Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paralympiatravet: ”Många frågar – det är ett problem”

Jon Walter Pedersen.
Foto: Malin Albinsson / TR Media / Malin Albinsson
Publik på Åbytravet.
Foto: LJ / TR Media/KANAL 75

Åby laddar för årets hittills största travfest med Paralympiatravets final som höjdpunkt. 

Publikfest, gratis glass och bra väder. 

Jon Walter Pedersen är nöjd, men hade hoppats på fler utländska stjärnor i Paralympiatravsfinalen.  

– Det känner jag att jag inte lyckades med tyvärr, säger sportchefen Jon Walter Pedersen.

Det är dags för årets stora travfest på Åbytravet. Evig ära och 1 500 000 kronor väntar kretsen runt hästen som sätter nosen först i Paralympiatravet. Under söndagen bjöds de sista hästarna in och spåren lottades.

Sportchefen Jon Walter Pedersen, som varit på resande fot varje helg sedan mars är tillfreds med årets startfält, men hade hoppats på lite utländsk stjärnglans.

– Jag är absolut nöjd med fältet och med mitt eget jobb. Jag vet att jag inte kunnat göra så mycket mer. Förra året var det ett extremt bra startfält och bra utländskt deltagande. 

– När jag började hade jag en lite annan bild i huvudet över hur startfältet skulle se ut och hade hoppats på några fler bra utländska hästar. Det känner jag att jag inte lyckades med tyvärr, men samtidigt vill jag inte ta hit någon som inte duger. I år fick de lite bättre hästarna på papperet de bästa spåren vilket kan bli utslagsgivande. Men det kommer bli ett härligt race.

”Det blir alltid snack om den sista hästen”

Pedersen hade tre utländska hästar på kroken, men under onsdagen fick han ett negativt besked från samtliga. De tre sista platserna gick då till Best Ofdream Trio, Mindyourvalue W.F. och Pacifik Face.

– Beslutet var både lätt och svårt. Best Ofdream Trio var inte bra i sitt senaste lopp på Mantorp men jag har haft tät kontakt med tränaren. Han var nöjd med hästen och hur han såg ut i det sista jobbet, och jag var sugen på att få in en till utländsk häst.

– Mindyourvalue WF satt fast senast och såg väldigt taggad ut. Vi vill gärna ha med någon hemmahäst också, så Bergh fick med Mindyourvalue W.F. och han gör aldrig bort sig i dessa sammanhang.

Den sista platsen valde Pedersen mellan tvåorna och treorna i de tidigare uttagningsloppen.

– Jag satt på morgonen och kollade igenom loppen flera gånger. Jag tycker Pacific Face var den som gjorde mest jobb i uttagningsloppen och det är en stark typ som kan göra något extra i loppet, så han fick den sista platsen.

– Det blir alltid snack om den sista hästen, säger Pedersen och skrattar.

”Det är så gott som knökfullt”

Det är bra tryck på biljettförsäljningen inför travdagen och väderprognosen på lördag säger 15 grader och sol med lite molniga inslag.

– Det ser ut som vädret är med oss. Det viktigaste är att det inte blir regn och det ser det inte ut att blir. Det är så gott som knökfullt inomhus och vi har lärt oss att det kommer många bokningar de sista två dagarna. 

Det interna målet är satt till 7000 personer, något som Pedersen medger kan ses som relativt lågt. Han ser även avsaknaden av totoluckor som en problematik.

– Vi har satt ett internt mål där vi är väldigt realistiska. När jag var runt på trav i påsk så var det bra med publik på vissa banor, men det tar nog lite tid att få tillbaka alla. När publiken kommer tillbaka efter pandemin nu och toto-luckorna är borta... Jag tror det är ett problem. Det är många som kommer fram när man är på banorna och frågar, folk vill ha kupongen i handen. Men samtidigt lär sig folk fort och det har inte varit något jättetryck på våra spelvärdar.

Bjuder på gratis glass

Pedersen ser fram emot en trevlig lördag där paralympierna kommer vara på plats. För publiken kommer det även finnas möjlighet att prova på olika paralympiasporter. Utöver det är det flera familjeaktiviteter i paralympiabyn – där det bjuds på gratis glass. 

– Vi jobbar hårt för att få in familjerna och få dit barnen. Det är aktiviteter efter travet med lite liveband också. Det är bra tryck nu och det viktigaste är att vi gör det väldigt bra för de som är på plats under den här dagen så de vill komma tillbaka, avslutar Pedersen.