Foto: Lj / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
 Foto: Lj / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

"Propulsion känns bättre än på länge"

Publicerad

Propulsion har radat upp strålande insatser under året men senast vann han utan att vara som bäst.

Nu är Daniel Redén väldigt uppåt igen med sin stjärna inför Hugo Åbergs.

– Jag har inte känt honom så här bra på väldigt länge, säger Redén.

Det är dags för årets magiska travkväll på Jägersro. Hugo Åbergs Memorial med en miljon kronor till vinnaren och flera fina lopp runtomkring. Det är även V75 den här tisdagen och Propulsion är favorit i Hugo Åbergs. Daniel Redéns stjärna har övertygat stort och började med att vinna på Färjestad i årsdebuten i våras i imponerande stil. Därefter vann han V75 i Umeå innan han tog hem Finlandia-Ajo efter en suverän insats. Han blev sedan trea i elitloppsförsöket och femma i finalen efter att ha avslutat i 1.06-tempo. Senast vann Propulsion miljonloppet Norrbottens Stora Pris i Boden trots att han inte var som bäst.

– Han var dålig i värmningen och rullig i travet och jag fick tynga ner honom i balansen och massera honom till loppet. Det var inte samma häst vilket även Örjan kände när han körde. Nu gick det vägen ändå eftersom han har en så otrolig löpskalle, säger Daniel Redén.

– Vi gick igenom hästen efteråt men hittade inga fel. Han har ju gått ganska rejält nertyngd med tunga järnskor men sedan har jag lättat honom i balansen när vi har tränat och då har han sprungit med lättare skor i jobben. Troligen har han sprungit och spänt sig då vilket visade sig i loppet i Boden. Det kan röra sig om sådana små detaljer.

– Nu känns hästen mycket bättre i jobben på slutet och vi har återgått till hans gamla balans med järnskor. Jag har faktiskt inte känt honom så här bra på väldigt länge och han känns lika fin som han gjorde inför årsdebuten på Färjestad i våras.

Åkte 60 mil för två intervaller

Daniel Redén tävlade på Axevalla under helgen men åkte efter tävlingarna i lördags hem till gården i Enköping för att köra jobb med Propulsion och Wild Honey. Sedan åkte han tillbaka ner till Axevalla på söndagen igen. En extra tur på 60 mil.

– Det var bara två löjliga intervaller men jag åker gärna 60 mil för att köra de hästarna. Det är viktigt att känna att de håller sig fräscha och fina och att de känns bra. Jag var mycket nöjd med hur de kändes, säger Redén.

”Örjan ser lite lurig ut”

Propulsion har innerspår i Hugo Åbergs och eftersom det är 1609 meter så kommer kurvan närmare när startbilen släpper iväg fältet än om det är 1640 meter. Det är en fördel i spetsjakten om man har innerspår men huruvida Propulsion kan öppna tillräckligt fort för att försvara ledningen är svårbedömt.

– Hästen kan öppna snabbt, det kände jag i jobbet på Solvalla när jag körde i våras. Han var så klockren i travet då och känns precis lika rytmisk och fin nu. Det är visserligen stor skillnad mot att prova det i ett snabbjobb än i ett riktigt lopp och det kan bli svårt att hålla ut Tycoon Conway Hall och Mosaique Face.

– Men han kommer att öppna bättre än vad folk tror och Örjan har alltid sett lite lurig ut när vi har pratat om hur fort Propulsion kan öppna. Så det ska bli spännande att se hur fort han kan komma iväg och Örjan har nog en plan som vanligt för hur han ska lösa det.

”Galen i humöret och laddad”

Vad är feelingen att Propulsion kan vinna Hugo Åbergs?

– Känslan är att han kommer att göra ett riktigt bra lopp och vi har ju sett hur bra han har varit tidigare när han har varit som bäst. Jag vill ha honom i samma skick som på Färjestad, då var det mumma, och jag tycker att han känns lika bra nu. Han är även galen i humöret och väldigt laddad. Spår ett gör ju också att han kommer att få en bra resa.

– Sedan har han ju inte startat på ett tag och kanske kan behöva loppet. Det såg vi att exempelvis Call Me Keeper behövde i lördags. Jag har även haft lite ojämna prestationer på stallets hästar senaste veckan men vi har inte sett på blodproven att det ska vara några fel.

Kan bli nytt huvudlag

Några ändringar i balans och utrustning?

– Vi kör som sagt med samma gamla balans, järnskor fram och barfota bak. Eventuellt så lägger vi på ett Can't See Back-huvudlag på honom. Det har vi aldrig haft, han har ju gått med öppet huvudlag tidigare. Så det kan nog göra sitt till för startsnabbheten.

Du har även med Wild Honey på Jägersro som startar utanför V75. Läget där?

– Wild Honey känns bra på alla sätt och är fin i träningen. Hon möter äldre ston nu och det tycker jag inte riktigt om att hon ska behöva göra som fyraåring. Men det finns inga lopp för henne att starta i och då får hon gå ut här. Jag har inga krav på henne för hon möter några riktigt bra hästar. Jag hoppas att hon kan växa in i eliten nästa år, säger Daniel Redén.

 

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag