Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Pappa sa till mig att det inte var för tjejer”

Séverine Raimond efter kriteriesegern med Galius.
Foto: Skärmdump / Youtube / Paris Turf

Prix d'Amerique har körts sedan 1920 med undantag för paus under andra världskriget.

Först 2022 bryts en av de sista barriärerna.

Séverine Raimond blir den första kvinnliga franska tränaren att delta i stjärnloppet.

– Min pappa sa till mig att det här inte var för ett yrke för tjejer, säger Séverine Raimond till Ouest-France. 

45-åriga Séverine Raimond växte upp som dotter till en amatöruppfödare och kom tidigt i kontakt med hästar.

På annandag jul kom karriärens överlägset största triumf hittills: fyraårige Galius, tränad av Raimond och radarpartnern Cyril Raimbaud, vann Prix Tenor de Baune, före bland annat Robert Berghs stjärna Power som slutade fyra.

I prispotten fanns en biljett till Prix d'Amerique och själv verkar hon få nypa sig i armen över att ha kvalat in sin häst till världens mest prestigefulla lopp.

– Jag får hela tiden intala mig själv att det faktiskt är sant. Jag svävar på moln just nu. Det är faktiskt verklighet: vi kommer att vara där med Galius och det är enormt tillfredsställande, säger hon till FranceInfo.

Blir första kvinnan: ”Aldrig varit en utmaning”

Séverine Raimond inledde sin karriär som montéryttare och vann drygt 200 lopp under sin karriär som både amatör och proffs. Hon dubblerade under många år som både ryttare och tränare, men har på senare år lagt ifrån sig körspöet och endast ägnat sig åt träningsverksamheten sedan hennes man, även han professionell tränare, dött.

– Jag har så klart drömt om det här sen jag var barn. Men min pappa ville inte att jag skulle hålla på med hästar och ha det som mitt yrke. Han sade tidigt åt mig att detta inte var ett jobb för tjejer, säger hon till Ouest-France. 

Men nu bryter Séverine Raimond ny mark. Enligt Ouest-France blir hon den första kvinnliga franska tränaren någonsin att delta i Prix d'Amerique.

Själv ser hon det inte som något speciellt.

– Det har aldrig varit någon utmaning för mig att vara kvinna i en mansdominerad miljö. Här räknas bara en sak, och det är resultaten. Jag kan inte påstå att jag råkat ut för några sexistiska kommentarer heller. Så det har absolut aldrig varit några problem för mig att vara kvinna i den här sporten, säger Séverine Raimond.

Galius är efter Love You och beskrivs som en snäll häst på banan, men ett monster i boxen. Några högre förväntningar har Séverine Raimond heller inte på sin häst.

– Han har talang, men fortfarande mycket att jobba på. Han är framför allt tapper och modig. Blir vi femma i mål kommer jag vara jättenöjd, säger hon.