Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
 Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Nurmos vinner mer än var tredje lopp

Publicerad

Timo Nurmos visar upp en mäktig segerprocent, och har dessutom vunnit Prix d'Amérique. 

Och året har bara börjat.
Han är just nu Sveriges travkung – och slår gärna förra årets siffror. 

– Målet är att vinna varje lopp, säger han. 

Året kunde knappast ha börjat mycket bättre för Timo Nurmos. 

I Frankrike blev det seger med Readly Express i Prix d'Amerique och i Sverige tjänar hans hästar miljoner på V75.   

"Det är inga konstigheter"

Efter en och en halv månad av det nya året har Timo Nurmos en segerprocent på 34 – och har redan tjänat in över 7,3 miljoner kronor.

Där Prix d'Amerique-segern gav 4,7 miljoner. 

Tvåa? Daniel Redén, med 3,8 miljoner kronor i inkörda pengar.   

– Ja, det har gått bra... Men det är väl som förra året. Det är inga konstigheter. Vi körde ungefär likadant förra året, säger Nurmos. 

Hur mycket tänker du på sådant? 

– Inte så mycket. Men det är klart att det blir mycket om man vinner ofta. Bara i lördags blev det nästan en miljon kronor inkörda. Då förstår man att det går bra. 

Förra årets siffror på över 23 miljoner kronor i inkörda pengar siktar han givetvis på att slå. 

– Självklart vill man vinna varje lopp. Det är målet. Inte att man ska få en viss procent eller vad det nu kan vara. Det är omöjligt att vinna varje lopp, men det vill man göra. 

"Han har ett väldigt spännande år framför sig" 

I stallet har Timo Nurmos dessutom en av travsportens mest talangfulla hästar, Villiam, som stod för en av förra årets vassaste prestationer när han slaktade världsrekordet i Svenskt Travkriterium i höstas. 

Hur är läget med honom? 

– Han vintertränar för fullt och ska betäcka de närmaste veckorna. Så han kan inte tävla som det är nu. Men det finns inga lopp för honom nu heller. Det får bli lite senare, säger han. 

Hur ser du på hans möjligheter i år?

– Självklart har jag en bra känsla. Det är en mycket fin häst. Han har tränat fint i vinter och det har även varit väldigt stort intresse från USA. Han har ett spännande år framför sig. Jag kan inte klaga på någonting. 

När tror du han gör "comeback"?

– Det kan jag inte säga exakt nu. Men han börjar komma i form. I maj, juni kanske...

"Han får njuta lite av livet där nere" 

Prix d'Amerique-vinnaren Readly Express befinner sig fortfarande i Frankrike, där han återhämtar sig efter en minst sagt omtumlande vintersäsong. 

– Han blev lite hovöm efter Prix d'Amerique. Han var ju nästan en timme ute på banan, det var så mycket med omstarter och långa defileringar och så vidare. Sedan var det nästan en halvtimme efter loppet också. Det har slitit mycket på hovarna. Det slet mycket på bakhovorna redan under första loppet där nere. Det är en ovanlig bana i Frankrike i år...

När kommer han tävla igen? 

– Han är i gång och tränar, men vilket lopp som blir nästa är svårt att säga nu. Vi siktar på Elitloppet och sedan kanske det blir något lopp innan. Det blir det förmodligen, säger Nurmos och fortsätter: 

– Just nu är det ju riktig vinter i Normandie också, med hårda banor. Jag ska dit på fredag, sedan tränar vi någon vecka vid havet. Det är planen för tillfället. 

Han reser inte tillbaka än på ett tag med andra ord? 

– Nej, det är vinter här också. Han får träna på och njuta av livet lite där nere. Det blir semester och vinterträning, säger han och skrattar. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag