Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ovant att det är vi som står i fokus”

Sofia Adolfsson och Nantucket Foto: MA
Foto: TR Media

Vid sidan av lördagens storlopp i USA skrivs det historia på travbanan Bergsåker. 

Där samtliga lopp för första gången någonsin kommer ske under sadel. 

– Det blir ovant att det är vi som står i fokus, jag hoppas verkligen att det blir lyckat, säger montéprofilen Sofia Adolfsson. 

För första gången någonsin ska en hel tävlingsdag innehålla endast montélopp. 

En av landets främsta montéryttare, Sofia Adolfsson, ser fram emot dagen och hoppas att det ska bli ett lyckat experiment. 

– Jag hoppas att det kommer folk och att det tas emot positivt av spelare också. Sen är det upp till oss ryttare att visa sporten från sin främsta sida, visa att vi rider fint och sköter oss snyggt och behandlar hästarna väl. 

”Det blir ovant att vi står i fokus” 

Montéryttarna är vana att rida i ”ramloppen” när det är tävlingsdagar, men nu är det de som får stå i rampljuset. 

– Det blir ovant att det är vi som står i fokus, jag hoppas verkligen att det blir lyckat. Vi kanske inte kan få hela dagar  men kanske skulle det kunna blandas med lärlingslopp i framtiden. 

Sofia kommer att rida fyra lopp, vilket också är maxtaket. 

För många ryttare blir det en prövning att rida flera lopp. 

Kan man förbereda sig på något sätt? 

– Jag rider mycket lopp så jag har inte tänkt någonting på det. Men hade jag varit en ryttare som inte hade ridit så mycket så hade jag nog försökt rida några hästar hemma i jobb under en dag för att se hur det känns. 

”Kärt återseende”

En överraskning som kryddar Bergsåkerskvällen är att en av Sverige bästa montéhästar, Nantucket, gör comeback. 

Hästen startar i kvällens huvudlopp med 100 000 kronor i förstapris – och det är givetvis Sofia Adolfsson som ska ta hästen till seger. 

– Det blir ett väldigt kärt återseende. Jag har tagit några av mina främsta segrar med honom, många otroligt fina lopp och det är en häst som legat mig väldigt varmt om hjärtat många år. 

Skulle gått till avel 

Tanken var att hästen, tränad av Mercedes ­Balogh, skulle gå till avel. Men när det inte föll väl ut, valde man att ge 12-åringen en chans till på tävlingsbanan. 

– Jag måste alltid tro på vinst när jag rider honom. Sen är det så klart, han är 12 år och har haft mycket skador. Bara ”Mercan” vet vart han står nu. Men förra året hade han inte startat på sju månader och var på topp direkt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!