Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Över två miljoner kronor inkört direkt

Centurion ATM och Åke Svanstedt vinner Peter Haugton Memorial på Meadowlands.
Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

EAST RUTHERFORD, USA. Omedelbar succé.

Åke Svanstedts första Hambletonian-dag slutade i ett stort segertåg.

Restultat: tre vinster och över två miljoner kronor inkört med triumfen i Peter Haughton Memorial som topp.

Det började i moll med feber i stallet, strukna hästar och en passgångare som slutade sist.

Men när krutröken hade lagt sig efter ”the biggest day in harnessracing” stod Åke Svanstedt som en av dagens stora segerherrar.

Redan med sin första kull och efter mindre än ett år på amerikansk mark kom kvittot på att stallets unghästsatsning håller måttet.

Och mer därtill.

Fick lön för mödan

Centurion Atm stod i en klass för sig när han sprang hem Peter Haughton Memorial på banrekordet 1.10,5.

Detta i ett tämligen odramatiskt lopp där Svanstedt tidigt körde sig till ledningen och två av de värsta konkurrenterna Canepa Hanover och Guess Whos Back galopperade i slutkurvan.

- Vilken otrolig framgång! Jag har satsat mycket här i USA och nästan varit på väg att ge upp, men det här ger verkligen mersmak. Etta och trea, jublade delägaren Anders Ström på väg ut ur vinnarcirkeln med segerstatyetten i näven.

- Förra året var jag här tillsammans med Marcus Lindgren och Tommy B Andersson och köpte en ny grupp hästar. När sedan Björn Norén, som jag är känner sedan länge, började som försteman hos Åke Svanstedt så bestämde jag mig för att prova några där, Centurion är en av dem, förklarar Ström, som totalt äger runt 75 tävlingshästar under pseudonymen Courant AB.

Har fler lika bra

Två av dessa tränas av Nancy Johansson vars Cruzado dela Noche alltså spurtade till tredjepriset.

- Jag följde faktiskt honom mest under loppet. När Åke kom till ledningen förstod jag att han skulle ha väldigt bra vinstchans så då gällde det att se vad som hände bakom.

Är det rent av din största stund som hästägare?

- Jag har fått uppleva några fina vinster med Gigant Neo och Tamla Celeber så det ska jag inte säga. Men fråga mig igen den här dagen nästa år så kanske jag har ett roligare svar.

Den dagen lär stall Svanstedts konkurrenter få det än mer hett om öronen.

Chefen själv anser nämligen inte att Centurion Atm är den enda talangen i sin första kull nordamerikaner.

- Vi har väldigt fina hästar och några med samma kapacitet som Centurion. Att vi satsade på honom i Peter Haughton beror på att han kunnat tränas hela tiden och visat så bra inställning. Framöver ska nog de andra också få visa vad de kan, påpekar Svanstedt.

Svenskinvasion

Storhästägare Ström var bara en av otaliga svenskar som invaderat Meadowlands denna helg.

Svanstedts etablering är säkert en starkt bidragande orsak och symbol för "svensknästet" vid  mållinjen blev den andra ägardelen i årets Peter Haughton vinnare - Knutsson Trotting.

Bröderna Tristan Sjöberg och Michael Knutsson hade sin vana trogen svenska flaggor med till vinnarcirkeln. Flaggor som naturligtvis även fick vifta för ”The barefoot wonder”.

Sebastian K. gjorde nämligen ingen besviken när han från ledarryggen anstängningslöst sprintade förbi Archangel över upploppet i John Cashman Jr. Memorial på tiden 1.08,4 – tangerat världsrekord på milebana.

- Jag såg att han (Yannick Gingras bakom Archangel) pressade sin häst för att komma till ledningen, därför jag tog det lugnt från början, förklarade Svanstedt som däremellan satt dit nyförvärvet DD’s Hitman i ett mindre lopp.

Har tävlat för mycket

Det innebar en snygg slutpunkt på Sebastian K:s fenomenala första sommar i Nordamerika som gett sju segrar på åtta starter, nästan 3,5 miljoner kronor och det absoluta världsrekordet 1.07,8.

- Nu har han tävlat fyra veckor i rad, det är för mycket. Nu blir det en månads vila, klargjorde Åke Svanstedt när han med sonen Jonas på armen gjorde sitt sista besök i Meadowlands vinnarcirkel, för denna gång.


Av Robin Johansson/Kanal 75