Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Piraten” är också värd ett eget lopp

Huvudnumret i går – Stig Lindmarks Styrkeprov – hedrade en beundransvärd travtränare.

Och vinnaren av loppet är också han värd ett eget lopp vad det lider.

On Track Piraten tog sin 29:e seger på rikstoton!

När jag började springa på trav som tonåring i mitten på 1980-talet var Stig Lindmark en maktfaktor på banorna i Norrland. Jag har sett honom vinna massor av lopp – oftast den tunga vägen. Han krossade många ledarhästar genom åren och fuskade aldrig med träningen om man säger så... Att han fick ett eget lopp som kallas för Stig Lindmarks Styrkeprov kändes bra i själen. 

Skelleftetravet är signifikativt med Stig Lindmark i mina ögon.

***

I går kördes den åttonde upplagan av loppet. Och vinnare blev en riktig hårding – tioårige On Track Piraten hann fram till seger trots dubbla tillägg tillsammans med dagens huvudfigur Erik Adielsson (trippelseger på V75).

Och normalt sett sansade Rättviks-tränaren Hans R Strömberg var märkbart rörd efter loppet.

– Vad ska man säga? Det känns helt fantastiskt att han kunde vinna loppet. Jag tycker att det såg mörkt ut halvvägs in i loppet då det var väldigt långt fram till ledaren. Men Erik körde helt perfekt och han fick bra draghjälp på slutvarvet vilket var tacksamt, sade Strömberg med gråten i halsen.

On Track Piraten tog därmed sin 29:e seger på rikstoton och passerade därmed Callit (härjade på 80-talet) i antalet segrar på V75 och det var ytterligare en fjäder i hatten för Dala-hästen.

29 V75-segrar. Smaka på den. Jag tror att det rekordet kommer att hålla i många, många år. 

***

Det är fyrtio år sedan som Steggbests Minne kördes för första gången (1978). Märkligt nog hade ingen häst vunnit loppet två år i rad fram tills i går. Men nu blev Lome Brage (V75-3) den första kallblodige travare att göra det. Som omgångens megafavorit dessutom. Segertiden blev 1.20,4/1 640 auto och då fanns det säkert en sekund sparat i honom.

– Jag har kört en del kallblod genom åren. Men ingen har en sådan teknik som den här. Man kan inte tro att han är elva år. Lome Brage är så otrolig smidig och löpglad och man känner inte att det går så fort som det gör, berömde körande Erik Adielsson.

Som därmed tog sin andra seger på V75-spelet.

Vinna eller försvinna brukar det handla om när det gäller Very Kronos (V75-1) I går var han på humör och då spelade det ingen roll att han fick vandra den tunga vägen i dödens.

– Jag ser hellre att hästen förlorar men fungerar än att han försvinner direkt i starten, sade en lättad tränare i form av Svante Båth efter loppet.

Men hur ska han kunna förlora lopp i den här klassen när han gå felfritt?

***

Det såg ut att kunna bli en fjärde seger för Erik Adielsson i V75-4 med Ile Saint Louis som fick ett fint lopp i andra ytter och lucka 200 kvar. Men ledande Roheryn/Ulff Ohlsson gick bara inte att rubba den här gången heller efter att ha hittat ledningen tidigt i loppet.

Med andra ord en stalldubbel till Timo Nurmos. 

***

Ulf Ohlsson var – liksom Erik Adielsson – också på hugget och kunde räkna in en dubbelseger. Förutom segern med Roheryn rattade han in familjehästen Major Vici (V75-5) till en säker vinst och man lade grunden för segern redan i första sväng där man avgjorde spetsstriden utan större besvär.

Läxan? Det lönar sig att spela på skickliga kuskar!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!