Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Quassia Lascaux är som ett Jas-plan"

En favorit på V75.
En jätteskräll på V65.
Solvallaamatören Peter Dahlin är i hetluften i helgens jackpotfest.
- Jag vågar inte säga för mycket, men visst tror jag på mina hästar.
I onsdags vann en spelare drygt 10,7 miljoner kronor på V64. Jackpotfesten fortsätter på V75 på lördag (48 miljoner) och på V65 på söndag (fem miljoner).
Solvallaamatören Peter Dahlin, som har en segerprocent på 29 i år, finns i hetluften både på Bergsåker och i Örebro.
På V75 selar han ut Quassia Lascaux som ser ut att bli favorit i V75-2 och på V65 gör Lascaux ännu en comeback i den första avdelningen.
Quassia Lascaux var en av favoriterna inför Stochampionatet och kom till kvalet på Axevalla med fem raka segrar. Men hon stod inte alls att känna igen i loppet.
- Hon hade någon skit i kroppen. Det var något med halsen, någon allergi eller något. Vi vet inte vad det var mer än att det kändes jävligt onödigt, säger Peter Dahlin.

"Som att köra ett Jas"

Det fyraåriga stoet har sedan vunnit ett Breeders´ Crown-lopp i imponerande stil och sedan var hon trea i finaluttagningarna, men så floppade hon senast när det åter gällde mycket pengar, i Breeders´ Crown-finalen.
- Enligt kusken satt en annan kusk utvändigt och smackade långt innan bilen släppte fältet. Hon blev lite för taggad och galopperade. Att köra henne är lite som att köra ett Jas, man får inte röra joysticken för mycket...
Det får du utveckla?
- Jag menar att hon sköter sig själv, eller så räcker det att ge henne små, små direktiv så lyder hon direkt. Om man smackar så ökar hon till 100, smackar man igen så ökar hon till 200.
Mitt i intervjun skriker plötsligt Peter Dahlin.
- Aj! Nu bet hon mig...
Vem?
- Quassia Lascaux.
Hon verkar taggad?
- Ja, det är hon och det är därför vi startar på lördag. Vi hade egentligen tänkt låta henne gå till vintervila och vinterträning. Men när vi var inne på Sundbyholmstravet förra lördagen och körde fort så kändes hon helt enkelt så fin. När det dessutom fanns ett lopp som passar henne så pass bra som på Bergsåker var det bara att anmäla.

Har tjänat mest i loppet

Lördagens uppgift handlar om ett stolopp för hästar som tjänat högst 400 000 kronor med 20 meters tillägg om man tjänat 175 000. Quassia Lascaux har tjänat 380 500 kronor, mest av alla i startfältet.
Hon galopperade senast från start och har snäva spår fyra i voltstart. Kan starten bli ett problem?
- Nej, det tror jag inte. Normalt så sköter hon sig själv. Det gäller bara att vara försiktig med joysticken...
Hur vill du sedan att loppet ska bli kört för att passa din häst?
- Det spelar ingen roll.
Du låter säker?
- Visst ska hon kunna vinna det här, i alla fall är det vad jag önskar.
Gör du några ändringar?
- Nej, hon går med skor runt om och så halvstängt huvudlag.
Är hon en jackpotspik?
- Det vågar jag inte säga, men visst tror jag mycket på min häst.

Vann senast 2005

På söndagen är det sedan dags för Lascaux. Vi har inte sett stallets förre stjärna på tävlingsbanan sedan 20 februari. Nu är det dags för comeback för den tioårige miljonären.
Lascaux har vunnit 15 lopp på 34 starter och tjänat 1 129 287 kronor.
Men senaste segern kom i augusti 2005 och vi undrar förstås.
Vad hände?
- De grävde ett bredband genom hagen här och när de återtäckte marken så gjorde de det för dåligt och mer eller mindre bara pudrade på ny jord. Hästen trampat sedan ner i ett hål och översträckte ett bakben. Men nu tränar han faktiskt jättebra och har visat en fin form i en månad. Jorma Kontio har kört fort med honom och han tyckte att det bara är att starta.
Lascaux tillhör de minst betrodda på förhand på V65-spelet.
Kan han vara ett streck för de spelare som jagar jackpotmiljonerna?
- Jag vet inte hur jag ska säga, men jag tycker att han är en lika god kålsupare som de andra i det här loppet. Jag tycker helt enkelt att han möter ett gäng på väg ner. Som jag kan bedöma tycker han det fortfarande är lika kul att tävla och det tycker jag är ett gott tecken.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!