Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Profilen: ”Just nu mår jag inte bra”

Roger Malmqvist
Foto: MIKAEL WIKNER / TR Media
Roger Malmqvist efter vinst med Dragster
Foto: LJ / TR Media

För tre månader sen diagnostiserades Roger Malmqvist med tungcancer. 

Nu berättar travtränaren om den tuffa tiden. 

– Just nu mår jag inte alls bra, säger Roger Malmqvist

Bara dagar innan Dragster kommer trea i Oslo Grand Prix berättade hästens tränare Roger Malmqvist på Facebook att han genomgått strålbehandling för tungcancer. 

Hur tar man ett sånt här besked?

– Ofta så går man ju och väntar. Man vet att nånting inte är bra, men vad det är det vet man inte. I det här fallet har jag haft problem med det här i 2,5-års tid. Men tidigare har inte läkarna kunnat se det här och gick inte vidare i utredningen. Jag har fått gått med det här onödigt länge. 

– Det blev värre och värre så jag sökte igen. För tre månader sen ungefär så kunde man konstatera att nu räcker det att gå in med en kamera i halsen. Då sa de direkt att det här är cancer.

Första gången han kontaktade sjukvården med problemet gjordes en kontraströntgen men där såg man inget.

Hur har behandlingen varit?

 – Man konstaterade först att struplocket tog för lång tid att stänga, då får man ont nere i halsen. Det var en konstig diagnos, men vad ska man göra? Man lyssnar ju på vad man får från läkaren. Jag ska inte kritisera dem dock, ser man inget så kanske man tänker att det inte finns något. 

”Jag har väldigt ont i halsen” 

Behandlingen på sju veckor blev klar i fredags och enligt läkarna som Roger påpekar, haft allting rätt hittills är kommande två veckor efter behandlingen värst. Strålningen forsätter upp till en månad men ska avta efter hand. 

– Just nu mår jag inte alls bra. Jag har väldigt ont i halsen och har inte kunnat äta ett riktigt mål mat på två månader. Smaken försvinner gradvis under behandlingen.

– Nu har jag en sond som ser till att jag får i mig näring och vitaminer så att jag klarar mig. Om tre-fyra veckor ska jag ta bort den och börja äta igen. Då är smaken förhoppningsvis tillbaka och det ser jag fram emot.

Vad ska du äta eller dricka först?

– Ja, det är jättemycket, säger han och skrattar. 

– Själva drickandet är jag inte ett dugg sugen på, öl eller coca-cola eller så, utan det är själva maten faktiskt.

”Sjukvården i Lund har gjort allt rätt”

Behandlingen är nu helt klar och framöver kommer Roger gå på kontroller. Det kommer att ta sex veckor innan läkarna med säkerhet kan fastslå hur behandlingen fallit ut. Trots problem under en längre tid väljer han att hylla sjukvården.

– Jag har behandlats på Lunds sjukhus och de har gjort allting rätt där. När de upptäckte det här så var de snabba på bollen, sen sa det bara pang, pang pang. Jag ska inte kritisera sjukvården utan hylla den.

Stallet har fungerat bra

I stallet finns just nu tio hästar som Roger och hans sambo tränar och det fungerar bra.

– Jag jobbbar en del, inte fulltid men en del. Sambon får jobba lite mer men det har fungerat jättebra. Jag har tagit in lite extrafolk när jag verkligen behövt och det har också fungerat bra. Jag har varit hemma med barnen nu på förmiddagen och ska precis i väg och köra snabbjobb med två hästar sen får det vara bra för dagen. 

Stallets stjärna, Dragster, siktas nu mot Kalmarsundspokalen. 

– Dragster siktas dit om han tagit resan till och från Norge på ett bra sätt. Tvååringarna känns som att de är riktigt bra och treåringarna har hittat stilen och kommer snart ut i kvallopp, så jag har mycket att se framemot.