Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Perfekta förutsättningar för det norska spikbudet

Det är hög tid att införa ett centralt ”war-room” för professionella domarbedömningar inom den svenska travsporten.

Ärligt talat förstår jag inte varför det inte redan är gjort?

Andra idrotter har det redan. Fotbollen i form av VAR. I hockeyns SHL granskas mål och bestraffas grövre regelöverträdelser från ett centralt placerat situationsrum med all behövlig hjälp av den moderna tekniken.

Även inom travet finns det, då nere hos fransmännen. Det är en mäktig känsla att bli inkallad i domarrummet på Vincennes för att få se sin förseelse på storbild eller där din häst bröt laserstrålen i starten. Här blir tekniken verkligen ett hjälpmedel som eliminerar tveksamheter och misstankar om subjektiva bedömningar.

Nu är det hög tid att vi skaffar ett situationsrum eller ”war-room” för svenska travdomare.

Vi behöver en konsekvent linje på bedömningarna i en sport som omsätter stora pengar.

Egentligen ser jag bara fördelar med ett centralt war-room. Naturligtvis att kvaliteten i domsluten skulle bli högre.

Men det skulle även lösa en hel del av dagens problem med funktionärer på banorna. Både genom att vara en besparing av kostnader och att lösa bemanningsproblem till vissa tävlingsdagar.

Vilka ska då sitta i war-room?

Naturligtvis våra bästa måldomare som därigenom kommer bli ännu bättre. Ställ frågan till förslagsvis de 20 kuskarna som kör mest lopp så kommer ni få raka svar vilka dessa är.

I alla andra idrotter finns ett system där domare bedömer domare. Det måste finnas. Där de mer erfarna bedömer lokala förmågor.

Jag förstår inte vad som gått fel inom travsporten som inte har det?

Tekniken finns redan. Nu behövs bara någon pigg tjänsteman på ST för att vi ska kunna köra igång.

Ärligt talat förstår jag inte varför det inte redan är gjort?

En incident inträffade häromveckan där en av våra mer kända kuskar påstods ha fastnat i det vanliga drogtestet innan tävlingarna. I onsdags kom analyssvaren som visade att provet var negativt, precis som kusken hela tiden hävdat. Vad jag förstår var dock hela provtagningsprocessen dåligt skött.

■■ Vi måste naturligtvis ha professionella processer för detta på alla banor.

■■Prov av den här typen måste naturligtvis ske i enrum och proverna plomberas för att behålla trovärdigheten.

Fotnot: Med anledning av Robert Berghs krönika så vill nämnda bana vilja komma med ett svar – och det är att drogtestet som det refereras till skötts enligt alla de regler som ST har satt upp. Det gäller allt från urval, integritet och eventuell information efter det. 

I veckan lånar vi ut lördagens V75 till Norge och Oslo-banan Bjerke. Jag har respekt för handelsbalansen med Norge men undrar om det verkligen är det bästa vi kan göra för den svenska sporten? Mina tips:

V75-1: En ovanligt lurig silverdivision inleder. Jag ger tipset till 3 Peder Mykla före 12 Minnestads el Paso och 1 Thunder Peak.

V75-2: 2 Iggy B.R. står för klassen i loppet, hästen var favorit i norska derbyt för inte så länge sedan. Inte så stor favorit här så klart värd att spika, Magnus Teien Gundersen kör ingen dålig Norgehistoria.

V75-3: 1 Gigant Invalley är visserligen favorit men har perfekta förutsättningar, ännu ett norskt spikbud!

V75-4: Tipset till 5 Dream Girl men smålurigt bakom. 2 Maggie Cash och 4 Princess Corner tidiga streck.

V75-5: Lurigt lopp där favoriten 4 Shankly Lane bara lever på styrka. Gardera med 5 Marvellous Tooma, 12 Zizou och 2 Eddie Arctous.

V75-6: 4 Zarenne Fas blir väldigt stor favorit och till över 70% har han mer att bevisa. Strecka kvartetten 1 Zabul Fi, 2 Patent Leather, 3 M.S.Triple J. och 7 Noble Superb.

V75-7: Nytt lurigt lopp avslutar där 4 Lord Flax får tipset före 1 Red Bar och 11 U.R.Amazing.