Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Priserna riskerar att gå upp enormt”

Foto: Sven-Inge Thörnvall

Den varma sommaren leder till torra marker och nu stiger oron för att årets skördar inte ska räcka till. 

– Vi har försökt göra det vi kan för att visa hur stort problemet är och försöka få ut att vi står inför en kris, säger Linn Andersson vid Travhästägarna. 

I takt med att den varma sommaren bitit sig kvar har oron stigit bland landets djurhållare. 

Enligt odlaren och entreprenören Sven-Inge Thörnvall har hettan bidragit till en torka som gör att den mängden grovfoder man räknat med att få in, inte ens är i närheten av vad man tänkt sig.

– Vi insåg det här ganska snart och vi ser att det här året är riktigt extremt. Redan i mitten av maj såg vi att det skulle bli besvärligt när värmen kom. Det är värmen som tillslut knäcker grödan eftersom att det inte finns vatten, det är det som saknas tillslut, säger han. 

Kan behöva ta bort djur 

Per Pettersson är ordförande vid LRF Mälardalen och han menar att det är viktiga att förstå innebörden av torkan. 

Att det kan bli frågan om att ta bort djur i förtid. 

– Hur utfallet blir vet vi inte, mer än att det kommer att bli ont om foder. Det vet vi. Vi vill naturligtvis att inget djur ska vara utan foder. Jag har sagt att tidigare att alla måste överväga om det är något djur så måste tas bort och att man i så fall gör det i tid, säger han och fortsätter:

– Nu tror jag att trav- och galoppfolk är mindre sentimentala än de som har de som sällskapsdjur. Seriösa trav- och galopptränare räknar på vad foder kostar på ett annat sätt. Dessutom vet de hur hästar ska ha det. 

”Viktigt att förstå...”

Däremot påpekar att det kan bli kostsamt med grovfoder om man skördar själv, han menar också att det finns andra parametrar att ta hänsyn till på hästmarknaden. 

– Det är viktigt att förstå konsekvenserna och att möjligheten att sälja hästar nog kommer att vara väldigt liten om det inte gäller export eller slakt. För det är i hela norra Europa som de här problemen råder. 

Sven-Inge Thörnvalls företag Hästkraft levererar grovfoder till flera av landets största travtränare, han ger sin syn på prisutvecklingen. 

– Man skulle kunna höja priser det dubbla, men det är inte så vi jobbar men våra kunder som vi har samarbeten med. Vi ligger på en hög men stabil nivå i våra priser. Då har vi i stället tagit fram alternativ att kunna ha som komplement till grovfodret. 

Men för många av landets travhästägare kan kraftiga priserna komma att sticka i väg. 

Drabbar hästägare

Linn Andersson, administratör vid förbundet Travhästägarna, beskriver läget utifrån landets hästägare. 

– Det är en väldigt problematiskt situation. Man kan dela upp gruppen travhästägare i två delar. De som har sina egna hästar hemma och de som är travhästägare med häst i proffsträning. Äger man häst i proffsträning så är man inte direkt berörd, då foder ingår i tjänsten man köper. 

Enligt Linn Andersson är det nu flera travtränare som tvingas lägga mycket tid på att hitta grovfoder, något som deras hästägare kan komma att märka av. 

– I förlängning riskerar grovfoderpriserna att gå upp enormt och då är det travtränarna som är direkt berörda, men i slutskedet så kommer de att behöva justera priset för sina kunder.

”Kris och panik i vinter”

För de som inte gjort klart med tillräckligt mycket grovfoder, kan det komma att bli turbulent för vid årsskiftet. 

– Det är en katastrof för lantbrukarna, det är företagare som bygger sin ekonomi på att det ska få en viss skörd och att den ska generera ett visst antal kronor. Har de mindre hö så måste de prisjustera, de måste se till sin egen verksamhet. Det kan man inte vara upprörda över, det är ett faktum. 

Hon fortsätter: 

– Sen finns det travtränare som berättar att lantbrukare medvetet börjar hålla på hö för att man vet att det kommer att bli kris och panik i vinter. För att sedan kunna ta skyhöga priser och tjäna enorma pengar på det här. Det kan man tycka vad man vill om, men det skulle bli ett ännu större slag i det skedet. 

Måste agera nu 

Sven-Inge Thörnvalls tips är att redan nu börja förbereda sig. 

– Det gäller att hushålla med resurser från dag ett. Mitt bästa tips är att väga grovfodret, då vet man att det kommer att räcka. 

Inom Travhästägarna arbetar man för att nå ut med det kritiska läget till så många som möjligt. 

– Vi har försökt göra det vi kan för att visa hur stort problemet är och försöka få ut att vi står inför en kris. Man måste börja jobba nu, politiker och hela sportens organisation i alla delar inom Svensk Travsport måste agera. 

– Det är nu vi måste sätta oss ner och se hur vi hanterar det här, för det här problemet kommer att vara aktuellt fram till och med minst nästa midsommar, avslutar Linn Andersson.