Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilen om otroliga succén med Power

Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Den förre Schlagergeneralen Svante Stockselius, 64, njuter av nya framgångar med stjärnhästen Power.

För drygt en vecka sedan vann stjärnhästen Europaderbyt och under söndagen noterade han en försöksseger i Breeders' Crown på Solvalla. 

Totalt har hästen sprungit in 8,6 miljoner kronor. 

– Det är enorm känsla, säger Stockselius.  

Segarna duggar tätt för Power. 

Den 16 oktober vann stjärnhästen tillsammans med tränare Robert Bergh Europaderbyt efter maximal dramatik på Vincennes. I söndags, knappt tio dagar efter segern värt två miljoner kronor, var Power tillbaka som segrar på svensk mark. Det då hästen vann och tog sig vidare till för finalen i Breeders’ Crown för hingstar/valacker. 

Hästen ägs av den förre journalisten och tv-profilen Svante Stockselius, som framför allt är känd för sina år general för Eurovision Song Contest. 

Svante Stockselius var på plats på Solvalla för att följa sin stjärna från restaurangen – men miljonsegern i Frankrike fick han följa på distans. 

– Vi hade naturligtvis tänkt vara på plats men med tanke på omständigheterna fick vi sitta framför datorn och titta på det. Men det var glädje det med, säger journalisten och tidigare tv-bossen. 

Power debuterar i aveln 

Det var andra gången som Svante Stockselius hade en häst som vann Europaderbyt, år 2011 vann nämligen Kadett C.D. 

– Vi har bara varit med två gånger och fått vinna bägge gångerna. Det är en trevlig tradition. Det är enorm känsla, just att man vet att det är Europas bästa fyraåringar och många tuffa fransmän som är med där framför allt. Det är kul, säger Stockselius och fortsätter:

– Nu kommer Power att göra debut i avel och en sådan här seger gör att han bli extra intressant för stoägarna kan jag tänka mig. Hans pappa Googoo Gaagaa har gått otroligt bra och är fulltecknad nästa år som avelshingst och Power är väl det närmaste som man kan komma honom. 

”Krävs en sådan här häst...”

I över tio år har Svante Stockselius samarbetat med travtränare Robert Bergh, ett samarbete som han är mycket tacksam över. I dag äger han, i olika konstellationer, sex hästar. 

– Det har utvecklats från ett allmänt intresse till att bli en affärsverksamhet. Vi driver det väldigt professionellt med att köpa in hästar som vi tror på och som har bra stam. Skulle de inte lyckas så inser vi att det var en dålig affär och då säljer vi de till ett betydligt lägre pris än vad vi köpte dem för. En bra och en dålig häst kostar ungefär lika mycket att ha i träning. Det gäller att ha snurr på verksamheten.