Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obesegrade snackhästen kommer få en rejäl utmaning

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Ecurie D. utmanar äldre eliten – precis som Scarlet Knight

Alla älskar en vinnare. Speciellt en som aldrig förlorat.

Åbergs blir ett kanonlopp.

Obesegrade löftet Ecurie D. är hästen på allas läppar. Detta sedan det står klart att fyraåringen tar sig an den äldre världseliten i Hugo Åbergs memorial nästa tisdag.

Frode Hamres supertalang kommer till Malmö med 11 raka segrar sedan debuten.

Det är något speciellt med hästar som aldrig förlorat.

Vem minns inte svenska travsportens egen sagohäst Legolas som på 80-talet åkte till VM-loppet med 19 raka segrar? På andra sidan Atlanten bröts dock förtrollningen.

Eller den franske fantomen Tenor du Baune som krönte 30 raka vinster sedan debuten med att vinna Prix d’Amerique 1990? Men redan i starten efter kom första nederlaget för den nye kejsaren.

Jag kan inte komma på någon häst som gått obesegerad karriären igenom, inte som tävlat i eliten. Närmast kanske Broadway Hall kommer som la skorna på hyllan efter nio raka vinster och 4 miljoner intjänat.

I Åbergs får Ecurie D. verkligen bekänna färg.

Loppet blir stentufft med hästar som Double Exposure, Vitruvio, Tae Kwan Deo, Cockstile, Milligan’s School, Campo Bahia och Ble de Gers bland de inbjudna.

Ett motstånd som om vi ska vara ärliga Ecurie D hittills inte har varit i närheten av. Och att möta världseliten med så få som elva starter i benen kan jag inte påminna mig om att någon har gjort.

Men jag tror Frode Hamre har koll som plockar ut sin stjärna i storloppet. Hästen har helt enkelt grym kapacitet och det fanns gott om kraft i linorna när hästen vann på 09,2 på samma distans under elitloppshelgen.

Att hästen bara är fyra år tror jag inte heller är någon nackdel.

Kom ihåg att Scarlet Knight gick världsrekord i ett elitloppsförsök som fyraåring.

Det var blott Scarlets 20:e start, men visserligen hade vi vunnit Hambletonian året innan.

I elitloppsfinalen samma år, 2003, knäckte vi Victory Tilly från dödens men blev snuvade av Gubben i lådan och en smygkörd From Above.

Jag måste skärpa mig.

Liksom hela den svenska travsporten.

Jag har jättemånga fina treåringar i stallet som knappt har startat.

■■Det håller inte.

Menhammar sålde nyligen 30 unghästar på internetauktion och snittpriset blev över 550 000 kronor. Då kan man inte ha hästarna i stallet.

Hittills i år finns endast 33 svenska tvååringar som har kvalat.

I USA har bara de svenska tränarna Åke Svanstedt, Per Engblom och Marcus Melander tillsammans över 60 tvååringar som redan startat. Hästar som nu springer kilometertider mellan 11 och 14.

På The Meadows i går vann Svanens debutant Captain Corby, bland annat ägd av Petri Salmela, på nytt banrekord. Även Marcus tvååring In Range vann ett större lopp.

■■Jag är övertygad om att vi måste öka tvååringstävlandet i Sverige om vi ska ha råd att fortsätta med sporten.

Bergsåker körde en av sina största tävlingsdagar för året med Norrlands Grand Prix förra veckan.

Men trots toppsport och höga prissummor hade man sparat in på travprogrammen.

Jag fattar inte hur någon som kallar sig storbana kan resonera så? Vore jag sportchef vore programmet det sista jag skulle dra in på.

■■ Något minne kanske hästägarna är värda nu när de inte får besöka banan.

Det finns mycket bra information på travsport.se.

Men letar man hur många segrar en kusk eller tränare har går man bet.

Det tycker jag är konstigt.