Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Propulsion flyttas till USA efter skandalen

Foto: Lars Jakobsson / TR Media
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Efter att Propulsion bekräftats vara nervsnittad så är hans karriär som såväl tävlingshäst och avelshingst på svensk mark ett minne blott.
Under fredagen meddelade Deo Volente Farms att hingsten nu flyttas till USA. 

– Hans gener har inget att göra med ett ingrepp som gjordes när han var fyra år, säger Stall Zet:s avelschef Johan Arneng.

I slutet av oktober bekräftade Svensk Travsport under en presskonferens att stjärnhästen Propulsion, tränade av Daniel Redén, tävlat nervsnittad på svensk mark. 

Hästen sista start blev när han segrade i årets Elitlopp, men den triumfen liksom alla hans andra resultat i Sverige ströks och ägarna Stall Zet ska nu betala tillbaka 26 miljoner kronor. Propulsion har även verkat som avelshingst men i och med det bekräftade ingreppet är han inte längre tillåten att avelsarbeta i Sverige. 

Under fredagen meddelade Deo Volente Farms i New Jersey att hingsten nu kommer att stallas upp på deras gård för att fortsätta som avelshingt. 

– Jag har samarbetat med Deo Volente Farms i åratal och de har gjort ett enastående arbete med Trixton vilket gör att jag är säker på att de kommer att göra ett lika strålande jobb med Propulsion, säger Stall Zet:s avelschef Johan Arneng i pressmeddelandet.

Nervsnittning kallas för ”teknikalitet” 

För SportExpressen utvecklar Johan Arneng beslutet om att flytta Propulsion till USA. 

– När Svensk Travsport sa att avkommorna inte kan registreras i stambokens del ett, då är det som att säga att att han inte får verka i svensk avel. Då fanns det några andra alternativ där USA är det bästa för oss. 

I den svenska travpressen har nervsnittningen och att Propulsion fått tävla beskrivits som en stor skandal. Men de på Deo Volente Farms ser annorlunda på det hela och i pressmeddelandet beskrivs det som en ”teknikalitet”. 

Johan Arneng menar att det beror på den annorlunda synen på nervsnittning i USA. 

– Där får de fortsätta tävla efter ett sånt ingrepp, så det är klart att det är det. 

Propulsion flyttas inom kort 

När kommer hästen att flyttas?

– Jag håller på och tittar på resan nu. Det dröjer inte alltför länge innan han åker över. Jag har inte fått något definitivt datum än men det tar väl inte så lång tid. 

Hur ser du på att hästen kan fortsätta att verka i aveln i USA?

– Jag tycker att det är jättebra. Jag förstår inte varför han inte få verka i svensk avel. Hans gener har inget att göra med ett ingrepp som gjordes när han var fyra år. Jag som uppfödare hade gärna velat använda honom också. Alla får göra den bedömningen, nu när alla hans resultat i Sverige är nollade så får man värdera honom efter det. Det är upp till var och en. Att han får chansen i USA ser jag bara som positivt.