Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pampen: Travet kan dra nytta av turbulenta tiden

Remy Nilson tidigare vd på ATGFoto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Remy Nilson, 70, har varit travsporten trogen i många år. 

Numera är han inte längre verksam inom ATG utan finns på förbundssidan. 

Och han tror att travsporten är en av få som dragit nytta av en turbulent tid. 

– Om vi fokuserar på rätt saker som att bredda oss och göra oss ännu mer omtyckta i samhället så har vi en väldigt bra period framför oss. 

Redan som tioåring fattade Remy Nilson tycke för travsporten. Han samlade på travprogram, lekte travhäst och spelade banmusiken hemma på grammofonen. 

– Min pappa hade en taxi och bussrörelse hemma i Värmland i Arvika. På helgerna körde han till olika travbanor, det var ett rätt stort intresse. Han körde folk till Årjäng, Färjestad, Åmål och Arvika och där satt jag som en liten pojke, säger Remy Nilson. 

Inte hade han då kunnat ana hur långt hans intresse skulle ta honom – och vilken pionjär han själv skulle komma att ses som. 

”Sa blankt nej till att börja med” 

Remy Nilson utbildade sig till lärare vid Karlstads universitet, men i det yrket har han inte spenderat en enda minut. Livet ville annat för honom. Hans farbror var sportchef på Arvika Nyheter och det var där Remy fick sitt första jobb, det skulle vara tillfälligt tills att lediga lärarjobb kom ut men som historian skvallrar om så blev det inte på det viset.

Remy blev kvar som sportjournalist på tidningen tills att han en dag fick ett jobberbjudande av Expressen och flyttade till Stockholm år 1977.  

– Det var en fantastisk tid på Expressen, konstaterar Remy Nilson och fortsätter:

– När de ringde och frågade om jag ville bli marknadschef på ATG så svarade jag blankt nej till att börja med, men de visste att jag var oerhört travintresserad. Efter en del samtal så kom vi överens om att jag i alla fall skulle testa ett eller två år. Det blev 25 år till slut. 

Vid det här laget var Remy Nilson en hungrig journalist. Han hade bland annat bevakat OS i Moskva 1980 och även varit ”korre” i New York där han hann med en stor intervju med boxaren Muhammed Ali. 

Det var exakt den kompetensen som ATG ville ha. Remy Nilson fick i uppdrag att paketera travsporten på ett sätt som skulle göra flera intresserade – och framför allt intressant för tidningar att lyfta in. 

– Jag la in en pressrelease varje vecka och så skrev jag om någon aktuell häst och så började tidningarna publicera det här. Det bara växte och växte. 

”Lever ett trevligt liv” 

Sakta men säkert började tidningar se värdet i det redaktionella materialet och även tv-sändningarna växte. År 1998 var Remy Nilson med och startade travsportens produktionsbolag Kanal 75 som numera även är ansvariga för alla tv-sändningar. 

– Jag har varit med om hela den resa som handlar om redaktionell information och att paketera kommunikation kring travsporten. Man blev oftast beskylld för att det var så mycket spel men med handen på hjärtat måste jag säga att det var väldigt mycket sportartiklar. 

Hans arbete som marknadsansvarig är dessutom en av anledningarna till att travhästen Legolas blev det stora affischnamnet under tidigt 80-tal. Remy Nilson följer fortfarande bolaget.

– Jag gläds fortfarande när jag ser reportage som Kanal 75 gör. Visst att det handlar mycket om spelinformation men det kommer också fram otroligt många journalistiska pärlor varje vecka. Jag är oerhört stolt över att jag en gång var med och startade detta. 

Hösten 2012 avslutade Remy Nilson sitt uppdrag som vd för ATG, en roll han då hade haft i åtta år. 

Hur har tiden varit sedan du klev av vd-uppdraget? 

– Den har varit lyxig skulle jag vilja säga. Jag ville sluta redan när jag fyllde 60 år men jag fick jobba två år till. Jag har varit väldigt intresserad av ledarskap och under mina sista två år på ATG kom jag i kontakt mer med det och sen dess har jag hållit på en del med just ledarskap. 

– Jag har suttit med i vissa startup-bolag och varit mentor när unga människor startar bolag. Sen sitter jag med i olika styrelser också. Jag lever ett trevligt liv just nu där jag har tillräckligt mycket arbetsuppgifter för att det inte ska bli tråkigt och tillräckligt få för att det inte ska bli stressigt. 

Då vill alla bevaka sina positioner

Bland styrelseuppdragen nämns bland annat den Beridna Högvakten, Nordisk travmuseet och sedan två år tillbaka sitter han även med i Svensk Travsport. 

Det började med att han tog över Erik Adielssons plats när travkusken valde att lämna sitt uppdrag hösten 2018, och i juni i år blev Remy vald till att behålla platsen. 

Sedan omreglering av spelmarknaden har Remy Nilsons kompetenser efterfrågats extra mycket och han trivs med sin nya roll på förbundssidan. Han beskriver det som en tid då mycket ska falla på sin plats och med en omorganisation blossar det inte sällan upp debatter: 

– När det sker en förändring vill alla bevaka sina positioner. Vi lever i en värld där spelbolaget skickar över överskottet, det är 90-95 procent av alla pengar vi har och de ska fördelas på ett smart och rättvist sätt. Sen har vi 33 travbanor och tre galoppbanor. Galoppen äger knappt 10 procent och ST drygt 90 procent i ATG. Och inom ramen för de nittio procenten ska vi göra det så bra som möjligt, sporten ska leva inom hela Sverige och ha långsiktiga förutsättningar. 

”För mig går bredden före” 

Av många stora frågor så är det en som Remy Nilson brinner extra mycket för. Det är den om att bibehålla bredden inom travsporten och rekrytera ungdomar. Han hoppas att höstens arbete ska mynna ut i lösningar för att gynna det området. 

– Elit ger bredd och bredd ger elit. Det är den eviga diskussionen inom svensk idrott och då kan jag säga att, ja det är sant, men för mig går bredden före, säger Remy Nilson och fortsätter: 

– Håkan Loob har sagt det bäst. När han, efter 20 år som framgångsrik sportchef och vd för min favoritklubb Färjestad BK, av NWT fick frågan om han ångrar något så svarade han: ”Ja, att jag inte snabbare insåg det avgörande värdet av en fungerande verksamhet även i Grums, Forshaga, Munkfors, Arvika och Hagfors”. Kungsord.

– Det är många i vår värld som säger att vi måste ha en elit. Nu har vi vunnit Elitloppet och Prix d'Amérique men fortfarande så tappar vi bredden! 

Framgångsrik med turbulent tid 

Det har varit en annorlunda år sedan coronaviruset svepte in. 

Den 12 mars införde Folkhälsomyndigheten att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare inte får hållas i landet.

När beskedet kom så beslutade Svensk Travsports styrelse att landets travbanor enbart skulle betraktas som arbetsplatser, det för att hålla sporten i rörelse. 

– Det är det viktigaste, största och starkaste beslut vi någonsin tagit. På grund av det började en enorm resa av intresse och införsel av pengar. Jag vet hur svårt det är att öka med två procent på ett år, spelmarknaden är relativt stabil också, och helt plötsligt får ett bolag under tre-fyra månader ensam operera med detta. Corona har varit hemskt för allmänheten och för många människor men för oss som sport har det varit en otrolig framgångsrik period. Det var tack vare beslutet vi tog den 12 mars. 

Men det har också varit en turbulent period. 

Travsporten har tacklats med flera svåra situationer. En av dessa var incidenten då en av Alessandro Gocciadoros lärlingar drev en V75-häst regelvidrigt under en värmning. I skrivande stund är också årets elitloppsvinnare Propulsion under utredning då officiella papper från amerikanska travförbundet, USTA, menar hästen ska ha nervsnittats i USA. Något Trav og Galopp-Nytt avslöjade efter storloppet. 

”Oerhört nöjda med Maria Croon” 

Remy Nilson menar att de båda händelserna är allvarliga ur ett djurskyddsperspektiv men menar att travsportens framtid trots allt ser ljus ut: 

– Om vi fokuserar på rätt saker som att bredda oss och göra oss ännu mer omtyckta i samhället, då har vi en väldigt bra period framför oss. En sådan straffspark vi har fått slå in de senaste tre-fyra månaderna, kommer vi inte ur det mer populära, trots Gocciadoros lärling och trots Propulsion, då har vi gjort ett dåligt jobb. Vi har varit ensamma på sportarenan flera månader, konstaterar han. 

I och med styrelseuppdraget har Remy Nilson även fått se Svensk Travsports vd Maria Croons arbete på nära håll, och han är mycket imponerad över hur hon hanterat den senaste tiden. 

– Vi är oerhört nöjda med Maria Croon. Hennes kompetens har utvecklat Svensk Travsport. Hon har haft oerhört mycket saker som har hänt hennes första år, hon har fått kliva in i stora saker. Men hon kommer med en oerhört stor professionalism från sin tidigare värld på ett sätt som hjälpt oss väldigt mycket.

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på att bevaka travsport.

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

 

– Det viktigaste för travsporten är att vi kan vända på steken och få tillbaka en utveckling även i bredd och ungdomar. Vi har haft en stark elitutveckling och gått ifrån division tre till elitserien de senaste 30-40 åren. 

 

– När jag gick på Elitloppet första gången hade vi svårt att få plats med en svensk häst och i dag har vi svårt att få plats med utländska hästar. Men ska vi fortsätta att vara en bred sport så måste vi få ett ännu större samhällsengagemang med bredd och ungdomar. Det är vår största utmaning. 

 

Vilken häst har betytt mest för dig? 

 

– För mig är det lätt, det är Legolas. Jag hade jobbat i fyra månader på ATG när han började vinna, dels blev han en folkhjälte och dels blev han ett nytt sätt att kommunicera kring reklam om travhästar. Legolas är ett enkelt svar för mig. 

 

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

 

– Det är enormt många minnen. Mycket är förknippat till Legolas. Sen har jag själv varit delägare i ett sto som vunnit Kallblodens sto-SM två gånger i Järvsöblomster. 

 

– Men den största upplevelsen var nog att ligga på taket med Lasse Kinch och se Legolas springa VM-loppet, efter 19 raka segrar, på Roosvelt Raceway 1983. Lasse direktrefererade loppet i radion klockan fyra på morgonen och svenska folket lyssnade på hur denna krabat, visserligen inte vann men kom tvåa. Det ligger mig naturligtvis väldigt nära. Men även när Värmlandhästen Callit  vann VM-loppet 1987, det var också en stor upplevelse.