Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya förslaget: Förbjud jänkarvagn i voltstart

Voltstart
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BIL / Tr Bild / Travronden TR Bild
Den omdebatterade jänkarvagnen
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Jänkarvagnarnas vara eller icke vara har varit ett omdebatterat ämne under våren. 

Nu föreslår Svensk Travsport att vagnen ska förbjudas i voltstart. 

Det är från och med första juni i år som Svensk Travsport föreslår att jänkarvagnen ska förbjudas i voltstart. 

Förbundet pekar bland annat på en högre olycksrisk. Och betonar dessutom att jänkarvagnen endast använts 1 195 gånger på 40 239 starter mellan april 2020 och mars 2021. Vilket är tre procent av starterna. 

”När det gäller nackdelen vid voltstart är de flesta överens. Jänkarvagnen är smalare, vridstyvare och kräver mer plats i volten än en vanlig sulky. I en voltstart måste ekipaget kunna svänga både snävt och säkert. En jänkarvagn har svårare att svänga snävt och den är även något längre än en vanlig sulky. Därmed kräver ett jänkarvagnsekipage lite större plats, vilket minskar marginalerna för övriga hästar i volten. Vilket kan innebära en högre olycksrisk både för det egna ekipaget och andras”, står det i förslaget. 

Kritiserades hårt av Robert Bergh 

Jänkarvagnen har kritiserats hårt av flera aktiva inom Svensk Travsport den senaste tiden. Bland annat av travtränaren Robert Bergh som i en krönika på SportExpressen skrev att han tycker att vagnen bort förbjudas helt. 

”Dels är olycksrisken i bike mycket högre. Dels skrämmer biken hästen att springa fortare och upplevs därför klaustrofobisk. Min främsta invändning är att biken ger överforcerade prestationer som förkortar hästarnas tävlingskarriärer. Hästvälfärd, någon? Även om vårt stall gynnas av att konkurrenter kör sönder sig för tidigt i karriären måste jag bara säga ifrån – för hästarnas skull”, skrev Bergh.