ekade flera dygn efter. Hela svenska folket gick in för det hela. Utöver våra egna framgångar så är det, det starkaste minnet som jag har.