Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nurmos: ”Marginalerna var emot oss förra året”

Timo Nurmos
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Isabelle Cash tillsammans med skötaren Justine Hamelin
Foto: Maria Holmén

Timo Nurmos har vunnit svenska kriteriet hela sju (!) gånger. 

I Oaks har han dock bara en seger, hittills. 

På lördag har han fyra hästar till start när de fyraåriga stona ska göra upp – och även en träningsadept i hingstarnas final. 

– Det är små marginaler. Förra året var inte marginalerna på vår sida i Oaks, säger tränaren. 

Solvallatränaren Timo Nurmos har vunnit det svenska kriteriet med fler namnkunniga hästar genom åren. Av de sju vinnarna finns bland annat Sahara Dynamite, Villiam och Readly Express.

Lägg därtill att han vunnit finska kriteriet tre gånger. 

– Det är otroligt bra. Men nu tänker man inte på historik. Man tänker vidare. Det är svårt att vinna alla stora lopp. Kriteriet är en gång i livet för många hästägare. Det är inte lätt att få fram sådana hästar. Kriteriehästarna har under två år tränat för det här. Det är ett tufft lopp och lång distans, säger Timo Nurmos som laddar upp sina finalister inför helgen. 

Försöksvinnare allihopa 

Timo Nurmos har en spännande helg framför sig. Samtliga hästar som stallet tar ut i de två pengastinna treåringsloppen vann sina respektive försökslopp. 

I svenskt Trav-Oaks har han fyra träningsadepter till start: Isabelle Cash, Lara Boko, Rihanna W.I. och Senorita Tokio. 

– Det är fina hästar som alla vann på bra sätt. De var inte bara tvåa. De känns bra i träning efteråt också, det är samma sak med kriteriehästen Mister Invictus. Han känns fin. 

Förra året i Oaks förlorade Hoboken Am, tränad av Timo Nurmos, mot Eagle Eye Sherry. 

– Vår häst gick i dödens hela vägen. Det är små marginaler. Jag hade säkert bästa hästen förra året men hon vari dödens hela loppet och torskade mot en som smög på innerspår. Det är inte lätt. 

”Måste tro på alla”

Är det någon av dina kandidater i storloppen som du tror extra mycket på nu på lördag? 

– Man måste tro på alla. Alla vann sina försök, men nu kan ju inte alla vinna. Jag vill inte säga någon speciell, det kan ju vara någon annan än våra hästar som vinner också. Det är alltid fina hästar i finalen. Det är små marginaler. Förra året var inte marginalerna på vår sida i Oaks. 

På söndag väntar kval till europaderbyt. Förutom Calgary Games har Nurmos även Napoloeon Cash och Sahara Jaeburn som ska försöka kvala vidare till UET grand prix. 

Det har varit stora ord kring Calgary Games efter segern i derbyt, och många gläds med att återigen få se hästen på banan. Och tränaren lämnar även positiva besked till de som i framtiden kan tänkas vilja ha en avkomma efter hästen. 

– Han känns mycket fin och var fräsch efter derbyt. Han har tränat på hela tiden. Han har inte vilat något. Förra veckan var han två gånger på Menhammar och gjorde spermaprov, det har funkat väldigt bra.

Så tanken är att han ska finnas tillgänglig i avel nästa år? 

– Det är inte omöjligt. Nu har vi tagit prover och det ser mycket bra ut. 

Förstapriset i svenskt Trav-Oaks är 1.4 miljoner kronor men hingstarna och valackerna tävlar om två miljoner kronor.