Lucifer Lanes hejarklack. Foto: Alexander WalltinLucifer Lanes hejarklack. Foto: Alexander Walltin
Lucifer Lanes hejarklack. Foto: Alexander Walltin
Foto: Ralf Hanold / KANAL75Foto: Ralf Hanold / KANAL75
 Foto: Ralf Hanold / KANAL75
Lucifer Lane Foto: Alexander WalltinLucifer Lane Foto: Alexander Walltin
Lucifer Lane Foto: Alexander Walltin
Lucifer Lane Foto: Alexander WalltinLucifer Lane Foto: Alexander Walltin
Lucifer Lane  Foto: Alexander Walltin

Örebros nya stjärnskott får stöd – av hejarklack

Publicerad

På lördag ska finalen till Kungapokalen avgöras. 

En deltagare sticker ut. 

Han är enda hästen i fältet som körs av en amatörkusk och har dessutom busslast med fans med sig. 

– Några tror säkert att det bara är för oss, men det är bara att hänga med, säger Christine Larsson. 

Lucifer Lane är en häst som berör många.
När han startar på lördag lockar han med sig en buss från Örebro till Åby med fans som vill heja fram honom till seger i Kungapokalen. 

– Det är kul att det är så många som vill hänga med och uppmärksamma min lilla häst. Det känns som att nästan hela Sverige håller tummarna för oss, säger Christine Larsson, uppfödare och ägare till Lucifer Lane. 

– Bussen åker hit och dit och jag bara flyter med. 

”En saga”

Totalt har 19 starter inbringat 12 segrar och två miljoner i insprungna pengar. Största vinsten hittills kom i Breeders Crown för treåriga hästar ifjol. 

– När jag drack kaffe imorse satt jag och kollade på finalen och började grina. Är det sant att vi är precis här nu? Det är en saga faktiskt. 

Urvalet: ett fölsto

Genom åren har hon som de flesta aktiva i travet drömt om att en gång ta fram en stjärna. Att hon med ett enda fölsto skulle få fram en sådan här häst har hon svårt att förstå. 

– Just det att man har en fölmärr, de stora tränarna kan gå ut bland flera hundra hästar och välja. Det är en viss skillnad, man har ju inte det urvalet. 

Hon fortsätter:

– Men att det ändå går att lyckas med en liten röd fölmärr och en mellanklassig hingst, 30 000 kronor tror jag att han kostade. Det är verkligen jättehäftigt, det är helt otroligt.

”Vi vill ha en häst i flera år”

Lucifer Lane är en riktig familjehäst, det är Christines sambo Thomas L Nilsson som tränar hästen. 

Att hästen ägs, och körs av, just familjen tror Thomas är ett framgångsrecept. 

– Att vi äger själva och att vi inte har någon press är en viktig förutsättning. Vi kan göra precis som vi vill. Vi har den här hästen och vi är rädd om honom och vi vill ha en häst i flera år framöver, säger Thomas. 

Sonen i sulkyn

– De större tränarna kan bestämma lite själva. Som liten tränare kan man få mer påtryckningar från hästägare. Så det är väldigt skönt. 

Det är dessutom Thomas son, Johan L Nilsson som sköter tömmarna bakom Lucifer. 

– Christine tycker att Johan ska köra, många kanske tänker att när man ska ut i stora lopp att man ska ha de stora kuskarna. Men kanske är det därför han inte heller vrids ur och körs i botten varje start. 

”Inte hästintresserad”

Men en person bakom familjhästen som inte synts är Christines son, Alexander Walltin, som tar hand om hästens sociala kanaler. Lucifer har såväl en Facebook som en Instagram. 

– Det började med att vi skulle åka på ett stort lopp, precis när det tog fart och då var det några som inte kunde följa med och då funderade jag på hur vi skulle lösa det då. Det var då vi startade Facebooksidan, berättar Alexander. 

– Både mamma och min pappa har hållit på med hästar, i princip hela familjen. Men varken jag eller min syster är särskilt intresserade.

Bakom kulisserna 

På Facebookssidan vill han skapa en känsla av att man får följa med bakom kulisserna. Men även att det ska vara lätt att förstå även för en person som inte själv är insatt i travet.

– Vi började med att sända live, lägga upp bilder och reportage som skrevs. Tanken var att man skulle få lite av den här stallbackskänslan, att man är med på plats trots att man sitter hemma. 

– Min syster har ett intresse av att fotografera, så vi turas om lite för att man ska kunna följa hans vardag. 

Mixat gäng 

På lördag avgår supporterbussen klockan nio och det är rejält gäng som ska med och flera kan hänga på. 

– Det är ett blandat gäng, min son och dotter, morsan, Håkan "Lillis" Olsson och hans fru ska med. Sen är det några som har kontaktat oss via Facebook. Så det är öppet för alla som är intresserade, säger Christine och fortsätter:

– Några tror säkert att det bara är för oss, men det är bara att hänga med.

Alexander berättar om upplägget på bussen:

– Vi får vara lite konferencierer och reseledare. Alla får program och det är keps och smörgås. Vi har ju en liten smörgåsbutik som vi driver i familjen så därifrån blir det lite mackor. 

”Nervöst”

Huvudpersonerna åker en halvtimme senare och lita på att Christine kommer vara nervös. Men hon tror på sin häst. 

– Trav är trav och jag har full respekt för alla som är med, det är ju elva andra och det är superbra hästar, men det är ju Lucifer också. 

Thomas Nilsson drömmer om ett särskilt lopp på Jägersro i september. 

– Det skulle vara jättekul om han kunde komma med i Svenskt Travderby, säger han. 

Vill du följa Lucifer Lane på Facebook, så hittar du sidan HÄR.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag