Foto: OSDSPORT.seFoto: OSDSPORT.se
 Foto: OSDSPORT.se
Foto: KANAL75Foto: KANAL75
 Foto: KANAL75

Oscar Berglund gör kometkarriär

Publicerad

För några år sedan drömde Oscar Berglund, 24, om att bli hockeyproffs. 

I dag gör han kometkarriär som travtränare – och drömmer om att vinna storlopp. 

Nu berättar han om den snabba succén, och att han i början fick utstå påhopp. 

– Han kunde åka förbi mitt stall med bilen och göra pistolgrepp med handen mot huvudet, berättar han. 

Det var från början aldrig tanken att Oscar Berglund skulle bli travtränare. 

I stället var han uppväxt i en familj där alla spelade hockey och precis som sin morfar, Carl-Gustaf Alander (f.d. spelare i Leksand), var tanken att Oscar skulle bli hockeyproffs. 

– Det var bara hockey som gällde. Pappa spelade, morfar spelade och jag visste inget annat, säger han. 

För några år sedan ärvde hans föräldrar en travhäst och så småningom flyttade de ifrån stan till en hästgård. 

Där blev de grannar med familjen Djuse, och det var också då som Oscar för första gången i sitt liv kom i kontakt med djuret som han då fortfarande var rädd för.  

– De höll ju på med ponnytrav och en dag när jag kom hem från gymnasiet tyckte de att jag skulle hänga med ut och rida. Så gjorde jag det och det var skitkul. Någon dag senare bad de mig hämta hästen som mamma och pappa ägde. Så jag hämtade den, de selade på den och sa: ”Nu ska du köra storhäst”. Efter den turen var jag fast.

”Jag kanske har ett annat tänk än andra”

Sedan dess har det gått minst sagt snabbt för 24-åringen, som 2018 har en osannolik segerprocent på 67 som travtränare. 

Kände du direkt att du hade talang? 

– Det vettetusan om jag tycker att jag har nu heller. Jag har ju fortfarande otroligt mycket att bevisa. Men det började väl med att jag märkte att jag tyckte om djuren så mycket. De blev som kompisar. Sedan blev jag mer och mer intresserade samtidigt som det gick väldigt bra när vi tävlade med hästen. Man kan väl säga att det började för bra för att jag inte skulle fastna för det.  

Merparten av de som är aktiva inom travsporten i dag har på ett eller annat sätt växt upp med hästar.   

Det faktum att Oscar Berglunds uppväxt i stället präglats av klubbor och puckar menar han kan ha en fördel. 

– Jag får själv lära mig av mina misstag och får komma på egna idéer. Så jag ser det säkert med lite andra ögon än de som föddes i stallet. Det är svårt att säga, men kanske att jag har ett annat tänk. Det känns i alla fall inte som att jag missat något bara för att jag började sent. Det känns som att jag kom in i rätt. 

”Han kunde säga: Jävla bögjävel, klipp håret"

Hur blir man emottagen när man kommer utifrån? 

– I början var det vassa armbågar som gällde, framför allt från det äldre gardet. På deras tid skulle man väl mocka boxarna i två år innan man fick köra en träningsrunda. Jag hoppade över allt sånt där, det tror jag stack i ögonen på dem. Så det fick man väl höra. Nu har jag visserligen inte hört något det senaste, de har väl inget att komma med längre. Men det är jobbigt för vissa när det går lite för bra. 

Utan att nämna några namn hade Oscar Berglund framför allt problem med en äldre man som jobbade i samma stall. 

– Han var jäkligt jobbig ett tag faktiskt. Det var riktiga personangrepp och så där. Nu har jag inte sett honom på flera år, men han blev väl också tyst efter ett tag när det inte fanns så mycket att säga. Men han var riktigt dryg. 

Personangrepp? 

– Han kunde åka ikapp mig på rundbanan inne på travet och säga: ”Jävla bögjävel, klipp håret”. Den typen av kommentarer var det. Om jag berättade att jag bytt skor på en häst i någon intervju sa han att jag som ny inte hade koll. Han kunde även åka förbi mitt stall med bilen och göra pistolgrepp med handen mot huvudet. Så han var lite jobbig… Utan att jag vet vad jag gjort honom. Han tyckte väl att det gick för bra helt enkelt, säger han. 

Det måste kännas skönt att du överbevisat honom? 

– Ja, precis. Verkligen. 

”Måste visa att jag kan hävda mig”

Hur ser målen ut framöver? 

– Man har så klart höga mål. Framför allt har jag otroligt höga krav på mig själv, att jag ska lyckas med det material jag har – och få ut det mesta av varje häst. Sedan känner jag som sagt fortfarande att jag är väldigt grön. Jag är fortfarande i en läroperiod, men det är klart att man drömmer om att tävla i eliten, med de stora grabbarna. Jag måste visa att jag kan hävda mig i bättre konkurrens, och det är väl ett mål jag har, säger han och tillägger: 

– Jag har inte bråttom... Men några stora lopp vill man ju så klart vinna. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag