Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilen: ”Önskar mig FBI-metoder i Europa”

Steen Morten Johansen, säkerhetschef på Svensk TravsportFoto: SVENSK TRAVSPORT
Anders Lindqvist, svensk travprofil bosatt i FrankrikeFoto: Maria Holmén / TR Bild

Dopingskandalen i USA, där 27 personer just nu är åtalade, har gett eko i hela hästsportsvärlden. 

Den svenske travprofilen Anders Lindqvist tror att skandalen kan få ringar i vattnet även i Europa. 

– Jag har inga bevis, men i bland önskar jag att de använde FBI-metoder i Europa också, säger han. 

– Det verkar som att det gjort ett bra och grundligt jobb, säger ST:s säkerhetschef Steen Morten Johansen.  

Det var i måndags som det uppdagades att 27 namn inom hästsportsvärlden, däribland topptränare inom både trav- och galoppsporten, utreds i vad som ser ut att vara en av de största dopingskandalerna inom hästsporten någonsin. 

Bland de åtalade inom travsporten återfinns bland annat namn som Chris Oaks (tränare till världsrekordhästen Homicide Hunter) och stortränaren Nick Surick. 

Ex-polisen Steen Morten Johansen värvades till Svensk Travsport i höstas för att jobba mot doping inom sporten. Han hoppas att fallet på sikt får en positiv effekt på arbetet mot doping. 

– Det är skönt att se att FBI tagit tag i saken. Det verkar som att de gjort ett bra och grundligt jobb. Det är viktigt, så att vi får tag i fuskarna, säger Steen Morten Johansen. 

”Det går inte att blunda för” 

Blev du förvånad? 

– Jag blir aldrig överraskad över vad som händer i USA. Det bekräftar bara de rykten som gått där borta i många år. Man har en annan hållning till sporten. Här har vi en annan syn på hästvälfärden. Här är man väldigt mån om sina djur. På andra platser är det mer en möjlighet att tjäna pengar. Det är det som är så bra med den nordiska modellen, säger han. 

Hur tror du det kommer påverka travsporten i stort? 

– På sikt hoppas jag det visar att det går att ta itu med det här problemet. Att det går att få tag i fuskarna. Oavsett vart i världen det är. Jag hoppas också det visar att det inte går att blunda för att travsporten, galoppsporten och hästsporten i stor dessvärre har sina problem. 

”Är ytterst få här i Sverige” 

Tror du vi kan få se liknande fall här? 

– Det är svårt för mig att säga. Jag hoppas att andra länder ser hur viktigt det är att göra jobbet. I Sverige vill de allra flesta ha en så ren sport som möjligt. De allra flesta gör också maximalt för att få en ren sport. Jag tror det är ytterst få som använder otillåtna preparat som förbättrar hästarna i Sverige. Men bara ytterst få. Det är mitt intryck efter ett år här. 

– Men man måste vara öppen för att det kan ske. Det som är så bra med fallet i USA är att det kan ge en bättre kunskap. 

Svenske travprofilen: ”Hoppas det får effekt” 

När händelsen uppdagades skrev den svenske travprofilen Anders Lindqvist på Twitter att fallet kan ha ”tentakler” även i Europa. 

Han utvecklar nu sitt resonemang. 

– Jag har inga bevis, men jag har tränat häst i hela mitt liv och i bland ser man prestationer som jag anser vara häpnadsväckande. Sen kan ju tränare ha hittat ett sätt att träna som inte jag förstår mig på. Så jag har inga bevis, men i bland önskar jag att de använde FBI-metoder i Europa också. Det är möjligt att jag är naiv, säger Lindqvist.

”30-40 års fängelse skulle ge effekt” 

Han fortsätter:  

– Det viktigaste är att alla kör på samma villkor. Kan vi få bort alla sådana misstankar vore det skönt. Jag är rädd att man måste ta till metoder som FBI har haft. Med avlyssningar och sånt. Det måste vara helt andra resurser än vad som är nu. 

Vidare hoppas han att de som gripits straffas hårt. 

– Jag tror att de som fuskar skulle bli försiktiga om de ser att de som åker fast för 30-40 år. På så sätt hoppas jag det får någon effekt, säger han.