Det var efter Fritjofs seger i V75-1 som Peter Untersteiner fick utstå hot Foto: Lars Jakobsson / Kanal75Det var efter Fritjofs seger i V75-1 som Peter Untersteiner fick utstå hot Foto: Lars Jakobsson / Kanal75
Det var efter Fritjofs seger i V75-1 som Peter Untersteiner fick utstå hot Foto: Lars Jakobsson / Kanal75

Profilen hotad via mejl: ”Brukar inte bry mig”

Publicerad

Det var efter lördagens V75-tävlingar på Jägersro som Peter Untersteiner fick utstå hot via mejl. 

Personen i fråga var starkt kritiskt till stjärnans körning i V75-1. 

Och menade att han hjälpte sonen Johan Untersteiner att vinna loppet.  

– Vi skulle gräva vår egen grav om det kom fram att vi hjälper varandra under loppen, säger Peter Untersteiner. 

Hot och trakasserier via sms och mejl mot tränare och kuskar förekommer med jämna mellanrum inom travsporten. 

Så sent som för ett par veckor sedan berättade Björn Goop om ett mindre trevligt sms han fått efter V75 på Romme.  

– Jag ville egentligen bara markera eftersom det säkert finns många mindre tränare som får den typen av meddelanden, sa Björn Goop då. 

”Jag brukar inte bry så mycket”

Helgens V75-omgång på Jägersro blev skrällfylld, och redan i avdelning ett överraskade tvåprocentaren Fritjof, med Johan Untersteiner i sulkyn, genom att vinna loppet. 

Då fick pappan Peter Untersteiner, som också körde loppet, utstå hot via mejl – där personen i fråga menade att han hjälpt sin son att vinna loppet. 

I mejlet stod det bland annat att Peter Untersteiner skulle få sin handleder knäckta i sommar, och att han inte skulle visa sig i Halmstad. 

Hur reagerar du när du tar emot den typen av meddelanden? 

– Personligen tar jag det inte så hårt faktiskt. Det är bara att bläddra vidare, säger Untersteiner. 

Inget du kommer gå vidare med? 

– Nej, det tänker jag inte göra. Jag brukar inte bry mig så mycket. I bland får jag sms från missnöjda spelare och har jag tid när jag åker hem ifrån tävlingarna så ringer jag upp. Men det här var lite tråkigt formulerat, det var lite hot kan man ju säga. Men jag tänker inte gå vidare med det. Jag orkar inte lägga ner energi på det. 

”Jag brukar undvika det numera”

Vad brukar de svara när du ringer upp? 

– De flesta har lugnat ner sig då. De blir förvånade över att jag ringer upp. På ett sätt är det ju bra att vår sport berör, men det ska vara inom rimliga gränser. Men ibland kan jag förstå en spelare, jag själv har blivit försiktigare med mina uttalanden. 

Peter Untersteiner menar att han i vissa fall kan förstå spelare som är arga, och säger själv att han numera är mer försiktig i sina uttalanden inför lopp. 

– Det kan vara känsligt att gå ut med taktik-snack, jag brukar undvika det numera. Egentligen ska man ju inte avslöja taktik innan. Så där är jag mycket försiktigare. Uttalar sig man på ett sätt och gör tvärtom förstår jag om spelarna blir irriterade, det är så mycket som kan hända från att listan släpps till att loppet ska köras, säger han. 

”Då slutar folk spela på trav”

Att han och Johan Untersteiner skulle syssla med någon typ av ”familjekörning” menar han dock är absurt. 

–  Min häst var trött och därför fick Johan luckan. Han och jag kör så mycket lopp mot varandra, och vi skulle gräva vår egen grav om det kom fram att Untersteiners hjälper varandra under loppen. Om det snacket går slutar folk spela på trav, då är det inte trovärdigt. Jag tror det här är det första påhoppet vi får om att vi skulle ha hjälpt varandra, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag