Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”På grund av hot vill de ha vakter på plats”

Travkusken filmades när han förgrep sig på djur – och blev avstängd tills vidare. 

När det i dagarna stod klart att kusken fått sin licens tillbaka rasade flera inom sporten på sociala medier, och nu skjuts den tilltänkta comebacken upp. 

– På grund av hot eller liknande så vill dom antagligen ha några vakter på plats, säger kusken till Trav365. 

Hösten 2020 åtalades två män för utpressning mot en svensk travkusk. Något som Värmlands Folkblad var först att rapportera om. 

Männen påstod sig ha över 100 filmer på när kusken utförde övergrepp på hundar och hästar – och krävde pengar för att inte läcka filmerna. 

Kusken erkände att han utfört övergreppen, men att det inte rörde sig om så många som männen påstod, och stängdes av tills vidare av förbundet Svensk Travsport. 

Sedan dess har han fått tillbaka sin licens, och förra veckan gick det att läsa på förbundets hemsida att han planerade att göra comeback. 

– Det är alltid svårt i sådana här lägen om någon har gjort något väldigt dumt. Ska de bli av med licensen för livstid eller på viss tid och i så fall hur lång tid ska det vara? Nu har han jobbat med hästar och är anställd i sin fars stall och har hand om tio hästar hela tiden. Sen är det också en skillnad att den licens han fått nu är en så kallad K-licens. Han är inte ansvarig tränare för någon häst. Han får köra hästar som tränas av andra. Han har ingen tränarlicens, sa Svensk Travsports jurist Göran Walmann till SportExpressen då. 

”Hade inte tillräckligt med tid” 

Nu rapporterar Trav365 att comebacken skjuts upp. Anledningen: Det finns en hotbild mot kusken som gör att förbundet just nu inte kan säkerställa säkerheten på tävlingsdagen. 

– Anledningen att vi strök är att ST kände att dom inte riktigt hade tillräckligt med tid för att ordna någon form av säkerhet. På grund av hot eller liknande så vill dom antagligen ha några vakter på plats, säger kusken till sajten. 

Kusken säger att han själv inte följer sociala medier, men att han via vänner och familj tagit del av kritiken och hoten som figurerat. 

– Sociala medier i all ära men tyvärr finns det bara rum för ”för eller emot” i såna sammanhang annars är du medskyldig. Det är familj och vänner som är de som får stå ut med alla kommentarer, tråkigt nog. Det glömmer många, säger han till Trav365.