Overtimesåfin bra – när han vill det

Foto: / ©SVANTHE HARSTRÖM

Dunderskrällen från Bergsåker i förra veckan gör lite som han vill.

Overtimeosåfin är bara fin när han själv vill.

Senast satt Lars-Göran Söderberg och mådde fint hela vägen bakom den nästan ospelade hästen - men inga garantier kan ges att den bjuder till i söndagens Grand Slam 75 i Gävle.

Det är sällan man ser ”ospelade” hästar vinna så enkelt som den femårige valacken Overtimeosåfin gjorde i V86 på Bergsåker i förra veckan.

Hästen var spelad till nära nog noll procent (0,40) och speedade lekande lätt till sig segern efter ett lopp i rygg ledaren.

Efter loppet sa Lars-Göran ”Lalle” Söderberg att det var en sådan dag igen för valacken.

- Det känns direkt om han ska vara medioker eller så där bra han kan vara. Men det är bara just före start han kan visa det där. De gånger man känner att det är tryck i hästen kan han vara väldigt bra. Annars är han ganska alldaglig, säger Bergsåkerstränaren.

Overtimeosåfin är rejält startsnabb när han har sina bättre dagar. Söderberg menar att han hade kunnat köra i ledningen senast och vinna ändå.

- Mest troligt i alla fall. Men Krister Söderholms häst blev het och det löste sig bra med ryggloppet vi fick.

Det rätta trycket

På söndag har man ett fjärdespår bakom bilen i den sjätte avdelningen av Grand Slam-75 i Gävle. Det är kort distans och Lars-Göran Söderberg hoppas känna något rappt i tömmarna när bilen släpper.

- Han kan öppna snabbt när han vill och skulle jag då få dit hovarna är jag inte rädd att svara - även om man aldrig vet med Björn Goop. Goop kan lika gärna börja gunga efter 200 meter för att försöka ta sig förbi med Well Done La Marc, och det kan ju bli kostsamt att svara då, klurar Söderberg.

Skrällde elitloppssöndagen

Under elitloppsdagen i fjol vann Overtimeosåfin på ungefär samma sätt som senast i V86 på Bergsåker. En snabb start och sedan släppte Daniel Wäjersten som körde då.

Över upploppet var det inget snack den där varma majdagen. Sundsvallshästen sprintade ifrån motståndet och noterade personliga rekordet, 1,10,6.

Hästen från Sundsvall var en oddsknall även den gången.

- Man känner direkt om det är tryck i hästen i starten - de gångerna går han bra. Jag vet inte varför han är så här.

Overtimeosåfin kan glänsa i ledningen i Gävle – likväl som att agera stinglöst.

- Jag har trott flera gånger att i dag spetsar vi och då har vi toppchans…och sedan öppnar han medelmåttigt. Inte går det att känna något hemma heller. Han imponerar inte när man tränar. Han har bara sprungit i ledningen en gång och då vann han plättlätt. Jag tror att han passar väldigt bra att springa i ledningen egentligen och det skulle vara kul att prova.

Vintern har inte släppt taget om Gävle ännu och folket där kunde på torsdagen inte svara på om det skulle bli ”barfotabana” eller inte. Vad vill du?

- Jag har undvikit att starta honom på vintern då han i alla fall tidigare varit otroligt mycket sämre med skor. Men nu har han ju funkat ändå. Normalt är han mycket bättre barfota och är banan fin kör vi barfota fram. Är han bara som senast kan vi absolut vinna.

Du har Guinea Boko till start i försöket till Diamantstoet (GS75-7). Hon står väldigt risigt till med högst startspåret i loppet som samlar 15 hästar bakom bilen. Tufft?

- Det är klart att läget gör ju att jag blir beroende av vad de andra hittar på. Men jag tycker att det är en rätt bra häst och chansen bör vara likvärdig som Overtimeosåfins. Senast var hon med i ett tuffare gäng än söndagens och då hade hon nog haft chans om hon inte trampat av sig ett av sina boots. Hon är rejäl och har ett bra slutvarv i spåren. Hon går alltid med skor, slutar Lars-Göran ”Lalle” Söderberg.


Av Mikael Wikner/Kanal 75