Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överkurs: Är utrustning en viktig detalj på V75?

Foto: Mia Törnberg / Trav & Galoppronden
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Trav är en av få liveidrotter som fortfarande pågår i dessa coronatider – och den här veckan avgörs V75 varje dag under påskhelgen.  

Vill du lära dig hänga med i travet? Här får du en grundkurs i vår nybörjarskola med experterna Eskil Hellberg, Jonas Noreen, Fredrik Edholm och statistikoraklet Jens Sjödén.  

Lektion nummer fem: Utrustning, taktik och kuskintervjuer.   

I den sista och avslutande delen av Expressens travskola fördjupar sig våra experter i de mer ”nördiga” delarna av en travspelares vardag. 

Nämligen hästens utrustning, taktik i loppen och hur man ska värdera intervjuer med kuskar och tränare. 

Vilken är egentligen den optimala balansen för en häst? Går det att spekulera i hur ett lopp kommer bli kört? Vågar man lita på travtränarnas chansvärderingar av sina hästar inför lopp? De frågorna resonerar våra experter kring i den sista delen av travskolan. 

Jonas Noreen: ”Det är väldigt viktigt” 

Experten Jonas Noreen menar att förändringar i utrustning och balans kan avgöra vilken taktik hästens tränare planerar för loppet. 

– Det är väldigt viktigt att hålla koll på förändringar i utrustningen. Läs allt du kommer över vad gäller kusk och tränarintervjuer för att snappa upp det ”gottiga”, men även ledtrådar gällande taktiken. Att en häst går från tunga skor på hovarna till barfort kan göra 20, 30 meters förbättring i vissa fall. Det blir lättare att ta sig fram och hästen får ett annat steg. Detsamma gäller när man sätter på en amerikansk vagn i stället för vanlig sulky. Den är lite mer trång och gör att många hästar springer snabbare, säger Jonas Noreen.  

Hur mycket bättre kan en häst bli av att ”optimeras”? 

– Det är svårt att avgöra exakt hur mycket bättre hästarna blir av dessa förändringar (det fungerar inte för alla ska sägas, det kan också bli galopp) men man ska se det som ett tecken från tränaren att ”nu är hästen i form och nu är det dags att gasa”. Man gör ändringarna av en anledning och det kan ses som en slags signal att nu är det spelläge när tränaren maximerar sin häst.

Jens Sjödén: ”Spetsstriden är väldigt viktig” 

Statistikoraklet Jens Sjödén lägger främst fokus på huruvida hästen har skor eller inte och vilken/vilka hästar som siktas mot spets 

– Barfota har överlägset störst effekt. Nästan alla hästar blir bättre barfota. Det är den utrustningsdetaljen som jag verkligen tittar på, säger Jens Sjödén.  

Vilken vagn hästen kör i tittar du inte på? 

– Jag noterar det. Jänkarvagn kan innebära en stor fördel för vissa hästar, men inte alla. Det är inte lika viktigt, mer en detalj. 

Hur resonerar du vad gäller taktiken i ett lopp? 

– Framför allt spetsstriden är väldigt viktig. Spetshästen vinner ungefär vartannat lopp. Favoriten vinner ungefär var tredje. Det är viktigt att ha koll på det. Den som tar ledningen har faktiskt större chans än favoriten. Om en kusk säger att han ska släppa ledningen är det jätteviktigt för hur man ska tippa loppet sen. Det förändrar chansen jättemycket. 

Lyssnar du mycket på tränarna/kuskarna? 

– Säger en tränare eller kusk att hästen ska släppa ledningen lyssnar jag så klart mycket på det. Vad gäller chansvärderingar brukar tipsexperter vara bättre på det än tränare. Men tränare och kuskar kan veta saker som inte jag vet. Vilken strategi de ska ha i loppen lyssnar jag på. 

Eskil Hellberg: ”Då tar jag till mig det” 

Enligt Eskil Hellberg är en balansoptimerad häst i form en mycket bättre häst. Skillnaden kan vara stor. 

– När en häst är i form och man växlar upp (huvudlag, barfota, vagn) tar jag det till mig. Ändringarna kan göra en häst 20, 30 meter bättre och det är mycket i ett travlopp, säger Eskil Hellberg. 

Fredrik Edholm: ”Vissa är mer optimistiska” 

Fredrik Edholm menar att det är viktigt att lära sig vilka tränare som är mer optimistiska och vilka som är mer defensiva inför. 

– Vissa tränare är mer optimistiskt lagda och vissa tvärtom. Läs gärna intervjuer inför loppen och du märker ganska snabbt hur du ska tackla informationen från hästens tränare, säger Fredrik Edholm. 

Hur när du när det kommer till balans och utrustning? 

– När det lyser rött i startlistan, att man ska köra barfota runt om eller köra med jänkarvagn, ska man vara med på noterna. I synnerhet om det är första gången. Detta går att kolla upp. För att det ska ge full effekt bör man även ha en häst i form.