Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nurmos vinner mer än var tredje lopp

Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Timo Nurmos visar upp en mäktig segerprocent, och har dessutom vunnit Prix d'Amérique. 

Och året har bara börjat.
Han är just nu Sveriges travkung – och slår gärna förra årets siffror. 

– Målet är att vinna varje lopp, säger han. 

Året kunde knappast ha börjat mycket bättre för Timo Nurmos. 

I Frankrike blev det seger med Readly Express i Prix d'Amerique och i Sverige tjänar hans hästar miljoner på V75.   

"Det är inga konstigheter"

Efter en och en halv månad av det nya året har Timo Nurmos en segerprocent på 34 – och har redan tjänat in över 7,3 miljoner kronor.

Där Prix d'Amerique-segern gav 4,7 miljoner. 

Tvåa? Daniel Redén, med 3,8 miljoner kronor i inkörda pengar.   

– Ja, det har gått bra... Men det är väl som förra året. Det är inga konstigheter. Vi körde ungefär likadant förra året, säger Nurmos. 

Hur mycket tänker du på sådant? 

– Inte så mycket. Men det är klart att det blir mycket om man vinner ofta. Bara i lördags blev det nästan en miljon kronor inkörda. Då förstår man att det går bra. 

Förra årets siffror på över 23 miljoner kronor i inkörda pengar siktar han givetvis på att slå. 

– Självklart vill man vinna varje lopp. Det är målet. Inte att man ska få en viss procent eller vad det nu kan vara. Det är omöjligt att vinna varje lopp, men det vill man göra. 

"Han har ett väldigt spännande år framför sig" 

I stallet har Timo Nurmos dessutom en av travsportens mest talangfulla hästar, Villiam, som stod för en av förra årets vassaste prestationer när han slaktade världsrekordet i Svenskt Travkriterium i höstas. 

Hur är läget med honom? 

– Han vintertränar för fullt och ska betäcka de närmaste veckorna. Så han kan inte tävla som det är nu. Men det finns inga lopp för honom nu heller. Det får bli lite senare, säger han. 

Hur ser du på hans möjligheter i år?

– Självklart har jag en bra känsla. Det är en mycket fin häst. Han har tränat fint i vinter och det har även varit väldigt stort intresse från USA. Han har ett spännande år framför sig. Jag kan inte klaga på någonting. 

När tror du han gör "comeback"?

– Det kan jag inte säga exakt nu. Men han börjar komma i form. I maj, juni kanske...

"Han får njuta lite av livet där nere" 

Prix d'Amerique-vinnaren Readly Express befinner sig fortfarande i Frankrike, där han återhämtar sig efter en minst sagt omtumlande vintersäsong. 

– Han blev lite hovöm efter Prix d'Amerique. Han var ju nästan en timme ute på banan, det var så mycket med omstarter och långa defileringar och så vidare. Sedan var det nästan en halvtimme efter loppet också. Det har slitit mycket på hovarna. Det slet mycket på bakhovorna redan under första loppet där nere. Det är en ovanlig bana i Frankrike i år...

När kommer han tävla igen? 

– Han är i gång och tränar, men vilket lopp som blir nästa är svårt att säga nu. Vi siktar på Elitloppet och sedan kanske det blir något lopp innan. Det blir det förmodligen, säger Nurmos och fortsätter: 

– Just nu är det ju riktig vinter i Normandie också, med hårda banor. Jag ska dit på fredag, sedan tränar vi någon vecka vid havet. Det är planen för tillfället. 

Han reser inte tillbaka än på ett tag med andra ord? 

– Nej, det är vinter här också. Han får träna på och njuta av livet lite där nere. Det blir semester och vinterträning, säger han och skrattar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!