Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rådet från legendaren – inför finalen: ”Får se”

Åke Svanstedt.
Foto: TB / TR Media

Åke Svanstedt har tre hästar till start i Hambletonian Stakes.

Stjärnhästen Captain Corey fick perfekt spår och segerreceptet är väl genomtänkt efter råd från legendaren Chuck Sylvester.

– Vi får se om hans teori stämmer, säger Åke Svanstedt.

Under tisdagskvällen svensk tid lottades spåren till Hambletonian Stakes på Meadowlands. Över fyra miljoner och evig ära väntar vinnaren. Åke Svanstedt har tre hästar till start i årets upplaga av treåringsloppet. Svanstedt vann försöken med både Captain Corey och Delayed Hanover och var i och med detta garanterad spår 1-5. Captain Corey fick spår 4 medan Delayed Hanover drog bricka ett bakom startbilen. 

– Det var bästa tänkbara med Delayed Hanover och Captain Corey. Spår ett är perfekt på Delayed för han är väldigt explosiv när vingen släpper. Captain Corey behöver en liten bit innan han får upp farten så det blev helt perfekt med spår fyra för honom. Sen är taktiken lite annorlunda här i USA mot för i Sverige så det är lite bättre att komma en bit utifrån om man inte har en jättesnabb häst som Delayed. 

Svanstedts tredje häst, Ambassador Hanover, fick spår 9.

– Det var lite synd, han hade kunnat behöva ett bättre spår. Vi får se var han hamnar där, det är risk att han blir hängande från spår nio. Vi får se vad taktiken blir där men det får nästan kusken avgöra.

Snackat taktik med Chuck Sylvester

Åke Svanstedt kör som vanligt Captain Corey själv och har bra känsla inför loppet.

– De två med bra spår har bra form och Captain Coreys form är nog faktiskt på uppåtgående. Han har inte startat så mycket utan bara gjort fyra starter och det är det ultimata när man ska gå ut i ett sånt här tufft lopp. Delayed har startat på lite mer men jag tog av skorna senast och det blev en till växel. Han vann lätt med krafter kvar senast enligt kusken. Han har också toppform

Han berättar skämtsamt att han snackat taktik med den legendariska travtränaren Charles ”Chuck” Sylvester inför loppet. Sylvester är 81 år gammal nu och är en av de tränare som vunnit flest Hambletionans genom tiderna. Han har även tränat stjärnor som Pine Chip och vunnit Elitloppet med Mack Lobell.

– Han är en trevlig gubbe att prata med om allt möjligt. Han sa att för att ha störst chans att vinna Hambletionian ska man starta max 3-4 lopp för att ha hästen i absolut toppform. Så vi får se om hans teori stämmer nu då.

– På Captain Corey stämmer det i alla fall, säger han och skrattar.

”Jag förstod inte hur stort det var”

Åke Svanstedt har vunnit Hambletonian en gång tidigare och håller det som ett av de största loppen man kan vinna.

– Det är jättestort att vinna Hambletonian. När jag vann med Perfect Spirit hade jag inte bott här så länge så jag förstod inte hur stort det var. För en amerikan är det det största man kan vinna, som PdA för en fransman eller Elitloppet för en svensk.

– Det är inte bara förstapriset utan det handlar om hästens framtid. Alla som vinner får ett högt avelsvärde och prestigemässigt är det här det största man kan vinna i USA.

Åke Svanstedt lyckades även kvala in en häst till Hambletonian Oaks. Han har med Flawless Country som fick nummer två i treåringsfinalen för ston.

– Hon har varit bra, näst sist var hon riktigt bra men senast var hon lite sämre. Det är svårt att säga med henne. Hon är inte lika bra som hon var förra året, eller så är konkurrensen tuffare i år. Hon har bra läge så hon borde ha en bra chans att tjäna fina pengar i alla fall. Det är ju högra prissummor.

Skulle gärna starta i Elitloppet igen

För publiken på Elitloppet är amerikanska hästar alltid ett spännande inslag. Framtiden finns i USA men stjärntränaren berättar att han gärna skulle komma till Sverige och vara med i Elitloppet igen.

– Man får se lite hur det blir framöver. När vi var över med Resolve var det direktflyg från New York så då var det inga problem. Men om jag ska resa ”reguljärt” blir det till Frankfurt eller något liknande sen bil därifrån. Det blir en jobbig resa för hästen. Sen blir det lika jobbigt tillbaka plus att loppet är tufft och hästarna behöver få vila ett tag efter. Då missar man flera lopp i USA med lika stor prissumma i och med att dollarn står som den gör. Om det är direktflyg så är det ingen jobbig resa för hästen så det skulle helt klart underlätta.

– Elitloppet är inte så stort i pengar när man kommer härifrån men prestigemässigt är det häftigt och kul att komma dit när det är publik. Amerikanerna pratar mycket om Elitloppet för att de hört talas om publiken. Många säger att de skulle vilja åka dit för att de hört så mycket positivt om publiken. Det vore kul att komma och tävla om man skulle få en sån häst igen. Men det är inte lätt att få sådana hästar.