Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Om han är med så är det inte på liv och död”

Foto: Maria Holmén / TR Bild
Foto: Maria Holmén / TR Bild

I comebacken på Romme vann Propulsion utan att behöva förta sig. 

På lördag kan Daniel Redéns stjärnhäst göra sista starten innan det eventuellt bär av till Frankrike och Prix d'Amerique. 

– Det blir absolut ingen mer start om han ska vara med där, säger Redén. 

Det var en pigg och sedvanligt löpglad Propulsion som gjorde en bejublad och något överraskande comeback på Romme den 28 december. 

Daniel Redén guldklimp, som enligt honom själv nu går in i sin sista ”bonussäsong”, vann loppet enkelt från ledningen – och stod för en insats som i alla fall inte stängde dörren till en start på Vincennes den sista helgen i januari. 

När superloppet Prix d'Amerique avgörs. 

Hur stor betydelse har lördagens insats för en start i Frankrike? 

– Det är klart att det betyder en hel del. Men skulle han vara med i Prix d’Amerique i år så är det inte på liv eller död. Man har inte så mycket mer att bevisa när man kört in 31 miljoner kronor. Visst vore det fantastiskt kul om han hade fått vinna ett av de två stora loppen. Men samtidigt måste man vara realistisk. Han är nio år nu och det är en bonussäsong, säger Daniel Redén. 

”Många tror säkert att vi siktar dit”

Daniel Redén har sedan tidigare stängt dörren till en förberedande start i Frankrike innan storloppet. Någon mer start i Sverige efter lördagens lopp blir det i sådana fall inte heller. 

– Ska han vara med i Prix d’Amerique så får vi nog vara glada om han hinner ner till loppet. Det blir absolut ingen mer start om han ska vara med där. Vi har inget krav på att han ska var med där. Många tror säkert att vi siktar dit. Men det gör vi inte. Det här är sista säsongen så det får bli lite som det blir. Det största fokuset lägger vi fortfarande på maj (när Elitloppet avgörs), säger han. 

Loppet senast har stjärnhästen i alla fall tagit bra, och jämfört med i fjol, där hästen blev sjuk ett par veckor innan Prix d'Amerique – så är formen bättre nu. 

– Ja, formen känns bra. Det finns inget att klaga på. Sedan vet jag knappt om man kan snacka form om ”Proppen”, han har alltid form. Har han en dålig dag brukar han vara långt fram ändå. 

”Det känns bra för en tränare”

Daniel Redén är tydlig med att han ser årets säsong som en bonus för Propulsion, samtidigt tror han att en mer avslappnad inställning inte behöver vara en nackdel. Tvärtom. 

– Det tror jag kan gälla hela säsongen. Han känns fantastiskt fin nu. Sedan har man som tränare alltid press när man har en sådan häst i stallet. Man vill att han ska prestera hela tiden, vilket han gjort. Men man kan inte ha någon mer press på en sådan häst. Det finns ingen annan som gjort så många lopp i världseliten och bara fortsätter. Vi tar lopp för lopp och det känns väldigt bra just nu. Han är lika glad som han alltid är.

Du sa själv efter starten senast att det inte blev så mycket till lopp – går det att hoppas på en ”tuffare” genomkörare nu? 

– Nej, det spelar ingen roll. Huvudsaken är han får sin träning. Han är nio år och vet exakt vad han ska göra. Han lägger upp det bättre än vad vi gör. Jag tror inte det spelar så stor roll. Förra året åkte han ner med en sjukdomsbild i kroppen och fick stå över lite. Trots det lyckades han spurta sig till en femteplats i Prix d’Amerique, vilket säger lite om hur bra han är. Skulle det bli ett liknande lopp på lördag är jag nöjd. Det blåste, snöade och han vann obrukad. Det känns bra för en tränare.