Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prix d'Amerique 2023: Spelproffsets guide inför superloppet

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD / TR Media

Premium: På söndag avgörs världens tuffaste travlopp på Vincennes. 

Men hur bra koll har ni egentligen på startfältet i Prix d'Amerique 2023? 

Expressens expert David Neves ger er här en fullständig genomgång av samtliga hästar och sätter dessutom getingbetyg på ekipagen utifrån hur mycket de är spelade.

Blir varken förvånad om han blir sist eller vinner!

Han känns mycket överspelad! 

Ett roligt topp fem-bud! 

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

1. Hip Hop Haufor - Christian Bigeon

Vann Prix de Bretagne (första B-loppet) och har sedan kunnat förberedas för det här genom att köras passivt i tre lopp. Fick ett bra lopp i Prix Tenor de Baune på barfotabalans men var okej inte mer. Stort minus för kusken som är direkt svag och lyckas tälta i spåren för ofta. Hästen är stark och rejäl men känns inte tillräckligt snabb för att utmana om en topp tre-placering. 

2. Horsy Dream - Eric Raffin

Sexåring som har utvecklats otroligt mycket senaste halvåret. Hade en svår skada som höll honom borta ett år innan han gjorde comeback för sin nye tränare i mars förra året efter ett års frånvaro. Kvalade in genom att vinna Prix Tenor de Baune efter ett perfekt lopp. Det måste dock poängteras att hästen avgjorde mycket enkelt via en 04-avslutning och det går inte att se bättre ut över mål. Senast i Prix du Belgique gick hästen med skor och skulle bara ha ett lopp i kroppen inför detta men avgjorde enkelt efter ett bra lopp och såg återigen jättefin ut över mål. Känslan är att han, till skillnad från flera andra, trivs mycket bra över distansen. Barfota nu och Eric Raffin är en av loppets bästa kuskar, kanske den bäste tillsammans med Bazire.

Intressant som vinnare på alla spelformer trots att hästen är andrahandare. 

3. Hussard du Landret - Benoit Robin

Stark häst som bland annat vann femåringskriteriet i höstas. Fick visserligen ett bättre lopp än favoriten Hohneck då och lyckade vinna med en läpp. Kvalade in genom att vara tvåa i Prix du Bourbonnais bakom Hooker Berry som hade fått ett perfekt lopp. Har därmed kunnat växlas ner i balansen något i de två senaste för att nu återigen gå barfota. Kusken kör förhållandevis lite men jag tycker han kör mycket vårdat och verkligen ger hästen chansen. Det betyder också att hästen har en växel till när det verkligen är dags. 

Jag får känslan att den här hästen kommer göra sitt bästa lopp i karriären på söndag. Känns undervärderad och ett roligt topp 5-bud. 

4. Ampia Mede Sm - Franck Nivard

Kom underifrån inför förra årets meeting och hade då höga förväntningar på sig. Misslyckades med att kvala in till Prix d’Amerique då och är betydligt mer synad i år. Kvalade in genom att vara trea i första B-loppet men var inte mer än ok som loppets favorit då. Har kunnat förberedas för det här sedan dess vilket är ett plus. Som modell så känns hon, precis som många andra, bättre över kortare distanser. Plus att Franck Nivard kör som har vunnit Prix d’Amerique fem gånger tidigare.

Förväntningarna känns rimliga med segerchansen men jag skulle bli förvånad om hon är topp 3.

5. Decoloration - Gabriele Gelormini

Tioårigt sto som kvalade in genom att få ett perfekt lopp i Prix du Belgique senast. Stoet travade dock mycket dåligt genom sista sväng vilket är ett klart minus. Något hon ofta gör. Är ospelad men chansen till en framskjuten placering mot det här gänget känns liten. Kusken gillar henne men har ingen känsla att det ska räcka till topplacering. Rimligt låga förväntningar här.

6. Idao de Tillard - Clément Duvaldestin

Loppets favorit och en väldigt snabb häst. Dock så är han ganska svår att sätta in mot det här motståndet så han kommer väldigt mycket underifrån och inte stött på flera av konkurrenterna i Prix d’Amerique. Loppet som har imponerat mest på mig är Criterium Continental för två starter sedan då han slog jämnåriga kamrater mycket enkelt från dödens. Sett till förväntningarna så ser jag flera minus. Dels så är kusken orutinerad och ung. Bara 24 år och Prix d’Amerique är något helt annat än favoritskap i årgångslopp. Dels så känns hästen lite distanssvag sett till hur hur han rör sig och vilka lopp han presterar bäst med. 2700 meter är ingen fördel i alla fall. Han springer även och bryter mycket i sista sväng vilket är ett minus. Som en jämförelse så har Idao de Tillard inte varit i närheten av den insats som Delia du Pommeraux stod för den 1/1 på Vincennes. Han kanske har det i kroppen men då vill jag se det först.

Totalt sett mycket överspelad. Han kan så klart vinna men inget hett spelobjekt som loppets favorit. 

7. Honey Mearas - Örjan Kihlström

Sveriges bästa sto som ska betäckas i vår och gör sina sista startar. Man går därför all in här. Debuterade på Vincennes senast i Prix Tenor de Baune och var helt okej som sjua efter ett tufft lopp. Örjan var missnöjd med sin styrning och jag förväntar mig att han försöker slicka sargen här. Daniel Redén säger att han inte kan vara mer nöjd med henne än vad han är i jobb. Känslan är ändå att det är ett pinnhål upp mot de bästa här och en topp fem-placering skulle vara en klar framgång.

En av hästarna med lägst segerchans som jag ser det. 

8. Italiano Vero - David Thomain

5-åring som vann fyraårskriteriet i höstas där han bland annat slog Idao de Tillard (galopperade). Fick ett perfekt lopp i Prix de Bretagne i mitten på november och tackade genom att avsluta bra till andraplatsen vilket gav honom en biljett hit. Känns allmänt kort o rocken mot den här typen av motstånd och genrepet (Prix de Belgique) var så där trots en bra resa. Gick dock med skor då och barfota nu.

Känns som snäppet för grön för att ta med de främsta placeringarna att göra.

9. Hooker Berry - Jean-Michel Bazire

Kulltopp i flera år som egentligen varit en i mängden bland de 4-5 främsta i kullen. Har kommit mer och mer på slutet och vann Prix de Bourbournais enkelt i mitten på december efter ett perfekt lopp. Den stora usp:en för hästen är tränaren och kusken. Jean-Michel Bazire är kungen av Vincennes och har en vass förmåga att toppa hästarna just till det här loppet. Var toto-favorit i genrepet (Prix du Belgique) men agerade trögt 500 kvar och kunde inte följa rygg. Tände sedan om och spurtade bra på upploppet.

Ändå inte optimalt gensvar. Behöver sitt lopp men det löser kusken allt som oftast. Undervärderad i tipsen och loppets bästa speldrag.

10. Moni Viking - Björn Goop

Nordisk stayerkung de senaste säsongerna som har dominerat långloppen på hemmaplan. Var riktigt bra 2020 och 2021 med flera storsegrar och levererade då ruskiga avslutningar över lång distans. Har gjort en del starter på Vincennes och vunnit flera lopp även om han inte riktigt har räckt till mot de allra bästa. Liten nergång prestationsmässigt 2022 men vann ändå två storlopp med passande förutsättningar. Svår skada i slutet av 2022 men oväntat snabb comeback senast. Jag är förvånad att han dök upp i Paris i vinter. Lite svårtolkad comeback då hästen gick för full drivning sista 300 meterna men ändå aldrig fick riktigt fritt. Skor då men barfota nu. Orimligt att han som 10-åring, en bit i från sin prime, skulle nå en topplacering här. Kan inte dissa honom helt på en topp fem-placering med Goop och svårbedömd insats senast.

11. Hohneck - Francois Lagaudec

Trodde jag en del på i fjolårets upplaga men fick göra för mycket jobb då och höll godkänt som femma. Har efter det utvecklats till en häst som är bättre över kortare distanser och jag tycker att 2700 meter är en nackdel. Tränarens hästar blir sällan bättre med åren. Mycket jämn och har varit topp 3 i 13 av de 15 senaste. Avslutade dock oväntat bra i genrepet och kanske att man har lyckats formtoppa hästen? Kusken tror hästen är lika bra som i fjol.

Känns mycket mer synad i år men ändå en stark topp fem-kandidat på form och jämnhet.

12. Vernissage Grif - Alessandro Gocciadoro

Hårding som har fungerat bra i Sverige med flera storloppsvinster. Gör som 9-åring debut i Prix d’Amerique. Har två lopp i kroppen efter kortare uppehåll. Barfota 1/1 i Prix de Borgogne men i lite trög stil över upploppet. Skor senast men liknande intryck över mål trots invändig resa igen. Även om han är stark så känns inte 2700 meter som ett plus när det blir våldsamma speedryck. Startmomentet ett frågetecken då han är trög ut och kusken är relativt sätt svag på Vincennes.

Plus för lopp i kroppen men svårt att se honom räcka till topp fem. 

13. Don Fanucci Zet - Yoann Lebourgeois

Svenskhopp som kändes helt otänkbar (för mig del) för Prix d’Amerique för två månader sedan. Daniel Redén har smugit och jag utgår från att hästen är i ordning. Han säger sig inte ha några förväntningar men jag har svårt att tänka mig att han ställer upp utan tro att han kan vinna innerst inne. Som många andra så är inte distansen optimal då hästen har gjort sina bästa lopp över sprinterdistans. Inte startat sedan oktober men var ur form då. Startade på Vincennes i Prix de Bourgogne 2/1 2022. Var ok som sjua men hade sjukdomsbild enligt tränaren och satsningen mot Prix d’Amerique avbröts. Intressant med Yoann Lebourgeois i sulkyn som är startsnabb och borde kunna ge hästen en bra rygg på innerspår. Stor kontrast mot Örjan.

Mycket svårbedömd och han kan sluta först som sist utan att jag blir förvånad. Känns ändå överspelad som tredjehandare inför. 

14. Flamme du Goutier - Théo Duvaldestin

Fjolårstrea och stark avslutare. Smällfin över mål som fyra i Prix de Bretagne utan att få fritt i mitten på november. Det stora minuset för Flamme du Goutier är att hon i söndags vann världens största montélopp Prix de Cornulier. Det är sällan optimalt om man vill vinna Prix d’Amerique. Utöver matchningen så känns hon lite kort i rocken vad gäller att vinna men jämnheten gör henne till en trolig topp fem-häst. 

15. Cokstile - Vincenzo P Dell’Annunziata

Elitloppsvinnare från 2020 som har haft en bisarr karriär men många tränarbyten och en höjning varje gång. Jag har svårt och ta till mig karriären då det har känts orimligt att kunna höja sig för varje tränarbyte som äldre. Inget snack om att höjden för två, tre år sedan var riktigt hög. Har historisk presterat bäst på kort och medeldistans men det var ett tag sedan han presterade riktigt bra nu, även om han vann VM-loppet i höstas. Dock helt andra förutsättningar där. 2 700 meter är för långt och hästen var nästsist i genrepet med skor. Barfota han marginell betydelse. Hästen som startar med lägst segerchans i loppet enligt mig. 

16. Delia du Pommereux - Pierre Yves-Verva

10-årigt supersto som har haft svårt att vinna travlopp sista åren fram tills dess att hon imponerade stort i Prix de Bourgogne 1/1. Hon drog fram bra hästar men lyckades ändå hålla undan. Den plötsliga formförbättringen hävdar tränaren beror på förändrat träningsupplägg och att hon tillbringar mer tid vid havet. Det var första segern på 23 starter, sedan Paralympiatravet 2023. Kördes mycket passivt i Prix du Belgique med skor men såg smällfin ut över mål. Kanske att 2700 meter i Prix d’Amerique är lite för långt men får hon rätt lopp så kan jag se henne nå en topp tre-placering. Galopp, sexa, fyra och oplacerad på sina fyra tidigare Prix d’Amerique starter men årets upplaga är generellt lite lättare i ett långt perspektiv.

Undervärderad till en framskjuten placering och ett av fältets mest spännande spelobjekt enligt mig.

17 Etonnant - Struken

18. Vivid Wise As - Matthieu Abrivard  

Vinstrikast i fältet med 2,5 miljoner euro insprunget. Blixtrade lite oväntat, för mig, till med en fjärdeplats i förra årets Prix d’Amerique som åttaåring. Har annars sina främsta meriter över kort och medeldistans med flera stora segrar i Frankrike på meritlistan. Har ett bättre lopp i Prix de France om två veckor vilket borde vara hans viktigaste uppgift på Vincennes i vinter. Inte startat sedan Pris de Bourbonnais 11/12 där han var väldigt svag från rygg ledaren. Sjuk då. Svårbedömd form men stallet är nöjda med honom i jobb. Jag skulle vara lite överraskad om han är topp fem med tanke på ålder, distans avsaknaden av lopp samt form.

Går ändå inte att räkna bort helt som topp fem-häst då högstanivån är väldigt hög. 

Så ska Ukraina knäcka Putins försvarslinjer

Premium: ✓ Utbildade i väst ✓ Tuffa utmaningarna ✓ Nya stridsvagnar

Jag vill ha pussar och närhet – men inte sex!

Premium: Psykoterapeuten: ”Var tydlig” • Viktiga rådet

Jenny, 37: ”Jag blir äcklad av tanken på att ha sex”

Premium: Sexologen om viktiga övningen: ”Kan verkligen rekommendera”