Jennifer Tillman - en stjärna på den svenska travhimlen Foto: ROGER VIKSTRÖMJennifer Tillman - en stjärna på den svenska travhimlen Foto: ROGER VIKSTRÖM
Jennifer Tillman - en stjärna på den svenska travhimlen Foto: ROGER VIKSTRÖM
2010 utsågs hon till årets komet på Hästgalan Foto: / KANAL 752010 utsågs hon till årets komet på Hästgalan Foto: / KANAL 75
2010 utsågs hon till årets komet på Hästgalan Foto: / KANAL 75
Här med hästen Samolli Foto: / HINGSTFOTOGRAFENHär med hästen Samolli Foto: / HINGSTFOTOGRAFEN
Här med hästen Samolli Foto: / HINGSTFOTOGRAFEN
Jennifer Tillman (till höger) på Patric och Li Skoglunds bröllop Foto: PrivatJennifer Tillman (till höger) på Patric och Li Skoglunds bröllop Foto: Privat
Jennifer Tillman (till höger) på Patric och Li Skoglunds bröllop  Foto: Privat
Det blir många timmar på vägarna mellan olika jobb och lopp Foto: PrivatDet blir många timmar på vägarna mellan olika jobb och lopp Foto: Privat
Det blir många timmar på vägarna mellan olika jobb och lopp Foto: Privat

"Pinsamma subba – åk hem till Mantorp"

Publicerad

Det har gått snabbt för Jennifer Tillman att bli ett stort namn inom svensk travsport. 

Hon syns varje vecka i TV4:s travsändningar, slutade fyra i Elitloppet 2015 - och har dessutom varit med och lett succéprogrammet Stjärnkusken. 

I en lång intervju berättar 33-åringen om vägen till toppen, det märkliga vykortet och ett obehagligt sms efter en tävling på Axevalla. 

– "Pinsamma subba - åk hem till Mantorp", var exakt vad det stod. Vilket jag tyckte var roligt eftersom jag inte bodde i Mantorp då, säger hon. 

Det har egentligen aldrig varit något snack om att det var trav som Jennifer Tillman skulle syssla med. Hon växte visserligen inte upp i en hästintresserad familj - men lyckades genom sina morbröder fastna för sporten tidigt. 

– Mina morbröder i Bollnäs var amatörtränare. Jag började på ridskola när jag var liten, och då blev jag fast med hästar. Jag kände ganska tidigt att det var trav som var roligast, jag rider ju annat också, men det var just snabbheten i travet som jag gillade. 

"Det blev ett enkelt val" 

Karriären kunde dock ha tagit en annan vändning efter att hon gått ur gymnasiet. 

– Jag hade planer på att jag skulle bli veterinär ett tag. Jag hade läst samhälle och var tvungen att plugga in alla naturämnen, vilket jag också gjorde. Men innan jag sökte in tänkte jag att jag bara skulle jobba litegrann med hästarna, så blev jag fast helt enkelt.  Det fanns egentligen inget annat som intresserade mig så mycket som travet. Om man ska bli bra på någonting måste man brinna för det - och det gjorde jag verkligen. Så det blev ett enkelt val. 

Dina föräldrar var inte alls intresserade? 

– Pappa har alltid varit travintresserad, men inte hästintresserad. Det är nog jag som fått mina föräldrar hästintresserade. Det var mer mina morbröder som fick in mig på det spåret. 

"Jag har aldrig tänkt att jag ska bli bra" 

När kände du att du hade talang för det? 

– Jag vann ju det femte loppet jag körde. Det glömmer man aldrig. Annars har jag nog mer tänkt: "Fan vad det här är kul". Jag har aldrig riktigt tänkt att jag ska bli så bra. Men det är klart, ju bättre det gick desto mer triggad blev man. Men eftersom jag älskar att jobba med hästar funderade jag inte så mycket på annat. Det andra kom sen, när det började rulla på. 

Loppet vann hon på Bergsåker med familjehästen Scaramanga - hon minns det särskilt väl eftersom hon samma dag fyllde 20 år. 

– Jag minns att mamma och pappa var med för att hjälpa till. De var inte så kunniga, men försökte. Jag var väldigt nervös och kommer ihåg att det behövdes pumpas mer luft i hjulen. Men när pappa skulle hjälpa mig åkte all luft ur i stället. Så då fick jag panik och fick låna en annan sulky. När jag väl kom ut på banan bad jag mamma att fixa rycktussarna, då missförstod hon mig och ryckte alla tussar i stället. Så en funktionär fick komma och hjälpa till. Men sedan när loppet väl var i gång gick allt väldigt bra i stället. 

Ja, du vann. 

– Det var otroligt roligt, förmodligen kunde det inte ha blivit bättre än vad det blev. 

Fakta:

Namn: Jennifer Tillman

Ålder: 33

Yrke: Travkusk och travexpert på TV4

Favorithäst: Royal Fighter

Bästa travminnet: Elitloppet 2015 

Det missar hon inte: Elitloppet

Hon började sedan som lärlingstränare hos Jörgen Axén på Mantorp, där hon vann sitt första lärlingslopp. En tid hon minns tillbaka som oerhört betydelsefull. 

– Det var en väldigt lärorik period eftersom det var en mindre tränare, jag fick snabbt en insyn i hur det var att vara tränare. Jörgen gav mig chansen och stöttade mig jättemycket. Utan honom hade det varit väldigt svårt. 

Sedan gick det väldigt snabbt. 

– Ja, efter det började det gå väldigt fort. Från att inte ha kört någonting alls till att det började dra i väg i raketfart. 

Jennifer Tillman - här tillsammans med hästen HäxanFoto: Privat

2015 fick hon chansen att köra Elitloppet - där det blev vinst i försöket och en fjärdeplats i finalen. 

– Det var självklart helt fantastiskt. Jag får fortfarande nypa mig i armen när jag tänker på det. Först och främst bara att jag fick vara med, men vi var inte bara med utan vann ett försök. Sedan har man självklart funderat mycket på vad som hänt om vi fått en lucka eller om vi valt en annan väg. Men oavsett vad var det så stort att det inte går att beskriva. 

"Väck mig om 50 år och jag kommer säga samma sak, veckan efter var jag som ett åskmoln."

Kan du fortfarande älta fjärdeplatsen? 

– Verkligen. Det kommer aldrig försvinna. Väck mig om 50 år och jag kommer säga samma sak, veckan efter var jag som ett åskmoln. Men då frågade min Sambo mig vad jag hade sagt om någon berättat för mig för ett par år sedan att jag skulle vara med i Elitloppet. Jag svarade att det hade varit helt sjukt. Sedan sa han: "Tänk dig sedan att du vinner ett försök och slutar fyra i finalen".  Då fick jag lite perspektiv på det. Med facit till hand måste man njuta av det, men det är svårt när man vill vinna. 

Jennifer Tillmans deltagande i Elitloppet 2015 blev inte bara en snackis på grund av det fina resultatet. Hon blev den tredje kvinnan någonsin att köra loppet - det var 19 år sedan senast Elitloppet hade kvinnligt deltagande. 

– Det finns ingen nackdel att vara kvinna i sporten, vi tävlar på samma villkor. Men statistiken ljuger så klart inte. Det är så det är, och det är jättetråkigt. Det finns många duktiga tjejer, men att ta steget in i eliten är fruktansvärt tufft. Det är svårt för killar också, men dessvärre lite svårare om man är tjej.

"Att jag var tjej tyckte jag inte skulle ta så mycket plats, sedan förstod jag att det blev så" 

Hur mycket tänkte du på det själv? 

– Jag förstod att man ville vinkla det på så sätt, att jag var tjej och så där. Men jag ville ju helst framhäva Royal Fighter som jag körde. Att jag var tjej tyckte inte jag skulle ta så mycket plats. Sedan förstår jag att det är så, och att det är viktigt. Men det var ju inte jag, utan framför allt Royal Fighter som hade stått för prestationen. Det kändes som att det blev för mycket fokus på mig.

"Nu är det hur roligt som helst" 

2011 fick hon för första gången en fråga om att vara med i tv - hon var först dock tvungen att tacka nej. 

– Jag fick en förfrågan för några år sedan från ATG-live, då bodde jag fortfarande i stallet i Tranås. Så jag svarade att det var omöjligt. Sedan flyttade jag till Stockholm och då hörde de av sig igen och sa att de ville ha med mig på Solvalla i söndagsprogrammet. Först tänkte jag hur jag skulle hinna med det, men sedan funderade jag vidare och tänkte: "Varför inte?". Jag gillar nya utmaningar, så jag tänkte att jag kunde testa. Nu tycker jag det är hur roligt som helst. 

Jennifer Tillman tillsammans med TV4-kollegan Åsa ElmrothFoto: Privat

"Pinsamma subba - åk hem till Mantorp" 

Som offentlig person har Jennifer Tillman precis som många andra fått känna på kändisskapets baksida - hatet. För henne var det som värst efter en tävling på Axevalla. 

– Ja, det var i ett sms när jag kört på Axevalla. "Pinsamma subba - åk hem till Mantorp" var exakt vad det stod. Vilket jag tyckte var roligt eftersom jag inte bodde i Mantorp då, så det hade varit svårt att åka hem dit. Men det är bara att garva åt sånt, säger hon. 

En annan kritiker var lite prydligare i sin kritik - och skickade ett vykort. 

– Bara en sån grej, att någon tar sig tid att skriva ett vykort. Det stod något i stil med att jag inte kunde komma upp till bilen i tid. Men då hade han inte ens kollat på loppet, det var ett V75-lopp där jag hade spår tolv och var den enda som kommit upp i tid. Så ska de gnälla kan de åtminstone ha koll. Det hade varit kul att se de som skriver köra själva, att behöva ta sekundsnabba beslut - det är inte så enkelt. 

"Bara en sån grej, att någon tar sig tid att skriva ett vykort" 

Jennifer Tillman har dock ett bra recept för att hantera den delen av yrket. 

– Alla får ju känna på det. Men man får bara välja att inte läsa och inte bry sig om det. De som skriver är förmodligen inte så nöjda med sitt liv, så det är så man får tänka. Det är inga intelligenta och framför allt inte snälla personer som håller på med det där. Därför försöker jag undvika att läsa, för då blir man så klart påverkad. 

"Patrik Sjöberg var faktiskt väldigt duktig"

I tv-väg fick hon kanske störst genomslag genom TV4-programmet "Stjärnkusken", där åtta kändisar gör upp om vem som är den bästa travkusken. Programmet hade premiär 2015 och har nu gått i tre säsonger. Jennifer Tillman fick tillsammans med Eric Adielsson i uppdrag att lära upp deltagarna. 

Var det lätt att tacka ja? 

– Ja, det var det. Vi gjorde en pilotinspelning några år innan det var dags, redan då tyckte jag det var kul. Kanal75 var ju min arbetsgivare och om de ville ha mig med var det kul att få den chansen. Man kan väl säga så här: Man visste lite vad man gav sig in på, men inte så mycket. Man tänkte mycket hur det skulle bli. Men det blev väldigt bra och många har kommit fram och tyckt att det varit bra. Det var självklart nervöst i början, men det gick ju bra. 

Vem anser du var talangfullast? 

– I första programmet såg man tydligt att Kee (Marcello, före detta medlem i bandet Europe) som vann verkligen var i stallet hela tiden. Han var med sin häst mycket, vilket var just det vi ville. Att man inte bara skulle köra utan verkligen bli ett med hästen. Att hästen skulle bli ens bästa vän, säger hon och fortsätter:

– Men även Patrik Sjöberg, som visserligen hade otur och åkte ut tidigt, var faktiskt väldigt duktig. Han hade en bra körhand, vilket också skulle visa sig sen när han tog licensen. I det andra programmet kändes det som att alla var lite bättre på en gång. Både Runar och Saga Scott hade ju kört sedan innan, så de blev ju favoriter. 

"Programmet var det bästa som kunde hända för travet" 

Var det någon du blev överraskad av? 

– En som jag inte trodde skulle ta sig till final var Camilla Henemark. Att hon gjorde det var förvånande. Hon utvecklades på ett imponerande sätt. Även Cissi (Ehrling, känd från Lets Dance), var duktig. Hon var väldigt försiktig till en början, henne fick man säga till att köra snabbare. Hon var jätteduktig, men vågade inte gasa. Det tog hon verkligen till sig och förlorade sedan på målfoto i finalen. Så det är kul när man får se den utvecklingen, att de tar åt sig. 

Är program som stjärnkusken ett recept för att locka nya travintresserade? 

– Det tror jag definitivt. Framför allt bland de yngre. Jag vet inte hur många småtjejer som kommit fram och tyckt att stjärnkusken var det bästa programmet och att de ville syssla med trav. Det är jättekul att kunna förmedla hur rolig sporten är. Programmet var förmodligen det bästa som kunde hända för travet, i alla fall enligt mig. 

Var det någon som var omöjlig att lära? 

– Nej, inte riktigt så. Men det är klart att man var orolig. Man måste ju hela tiden få programmet framåt och sätta dem på prov. Det var ingen som var ett helt förlorat fall, men det är klart att man var osäker ibland. 

Det var en incident med Regina Lund...

– Ja. Hon sa att hon hade kontroll, men i våra ögon hade hon inte det. När hon skulle köra själv för första gången sa jag åt henne att vänta när vi kom upp på banan. Men innan jag ens hade hunnit komma upp hade hon hunnit braka i väg åt helt fel håll. Så jag försökte köra efter men det var omöjligt. Det var bara att ge upp. Det såg inte ut som att hon hade kontroll, då blir man ju rädd. 

Regina Lund - en av deltagarna i StjärnkuskenFoto: / KANAL 75

Kritiserar spödrivningen i USA

Travsporten har den senaste tiden annars fått motta en hel del kritik. Efter att hästen Wind Turbine dog för ett par veckor sedan gick artisten Charlie Grönwall ut och fördömde sporten på sitt Instagram-konto. Han menade bland annat att hästarna inte skulle användas som redskap. Jennifer Tillman har dock inte mycket för den kritiken. 

– Man skulle vilja hälsa till de som inte tycker vi tar hand om våra hästar att komma ut till ett travstall och vara med en dag. Alla hästskötare behandlar hästarna som sina barn. De vill knappt ta semester för att de kan missa en start - och har de semester åker de och kollar ändå för att se hur de mår och så vidare. De lever verkligen för sina hästar, de som kritiserar kan komma ut vilken dag som helst och till vilket stall som helst för att se hur bra hästarna har det. 

"Man skulle vilja hälsa till de som inte tycker vi tar hand om våra hästar att komma ut till ett travstall och vara med en dag" 

Åke Svanstedt fick hård kritik för sin spödrivning under Hambletonian. Hur ser du på det? 

– Det enda jag kan säga är att jag är glad över att vi har de regler som vi har i Sverige, som också blir hårdare och hårdare. Vi går åt rätt håll, så det är bara att hoppas på att USA kan följa efter. De driver för hårt i USA och vi ska vara snälla mot våra djur, eller våra kompisar som det faktiskt är. 

Är det jobbigt att behöva försvara travsporten? 

– Det är ju så klart tråkigt att det ska behövas. Det är ingen travhäst som far illa, vi tar hand om hästarna och tycker om dem. Då vill ju jag att folk ska se de jag ser. Sedan ska vi självklart inte blunda för kritiken. Får vi kritik får vi tänka oss för ännu mer och ha ännu hårdare regler. Vi vill ha en bra sport så att alla förstår att vi bryr oss om våra hästar. 

"Har inte tid med något annat" 

Precis som för de flesta andra inom branschen har Jennifer Tillman inte tid till mycket annat utöver travet. 

– Nej, det blir det ju inte. Samtidigt har jag valt det här livet och tycker det är väldigt roligt. Den mesta tiden går till bilresande, att åka runt överallt. På sommaren åker man runt och gör studiojobb på olika ställen också. 

Det blir en hel del resande mellan tävlingarnaFoto: Privat

Hur gör du för att koppla bort travet? 

– Man försöker träna en del, det brukar hjälpa. Även umgås med vänner och inte prata trav. Det är inte så lätt, men man får försöka. Ibland behöver man tänka på någonting annat, framför allt om man har en liten tyngre period. Det brukar bli bättre då. 

Du upplevs ofta vara glad och positiv - har du alltid varit sån? 

– Ja, det tycker jag nog. Sedan kan du ju fråga min sambo (Henrik Larsson, travtränare) samma sak. Han tycker nog inte alltid det, haha! Men oftast är jag nog det, får man hålla på med det man verkligen tycker om blir man ju glad.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag